Βία του αέρα που βαφτίζεται «χιούμορ»

Βία του αέρα που βαφτίζεται «χιούμορ»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μερικές ώρες μετά τη δημόσια «προτροπή» ηθοποιού ονόματι Πάνου Βλάχου –αστέρα της τέχνης όπως μου είπαν–, να βάλουμε «στον ίδιο σάκο (απ’ αυτούς που χρησιμοποιούν στα νεκροτομεία;) Αδωνι και Πορτοσάλτε», δημοσιοποιήθηκαν, συμπτωματικά, τα ευρήματα έρευνας του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ σχετικά με τη ρητορική μίσους εναντίον των δημοσιογράφων.

Επί της ουσίας δεν χρήζει σχολιασμού η εμετική απειλή του είδους, από έναν νέο άνθρωπο που φιλοδοξεί να γίνει μέσα από την «τέχνη» του πρότυπο στους νέους. Διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα, ο δημοσιογράφος δήλωσε πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ο υπουργός είπε «άφες αυτόν…» και όπως συμβαίνει με «ανθρώπους χωρίς λεβεντιά», καταπώς θα έλεγε και ο Μανώλης Αναγνωστάκης, επιχείρησε κωλοτούμπα ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο για χιούμορ!

Δεν μας εκπλήσσει όσους ασκούμε το επάγγελμα, ούτε βέβαια ο εν λόγω πρωτοτύπησε. Ετσι κάνουν πολλοί. Το έχουμε βιώσει σχεδόν όλοι στη διαδρομή μας, το ζούμε όσοι δουλεύουμε στο πεδίο.

Τρέχουν, μερικοί, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και τα μικρόφωνα, εκστομίζουν (ή γράφουν στους ψηφιακούς τοίχους) ό,τι τους κατέβει για να πάρουν λίγα δευτερόλεπτα δημοσιότητας και όταν αργότερα εισπράξουν τον αντίκτυπο των «μαργαριταριών» τους τότε αρχίζει το «κυνήγι του μαύρου γάτου», που ο Στάλιν είχε πει ότι πρέπει να υπάρχει πάντα μέσα σε ένα δωμάτιο για να τον κυνηγάμε και αν δεν υπάρχει πρέπει να τον βάλουμε. Δεν φταίω εγώ, αλλά οι δημοσιογράφοι που παραποίησαν τα λεγόμενά μου, λένε συνήθως κι ας είναι αμείλικτος ο φακός ή το κασετόφωνο.

Το μπούλινγκ εναντίον των επαγγελματιών δημοσιογράφων τείνει να ξεφύγει…

Εννέα στους δέκα δημοσιογράφους στην Ελλάδα που συμμετείχαν στην επιστημονική έρευνα του ΑΠΘ δήλωσαν ότι έχουν βιώσει την εις βάρος τους ρητορική μίσους ή έχουν δεχθεί επιθέσεις και απειλές κατά της ζωής τους.

Κατεγράφη επίσης απροθυμία των δημοσιογράφων να συμμετάσχουν στην έρευνα ή να δημοσιοποιήσουν την ταυτότητά τους στο πλαίσιο της έρευνας, υπό τον φόβο πιθανών νέων απειλών εναντίον τους.

«Ενα σημαντικό ζήτημα το οποίο προκύπτει από την έρευνα είναι η κανονικοποίηση και σχεδόν η “νομιμοποίηση” των επιθέσεων σε δημοσιογράφους», όπως εξήγησε παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας, καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου.

«Υπάρχει μια επιθετικότητα εναντίον τους και αναγκάζονται να απολογούνται γιατί έχουν επιλέξει αυτό το επάγγελμα. Εχουμε αφήσει ή έχουμε πετάξει ως βορά τους λειτουργούς του. Εχουμε νομιμοποιήσει πραγματικά τον λόγο εναντίον τους»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή