Το ζευγάρι της Κορινθίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα –και, πολύ περισσότερο, καταδικαστικές αποφάσεις– για όσα συνέβαιναν στα λαγούμια της Κορινθίας. Οπου κι όποτε εμφανίζονται περίεργες –με την έννοια του διαφορετικού– καταστάσεις, η υπερβολή είναι ο κανόνας και η ουσία λίγη. Τα κουτσομπολιά (που πολλάκις μεταμφιέζονται σε «ειδήσεις») φτιάχνουν τερατώδεις κατασκευές και το διαφορετικό δεν μένει απλώς στη σφαίρα του αλλόκοτου. Γίνεται απεχθές, μέχρι τρομακτικό.

Πάντως, ένα πρέπει να κρατήσουμε, όποια παρανομία κι αν αποδειχθεί. Οπως έγραψε επιστολογράφος της στήλης, γιατρός νευρολόγος στη Σουηδία, το ζευγάρι της Κορινθίας «εκτός από ετεροφυλόφιλοι είναι και χριστιανοί». Σημαίνει αυτό κάτι για τους ετερόφυλους; Δείχνει κάτι για τους χριστιανούς; Μήπως όλα τα ζευγάρια των ετερόφυλων, όλοι οι καλοί χριστιανοί, ζουν σε λαγούμια και δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο; Αυτονοήτως όχι, αλλά και τα αυτονόητα πρέπει να επισημαίνονται, μπας και τα αντιληφθούν κάποιοι μητροπολίτες, από αυτούς που δεν έχουν παιδιά, αλλά κορυβαντιούσαν όλο τον προηγούμενο καιρό για τα παιδιά των άλλων.

Οσα αποκαλύπτονται στο Ξυλόκαστρο δεν έχουν να κάνουν με τον ετεροφυλοφιλικό προσανατολισμό των γονέων, ούτε με τα θρησκευτικά πιστεύω τους ούτε καν ότι ο πατέρας ήταν… δημόσιος υπάλληλος. Ισως να έχουν να κάνουν με την επιλογή των ανθρώπων να ζουν κατά τον παλιό χριστιανικό τρόπο. Αυτό είναι μεν απόλυτο δικαίωμά τους, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ασύμβατο με τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών. Αν φαίνεται παραμέληση, αν υπάρχουν υπόνοιες ότι τα παιδιά δεν πήγαιναν σχολείο, επεμβαίνει διά του εισαγγελέα η οργανωμένη πολιτεία.

Βεβαίως, στην περίπτωση του Ξυλόκαστρου το κράτος ολιγώρησε· ο μεγάλος γιος είναι ήδη 15 ετών. Να σημειώσουμε ότι η κοινότητα των παλαιοχριστιανών, στην οποία ανήκε η οικογένεια, είναι γνωστή από παλιά. Ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Τρικάλων Κορινθίας ανέφερε πως «δεν είχε δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα τα τριάμισι με τέσσερα χρόνια που ζουν εκεί». Επρεπε, λοιπόν, να γίνει ο καβγάς με τους περαστικούς κυνηγούς για να ασχοληθεί η πολιτεία;

Χειρότερα: τώρα ασχολείται ο χειρότερος βραχίονας του κράτους. Κακά τα ψέματα. Η αστυνομία και οι μηχανισμοί της Δικαιοσύνης είναι μεν αναγκαίοι, αλλά πάντα πρέπει να είναι η τελευταία λύση για την επίλυση προβλημάτων. Μόνο σε κοινωνίες όπου κυριαρχεί σκεπτικό καφενείου η πολιτική προτάσσει την καταστολή, είτε αυτή έχει να κάνει με τις «αυστηροποιήσεις των ποινών» είτε με την καλή ανατροφή των παιδιών. Ετσι, αν υπάρχει παραμέληση, δεν θα έχουμε μόνο δύο υπόπτους. Θα φταίει και η πολιτεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή