Τα επόμενα βήματα στην υπόθεση Μπελέρη

Τα επόμενα βήματα στην υπόθεση Μπελέρη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ ο κόσμος καίγεται –καταλήψεις, αγροτικά, ομόφυλα ζευγάρια– κι εσύ ασχολείσαι με τον Μπελέρη», είναι η γνωστή ένσταση που αντιμετωπίζω τον τελευταίο καιρό. Ασχολούμαι με τον Φρέντι Μπελέρη, πρώτον διότι είναι Ελληνας της Βορείου Ηπείρου, δεύτερον γιατί είναι εκλεγμένος δήμαρχος και τρίτον διότι έχει στηθεί εις βάρος του μια καραμπινάτη σκευωρία. Η κυβέρνηση μάλλον τον έχει ξεχάσει, αν και ο κ. Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει στις 21 Ιουνίου 2023 πως «η υπόθεση Μπελέρη δεν θα μπει κάτω από το χαλί». Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο Μπελέρης κινδυνεύει να μείνει δυόμισι χρόνια στη φυλακή, αν οι δικαστές δεχθούν την πρόταση του εισαγγελέα. Σημειωτεόν πως η αλβανική δικαιοσύνη οργανώθηκε κατά τα αμερικανικά πρότυπα –προφανώς στα χαρτιά– με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή και με ελληνικά κονδύλια.

Η ελληνική κυβέρνη- ση θα αντιδράσει και πώς; Ή μήπως θα προσπεράσει το πρόβλημα διότι άλλα προέχουν στις ελληνοαλβα- νικές σχέσεις;

Ο Φρέντι Μπελέρης προφυλακίστηκε διότι εμφανίστηκε στο δικαστήριο το ποινικό του μητρώο με μία καταδίκη. Ομως, όπως αποδείχθηκε, ήταν μια «στιγμιαία ποινή» ad hoc, δηλαδή για να παρουσιάσει τον εκλεγμένο δήμαρχο ως υπότροπο, κάτι που θα δικαιολογούσε την προφυλάκισή του. Οπως καταγγέλλει ο γιος του και οι συνήγοροί του το πλαστό ποινικό μητρώο –που τον καθιστούσε ύποπτο φυγής– ήταν προϊόν παρέμβασης στο λογισμικό της εισαγγελίας. Οταν ζητήθηκε το ποινικό μητρώο από τον ίδιο, πριν από τις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, αυτό ήταν λευκό, κάτι που αποδεικνύεται από τα έγγραφα που παρουσίασε η πλευρά Μπελέρη.

Το ερώτημα πλέον που τίθεται αφορά την παραπέρα στάση της ελληνικής κυβέρνησης, με δεδομένο πως η καταδίκη του δημάρχου και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση θα πρέπει να θεωρούνται σίγουρες. Θα αντιδράσει και πώς; Ή μήπως θα προσπεράσει το πρόβλημα διότι άλλα προέχουν στις ελληνοαλβανικές σχέσεις; Είναι προφανές πως σε αυτή την αντιπαράθεση ο ισχυρός είναι η Ελλάδα, η οποία επ’ ουδενί λόγω θα πρέπει να βγει ηττημένη και ντροπιασμένη από αυτήν την υπόθεση. Το ζήτημα δεν είναι μόνον η ποινική αντιμετώπιση του Μπελέρη. Πρωτίστως είναι η περιφρόνηση της βούλησης των κατοίκων της Χειμάρρας από τον Αλβανό πρωθυπουργό, με δόλια μέσα, που δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή