Μία προεδρία της εκδίκησης

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τέως πρόεδρος, και επικρατέστερος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ένας απρόβλεπτος ηγέτης αν επιστρέψει στην εξουσία. Κάποιες ενδείξεις έδωσε ήδη στην πρώτη θητεία του, όταν επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές συμμαχικών χωρών, προσέγγισε τον ασταθή δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, και αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Προβλέψιμη, ωστόσο, πρέπει να θεωρείται η επιθυμία του για εκδίκηση. Η λίστα με τα παράπονά του είναι μακρά, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι έχει στοχοποιηθεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους στο Κογκρέσο αλλά και από τη δικαιοσύνη, την οποία θεωρεί όργανο των Δημοκρατικών. Η επιστροφή του στην εξουσία θα του δώσει την ευκαιρία να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα τους κατηγόρους του, ξεκινώντας από τον πρόεδρο Μπάιντεν και την οικογένειά του. Καθώς ο ίδιος παραπέμφθηκε δύο φορές σε δίκη στη Γερουσία ως εν ενεργεία πρόεδρος, το κόμμα του επιχειρεί να παραπέμψει και τον Μπάιντεν, με την κατηγορία ότι επωφελήθηκε προσωπικά από τη θητεία του ως αντιπρόεδρος. Καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την εκκίνηση της σχετικής έρευνας, ο Μπάιντεν πιθανώς να αντιμετωπίσει κατηγορίες για καθαίρεση πριν από τις εκλογές.

Εκτός αυτού, όμως, ο Τραμπ έχει υποσχεθεί πως όταν γίνει πάλι πρόεδρος θα αναθέσει και σε έναν ειδικό ανακριτή να κυνηγήσει τον πρόεδρο Μπάιντεν και την «εγκληματική» οικογένειά του. Αν και δύο ανακριτές ήδη ερευνούν τον πρόεδρο Μπάιντεν για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων και τον γιο του Χάντερ Μπάιντεν για τις οικονομικές του δοσοληψίες, ο Τραμπ αμφισβητεί την ανεξαρτησία των ερευνών, και υπόσχεται να… επιβάλει τη δική του!

Οσο για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, απειλεί με παραπομπή και τον υπουργό Eσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας για ανεπαρκή χειρισμό της μεταναστευτικής κρίσης, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί έχουν αναγάγει το ζήτημα σε κυρίαρχο προεκλογικό θέμα. Σε αυτό το πολιτικό κλίμα, η πρόταση της Γερουσίας για έναν συμβιβασμό που θα συνδέει τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και το Ισραήλ με μία μεταναστευτική μεταρρύθμιση η οποία θα προφυλάξει τα σύνορα με το Μεξικό, θεωρείται… αντιπαραγωγική για τους προεκλογικούς σκοπούς του Τραμπ, που έσπευσε να προειδοποιήσει τους Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες ότι όποιος την υποστηρίξει θα έχει να αντιμετωπίσει τη δυσμένειά του.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για μία δεύτερη θητεία Τραμπ; Σύμφωνα με τον Τζον Μπόλτον, ο οποίος ως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας ήταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του, ο Τραμπ ενδιαφέρεται μόνο να πάρει την εκδίκησή του σε προσωπικό επίπεδο, και εκτιμά ότι αυτό θα κυριαρχήσει σε μεγάλο μέρος μιας δεύτερης θητείας του. Οπως υπόσχεται ο ίδιος ο Τραμπ στους οπαδούς του, εκείνος είναι «ο πολεμιστής που θα φέρει τη δικαιοσύνη και την εκδίκηση για όσους έχουν αδικηθεί και προδοθεί». Το κόστος της εκδίκησης όμως για την αμερικανική δημοκρατία θα είναι ανυπολόγιστο.

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow στο Atlantic Council και ερευνήτρια εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή