Με την ίδια τέχνη κι αλλού

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισότητα στον πολιτικό γάμο αποτελεί σημαντικό βήμα για την πολιτική τάξη και την κοινωνία. Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου που τροποποιεί τον αστικό κώδικα δείχνει ότι με τόλμη, ευαισθησία και επιμονή μπορούν να ξεπεραστούν και προβλήματα που έως σήμερα ήταν ταμπού. Το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να δώσει αυτή τη μάχη, διακινδυνεύοντας ρήξη με αξιόλογο μέρος των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, αναδεικνύει πολλές πτυχές του πολιτικού ταλέντου και της στρατηγικής του: τολμάει να πάρει πολιτικό ρίσκο για τον εκσυγχρονισμό (την ανταπόκριση της πολιτικής στις ανάγκες της εποχής) αλλά και για να καθιερώσει εαυτόν και το κόμμα του ως μεταρρυθμιστική δύναμη στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Με αυτή την κίνηση, εξέθεσε τις δυνάμεις που διαχρονικά αντιστέκονται σε μεταρρυθμίσεις. «Ψαλμοί με αριστερές γροθιές και προσευχές με αντικοινοβουλευτικά συνθήματα δεν ταιριάζουν σε αυτό τον διάλογο», δήλωσε χαρακτηριστικά στη Βουλή. Το μήνυμα απευθυνόταν και σε πρόσωπα εντός Ν.Δ., που θορυβωδώς αντιτάσσονται σε όποια τάση κοινωνικού φιλελευθερισμού.

Ο Μητσοτάκης απέδειξε στην πράξη ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων εντός του κόμματός του και στην πολιτική σκηνή. Εδειξε ότι εκφράζει την πλειοψηφία όχι μόνο στο κόμμα του και στη Βουλή, αλλά, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, και στην κοινωνία, η οποία αποδέχθηκε την ισότητα όλων των πολιτών με μεγαλύτερη ευκολία απ’ ό,τι αρκετοί πολιτικοί. Με αυτό το ουσιαστικό βήμα για την κοινωνική δικαιοσύνη, ο πρωθυπουργός απάντησε οργισμένος στην κριτική περί της ποιότητας της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου που εκφράστηκε σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Χαρακτηριστικό του Μητσοτάκη είναι ότι συνδέει το φιλελεύθερο όραμα με τους σκληρούς μηχανισμούς της διαχείρισης της εξουσίας.

Το στοίχημα τώρα είναι να αξιοποιήσει αυτό το ταλέντο για να λύσει περισσότερα προβλήματα, μεταξύ αυτών και όσα αναφέρονται στο ψήφισμα του Ε.Κ. Δεν αρκεί τα ομόφυλα ζευγάρια και τα παιδιά τους να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που είχαν οι υπόλοιποι έως χθες εάν αυτά τα δικαιώματα είναι ελλιπή. Η υγεία, η παιδεία, το περιβάλλον, οι ευκαιρίες για επαγγελματική και προσωπική πρόοδο, η ισονομία και η δικαιοσύνη απαιτούν την ίδια τέχνη και αποφασιστικότητα που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του επιστράτευσαν για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή