Εσωτερικοί υπολογισμοί ευνοούν τη σύγκρουση

Εσωτερικοί υπολογισμοί ευνοούν τη σύγκρουση

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσπάθεια των ΗΠΑ και του Ιράν να αποφύγουν άμεση σύγκρουση περιπλέκεται μετά την επίθεση φιλοϊρανικής οργάνωσης που στοίχισε τη ζωή σε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε πολλούς άλλους στην Ιορδανία την Κυριακή. Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι η επίθεση θα λάβει την κατάλληλη απάντηση, ενώ η Τεχεράνη μετέδωσε ότι δεν φέρει καμία ευθύνη γι’ αυτήν.

Η «Ισλαμική Αντίσταση», που ανέλαβε την ευθύνη για τους πρώτους θανάτους Αμερικανών απ’ όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, στηρίζεται από το Ιράν και αποτελεί ομπρέλα για διάφορες ομάδες, επιτρέποντάς της να αναλαμβάνει την ευθύνη πράξεων όπως τη συμφέρει (και να την αποποιείται, όπως πράττει και το Ιράν). Καθώς μια σύγκρουση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε γενικότερη ανάφλεξη, και οι δύο χώρες δηλώνουν ότι δεν θέλουν τον πόλεμο. Ομως, υπάρχουν τόσες δυνάμεις που τον επιθυμούν που η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύφλεκτη.

Καθώς μια σύγκρουση Ιράν – ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε γενικότερη ανάφλεξη, οι δύο χώρες δηλώνουν ότι δεν θέλουν τον πόλεμο, αλλά…

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και σκληροπυρηνικοί στην κυβέρνησή του δεν έκρυψαν ποτέ ότι επιθυμούν άμεση σύγκρουση με το Ιράν, όπως και το Ιράν δεν κρύβει ότι στόχος του είναι ο αφανισμός του Ισραήλ. Η στήριξη της Τεχεράνης προς τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, τους Χούθι στην Υεμένη και προς τις διάφορες ομάδες της «Ισλαμικής Αντίστασης» στο Ιράκ και τη Συρία, της εξασφαλίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις – και την ανάλογη ευθύνη. Ετσι, ενώ αυξάνεται η επιρροή του, το Ιράν δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε πόλεμο με τις ΗΠΑ και θα προσπαθήσει να τον αποφύγει. Η Ρωσία, που έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα για τη διεξαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία, ευνοείται από την ολοένα βαθύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Επειδή έτσι μειώνεται το ενδιαφέρον για την Ουκρανία στις χώρες που συμμαχούν μαζί της, ενώ η στήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ ενισχύει το αντιδυτικό μέτωπο που υποδαυλίζουν η Ρωσία, το Ιράν, η Β. Κορέα και οι φίλοι τους. Η Κίνα παρακολουθεί χωρίς να εμπλέκεται, παρότι η δική της οικονομική ανάπτυξη βασίζεται στη σταθερότητα και στα φθηνά ναύλα που απειλούνται από τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι κινήσεις των εμπλεκομένων χωρών περιπλέκονται από τα αντικρουόμενα συμφέροντα στο εσωτερικό τους. Στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου φαίνεται να επιδιώκει την αέναη σύγκρουση ώστε να καθυστερήσει η ημέρα που θα λογοδοτήσει για την 7η Οκτωβρίου, αλλά και για αδικήματα για τα οποία διώκεται εδώ και καιρό. Στις ΗΠΑ, ο Τραμπ και μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος επιδιώκουν την αποδυνάμωση της Ουκρανίας (όπως και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπαν στην Ε.Ε.) και τώρα απαιτούν άμεση επίθεση στο Ιράν. Ετσι, αναλόγως του εάν το πράξει ή όχι, ο Μπάιντεν θα φανεί ή επικίνδυνος ή αδύναμος. Σε κάθε περίπτωση, ο Τραμπ και ο Πούτιν ευνοούνται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT