Βήματα ή σημειωτόν;

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουμε και λέμε: «Ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχουμε θέσει ως στρατηγική προτεραιότητα την πλήρη ψηφιοποίηση του συνόλου των διαδικασιών που αφορούν στις επιχειρήσεις. (…) Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει βήματα και έχουμε το σχέδιο και τη βούληση να προχωρήσουμε ακόμη ταχύτερα» (Κώστας Σκρέκας, υπουργός Ανάπτυξης, 4.9.2023).

Σχετικώς με το λαθρεμπόριο «έχουν γίνει βήματα μπροστά, δεν θέλω να τα ισοπεδώνω, αλλά δεν έχει ακόμη το σύστημα ολοκληρωθεί και υπάρχουν ακόμη κενά» (Κωστής Χατζηδάκης, 7.12.2023). Ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως «καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης έχουν γίνει βήματα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και της βίας με αθλητικό υπόβαθρο» (12.12.2023).

Μετά τις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού, ο υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος επισήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα. (…) Δημιουργήθηκε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, αναβαθμίσαμε τα εναέρια μέσα. Κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται μία αξιολόγηση. Πέρυσι πήγαμε καλά, αλλά φέτος δεν τα πήγαμε τόσο καλά. Πρέπει να συζητήσουμε τι δεν πήγε καλά» (Mega, 24.8.2023).

Για το ίδιο θέμα, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει: «Οσο σημαντική κι αν είναι η καταστολή μιας πυρκαγιάς, εξίσου –αν όχι περισσότερο σημαντική– είναι και η πολιτική της πρόληψης. Εχουμε κάνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει όμως να κάνουμε πολύ περισσότερα…» (20.7.2023).

«Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να γυρίσουμε σελίδα. Και έχουμε κάνει βήματα σταθερά, μπροστά, παρά τις κρίσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Η Ελλάδα και η Καρδίτσα είναι σήμερα σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν το 2019», είχε πει προεκλογικώς ο πρ. υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής του νομού κ. Κώστας Τσιάρας (3.5.2023). Τρεις μήνες μετά, η Καρδίτσα πνίγηκε.

Βεβαίως, «βήματα» είχαν γίνει και παλιότερα. Αν ψάξει κάποιος στο Google για δηλώσεις πολιτικών σχετικώς με το τι έχει γίνει σε οποιονδήποτε τομέα, το «έχουμε κάνει βήματα» είναι η μόνη επωδός· κάθε εποχή και με κάθε κυβέρνηση. Και το ερώτημα είναι: με τόσα βήματα που έχουμε κάνει, πού ακριβώς βρισκόμαστε; Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε. Το «έχουν γίνει βήματα» είναι φλου, χωρίς ποτέ να συγκεκριμενοποιούνται. Σε κανέναν τομέα της κυβερνητικής πολιτικής δεν υπάρχει αυτό που πρότεινε προχθές η κ. Αννα Διαμαντοπούλου στην εκδήλωση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης (12.2.2024), δηλαδή ένα παρατηρητήριο που θα παρακολουθεί πόσα έχουν γίνει απ’ όσα εξαγγέλλονται. Ετσι, για να ξέρουμε αν όντως γίνονται βήματα, αν αυτά είναι μπροστά ή «στο πουθενά μάς πάνε…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή