Συμφωνία των Πρεσπών και διαβατήρια

Συμφωνία των Πρεσπών και διαβατήρια

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας (Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου), οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που δεν έχουν αλλάξει τα διαβατήριά τους στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών (αντικατάσταση του «Δημοκρατία της Μακεδονίας») δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Κατά τα συμφωνηθέντα, οι Αρχές των γειτόνων είχαν προθεσμία πέντε χρόνων για να εφοδιάσουν τους πολίτες με ταξιδιωτικά έγγραφα και πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που θα φέρουν το νέο, αναγνωρισμένο διεθνώς, όνομα της χώρας, η οποία λήγει τη Δευτέρα.

Οι μετακινήσεις, πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας προς τη χώρα μας κυρίως, αποτελούν καθημερινότητα και από την άποψη αυτή, θα υπάρξει κάποιος αντίκτυπος στις αγορές από τη δική μας πλευρά των συνόρων – κυρίως, όμως, το καλοκαίρι στις παραλίες. Με βάση κάποιους υπολογισμούς στα Σκόπια, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν αλλάξει τα ταξιδιωτικά έγγραφα και άλλοι τόσοι εξακολουθούν να έχουν ακόμα τα παλιά, ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή ότι η Βουλγαρία έχει εφοδιάσει, για τους δικούς της σκοπούς, με διαβατήριά της τουλάχιστον 150.000 πολίτες που και αυτοί δεν θα έχουν πρόβλημα να μπαινοβγαίνουν στην Ελλάδα.

Οπως το έθεσε το ελληνικό ΥΠΕΞ, «είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Ελλάδα να αποδεχθεί ότι πέντε χρόνια, διάστημα κατά το οποίο τα Σκόπια δεν είχαν επικοινωνήσει με την Αθήνα, δεν ήταν αρκετός χρόνος για να αντικαταστήσει τα διαβατήρια των πολιτών».

Οπερ σημαίνει, κατά την ερμηνεία της ελληνικής πλευράς, ότι σε κάτι άλλο και όχι στα χρονικά περιθώρια οφείλεται η παραβίαση της προθεσμίας.

Υπάρχουν, φυσικά, στη γειτονική χώρα κύκλοι στην πολιτική εξουσία και στον κρατικό μηχανισμό που προσπαθούν να «γειώσουν» στην πράξη τη συμφωνία των Πρεσπών – σε ό,τι αφορά κάποια ζητήματα στο εσωτερικό γιατί ως προς τις διεθνείς της πτυχές, ουδείς τολμάει να εγείρει αμφισβητήσεις.

Ωστόσο δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο σε ένα κράτος που υπολειτουργεί σε όλα τα επίπεδα.

Η ελληνική πλευρά ορθώς υπενθυμίζει με κάθε ευκαιρία στα Σκόπια το «pacta sunt servanda», αλλά χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί. Καμία συμφωνία, ιστορικά, δεν εφαρμόστηκε από τη μια μέρα στην άλλη «επί του εδάφους». Χρειάστηκαν και χρειάζονται όλες τον χρόνο τους. Εξάλλου και εμείς κρατάμε στο «συρτάρι» τα τρία μνημόνια που θα έπρεπε βάσει της συμφωνίας να έχουν ψηφιστεί προ πολλού από τη Βουλή μας.

Η Βόρεια Μακεδονία τελεί ήδη υπό την πίεση της Αλβανίας, της Βουλγαρίας αλλά υποδόρια και της Σερβίας. Εμείς δεν πρέπει να την σπρώξουμε σε άλλες «αγκαλιές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή