Οι αγρότες στον κόμβο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αγρότες της Ε.Ε. και κάθε χώρας-μέλους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αλλαγών που απαιτούν οι προκλήσεις της εποχής. Δεμένοι με τη γη, είναι ευάλωτοι σε κάθε συνέπεια της κλιματικής κρίσης, εξαρτημένοι από την προσφορά εργατών και από τα γεωπολιτικά γεγονότα που οδηγούν τις αγορές και καθορίζουν το κόστος παραγωγής και τα εισοδήματά τους. Είναι δίκαιη η απαίτησή τους οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε. να τους στηρίζουν και να μη δυσκολεύουν περαιτέρω τη ζωή τους. Αυτό είναι το κοινό σημείο στις κινητοποιήσεις των αγροτών από τη μία άκρη της Ευρώπης στην άλλη. Οι Ευρωπαίοι αγρότες (και οι πολιτικές που τους στηρίζουν) είναι, εκ του αποτελέσματος, εξαιρετικά επιτυχημένοι, καθώς η Ε.Ε. είναι πρώτη σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, ενώ η Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτελεί το ένα τρίτο του κοινοτικού προϋπολογισμού. Ομως, οι αγρότες της Ε.Ε. βρίσκονται σε κομβική στιγμή, αντιμέτωποι με πολλές αλλαγές, υψηλά κόστη και αβεβαιότητα. Εάν δεν τους δοθεί η κατάλληλη στήριξη για μετάβαση σε νέες πρακτικές, η πολιτική εκμετάλλευση της αγωνίας τους θα κάνει την αλλαγή ακόμη πιο δύσκολη.

Η Επιτροπή και οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο. Γι’ αυτό η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής ασχολήθηκε με το ζήτημα και φαίνεται ότι θα ανασταλούν κάποια μέτρα που είχαν προγραμματιστεί ως μέρος της πράσινης πολιτικής. Η προσπάθεια να περιοριστεί η παραγωγή αζώτου και να μειωθεί η χρήση ζιζανιοκτόνων, η αγρανάπαυση μεγαλύτερων εκτάσεων, προβλέπονται για τη βελτίωση των προϊόντων και της ποιότητας ζωής των αγροτών. Ομως, ανεβάζουν τα κόστη και δυσκολεύουν την παραγωγή. Οι ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις, που αντιτίθενται σε πράσινες πολιτικές και στη στήριξη που η Ε.Ε. προσφέρει στην Ουκρανία, βρίσκονται σε προνομιούχο θέση να δρέψουν την οργή των αγροτών. Εάν αυτές οι δυνάμεις αυξήσουν την επιρροή τους στις ευρωεκλογές, τότε θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, με τους αγρότες να αντιμετωπίζουν περισσότερες καταστροφές.

Πέρα από τα μέτρα που θα λάβουν οι Βρυξέλλες και κάθε χώρα-μέλος, είναι κρίσιμο να υπάρξει η κατάλληλη επικοινωνία μεταξύ των Αρχών, των αγροτών και όλων των πολιτών για τη σημασία της αγροτικής παραγωγής και για τους τρόπους που αυτή θα εξελιχθεί για το καλό όλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT