Δεν είναι μόνο η Αίγινα και η Κρήτη

Δεν είναι μόνο η Αίγινα και η Κρήτη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ναι μεν «καινοτομία, εξωστρέφεια, εκσυγχρονισμός», όπως επαναλαμβάνει η κυβέρνηση, όμως, από την άλλη, στα έγκατα των παραεξουσιών, τα δυσανάγνωστα «συμφέροντα» ακολουθούν αντίστροφη πορεία. Συνέπεσε χθες να δημοσιοποιηθούν σοβαρές δολιοφθορές σε δύο νησιά της χώρας, την Αίγινα και την Κρήτη. Η δεύτερη εντοπίστηκε από τον ΑΔΜΗΕ και πλήττει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, «με στόχο τη διακοπή των εργασιών υλοποίησής του».

Η πρώτη –και ενδεχομένως περισσότερο εξοργιστική, γιατί αποδεικνύεται και επίμονη– συνέβη στην Αίγινα. Για τέταρτη φορά μέσα στα τελευταία χρόνια, κάποιοι, άγνωστοι(;), προκαλούν ζημιές στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης του νησιού. Η Αίγινα επί δεκαετίες ζούσε από υδροφόρες που μετέφεραν νερό, όχι πόσιμο. Οσοι έχουν σχέση με τον τόπο γνωρίζουν από πρώτο χέρι τον εφιάλτη των διακοπών υδροδότησης το καλοκαίρι και των ελλείψεων του νερού, για να μη συνυπολογίσουμε το κόστος από την, αναγκαία, υπερκατανάλωση του εμφιαλωμένου. Αρχές του 2022, κάτοικοι και επισκέπτες υποδέχθηκαν περίπου ως θαύμα την, υπεσχημένη επί έτη, υδροδότηση από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, με υποθαλάσσιο αγωγό που συνέδεε την Αίγινα με τη Σαλαμίνα. Μέσα στο ’22, δύο φορές προκλήθηκαν, εσκεμμένα, ζημιές. Ομως «αυτή τη φορά υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός, 800 μέτρα από την ακτή και σε βάθος 48 μέτρων. Επομένως, δεν πρόκειται για απλή υπόθεση», δήλωσε ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς στη χθεσινή «Κ».

Οι 12.000 μόνιμοι κάτοικοι και οι χιλιάδες επισκέπτες χρησιμοποιούν, εδώ και μέρες, νερό από παλιές γεωτρήσεις, ακατάλληλο για πόση. Προβλήματα με την ποιότητα του νερού αντιμετωπίζουν κι άλλες περιοχές της χώρας, όμως εν προκειμένω δεν σχετίζονται ούτε με φυσικές καταστροφές ούτε με τεχνική βλάβη. Κάποια «συμφέροντα» αποφασίζουν να δράσουν εναντίον όχι μόνο της λειτουργίας και της υγείας μιας κοινωνίας, αλλά και εναντίον του κράτους. Και η συντεταγμένη πολιτεία πώς προστατεύει τις υποδομές της; Κρίσιμες για τη βιωσιμότητα της χώρας εγκαταστάσεις και έργα ζωτικής σημασίας πώς παραμένουν εκτεθειμένα στις καταστροφικές βλέψεις του καθενός, μαφιόζου ή διαταραγμένου; Μια ιδιότυπη εσωτερική τρομοκρατία, από τη σύγκρουση κόσμου και υποκόσμου, βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν το κράτος δεν αναλάβει άμεση και σοβαρή πρωτοβουλία, δεν θα κινδυνεύουν να μείνουν «εκτός σύνδεσης» μόνο η Αίγινα και η Κρήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT