Ο Μεσογαίας Νικόλαος και ο Αλαν Τούρινγκ

Ο Μεσογαίας Νικόλαος και ο Αλαν Τούρινγκ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος είναι ένας ιεράρχης που εγκατέλειψε την επιστημοσύνη για χάρη της Πίστης. Μια επιλογή που απαιτεί τόλμη και πλήρη επίγνωση του τι άφησε και πού πήγε. Γι’ αυτό και το κύρος του είναι, χωρίς καμιά αμφιβολία, μεγάλο ακόμη και σε αυτούς που ελάχιστη σχέση έχουν με την Εκκλησία. Ετσι και οι απαιτήσεις που έχουμε όλοι, πιστοί και μη, από έναν ιεράρχη τέτοιου επιπέδου είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Ανήκω στην κατηγορία των πιστών παιδιόθεν, ερωτευμένος με την Ορθοδοξία μας, τους ύμνους της, τις αγιογραφίες της, τα τελετουργικά της – διετέλεσα εξαπτέρυγο στον ναό της Αγίας Θεοδώρας στη Θεσσαλονίκη. Ως εκ τούτου, αισθάνομαι πως έχω το δικαίωμα να καταθέσω την πλήρη διαφωνία μου στην αποστροφή της εισήγησης του σεβαστού μητροπολίτη πως η ομοφυλοφιλία εκτός από αμαρτία είναι και ψυχική διαταραχή. Μάλιστα, θεωρεί λάθος το γεγονός πως η ομοφυλοφιλία διεγράφη από τον κατάλογο των ψυχικών ασθενειών.

Nα εισέρχεται η Εκκλησία στον χώρο της ιατρικής επιστήμης, όταν αναφέρεται σε ερωτικές προτιμήσεις και κοινωνικές συμπεριφορές, μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω.

Είναι αυτονόητο το δικαίωμα της Εκκλησίας να ορίζει αυτή τι είναι αμαρτία. Ανήκει στα δικά της τα χωράφια. Ομως, όσο πιο διευρυμένο το αμαρτολόγιό της, τόσο μεγαλύτερη η απόστασή της από τη σύγχρονη κοινωνία. Αλλά να εισέρχεται και στον χώρο της ιατρικής επιστήμης, όταν αναφέρεται σε ερωτικές προτιμήσεις και κοινωνικές συμπεριφορές, μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω. Τότε που μια ψυχική ασθένεια αντιμετωπιζόταν με πρωτοφανή βαρβαρότητα.

Διαβάζοντας το επίμαχο κομμάτι της εισήγησης του μητροπολίτη Μεσογαίας, αυτόματα η σκέψη μου πήγε στον μεγάλο μαθηματικό Αλαν Τούρινγκ (1912-1954). Σίγουρα ο μητροπολίτης θα έχει μελετήσει το έργο του. Παιδί-μαθηματικό θαύμα, με σπουδές στο Βασιλικό Κολέγιο του Κέμπριτζ, ανακηρύχθηκε διδάκτωρ των μαθηματικών στο Πρίνστον και τον βρήκε ο Β΄ Π.Π. καθηγητή μαθηματικής λογικής στο Βασιλικό Κολέγιο. Τότε, επιστρατεύθηκε για να σπάσει τους κώδικες των γερμανικών υποβρυχίων που προκαλούσαν τεράστια ζημία στα εμπορικά πλοία, και όχι μόνον, των συμμάχων. Μέσα από ένα πολύπλοκο σύστημα πρωτόγονων υπολογιστών –μηχανή Τούρινγκ– αυτός και η ομάδα του τα κατάφεραν. Είναι η περίφημη υπόθεση Enigma, χάρη στην οποία σώθηκαν χιλιάδες ζωές.Αυτό το χαρισματικό άτομο, εκτός από θεμελιωτής της θεωρίας των υπολογιστών και της πληροφορικής, εκτός από ήρωας του πολέμου, ήταν και ομοφυλόφιλος σε μια εποχή που η ομοφυλοφιλία στη Βρετανία ήταν ποινικά κολάσιμη πράξη. Από ένα τυχαίο περιστατικό ομολόγησε, τον Ιανουάριο του 1952, στην αστυνομία το «αμάρτημά» του. Λόγω της ένδοξης προϊστορίας του, για να μην τον φυλακίσουν τον υποχρέωσαν να υποστεί μια σειρά εμβολίων με ορμόνες οιστρογόνων για να κατασταλούν οι «έκνομες» ερωτικές επιθυμίες του. Σύμπτωμα αυτής της απάνθρωπης θεραπευτικής αγωγής ήταν η ανάπτυξη γυναικομαστίας και η κατάθλιψη. Αυτοκτόνησε στις 7 Ιουνίου 1954 με ένα μήλο βουτηγμένο σε υδροκυάνιο, δίνοντας πολύ αργότερα στον Στιβ Τζομπς την ιδέα για το λογότυπο της Apple. Αυτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή