Οι φιλικές κινητοποιήσεις

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικώς, τους είχαμε παρεξηγήσει. Οι αγρότες μπορεί να έκλεισαν τους δρόμους (συμβολικώς, όπως λένε), να δημιούργησαν ουρές χιλιομέτρων στον Μπράλο (πάντα στο πεδίο του συμβολικού), να παρέταξαν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα (από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας απαγορεύεται έστω να βγουν στην εθνική), να δημιούργησαν ασφυκτικές συνθήκες κυκλοφορίας στην Αθήνα (συμβολισμός που έχουμε συνηθίσει), αλλά τουλάχιστον βρίσκονταν σε εθνική αποστολή.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, «το να έχω και κάποιους, το να έχουμε αγροτικές διαδηλώσεις στην πατρίδα μας είναι ένα μέσο πίεσης και δικό μου. Οταν εγώ θα πάω στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτώ, θα πω: “Ξέρετε, και εμείς στη χώρα μας είχαμε διαδηλώσεις και από αυτές τις διαδηλώσεις ειδικά ως προς τη γραφειοκρατία και την ταχύτητα του “πρασινίσματος”, τη μετάβαση δηλαδή σε μια γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική”».

Καλό, μόνο που το ‘χουμε ξαναδοκιμάσει. Για την ακρίβεια, κάναμε κοτζάμ δημοψήφισμα για να μπορέσει ο πρωθυπουργός να πιέσει τους εταίρους («το δημοψήφισμα είναι ενταγμένο μέσα στη διαπραγμάτευση», είχε πει ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης) και όλοι ξέρουμε πώς πήγε αυτό. Βεβαίως, τώρα το στοίχημα είναι μικρότερο και η πίεση των αγροτών (στην Γκραν Πλας και όχι στο Κάστρο Βοιωτίας) μπορεί να πιάσει τόπο. Ετσι ο πρωθυπουργός ποιεί την ανάγκη φιλοτιμία, διότι ορθώς σκέφτεται ότι ένα 24ωρο ταλαιπωρίας των Αθηναίων και των εποχούμενων στην εθνική μπορεί να γλιτώσει την κυβέρνηση από μεγαλύτερες φασαρίες.

Κατανοητή η πολιτική μανούβρα, αλλά από την άλλη πλευρά ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις αν κάποιο στέλεχος της αντιπολίτευσης έλεγε ότι «αν έπρεπε να πάμε τυπικά με τον νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν ούτε στις εθνικές οδούς, ούτε στα κέντρα των πόλεων. Ομως, καταλαβαίνω απόλυτα γιατί συντεταγμένοι οι αγρότες μας (…) θέλουν να κάνουν μια συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας. Στο κάτω κάτω, πολλές κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί να μην έχουν και οι αγρότες το δικαίωμα να το κάνουν; Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την αστυνομία. (…) για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή»;

Τι θα άκουγε αυτό το στέλεχος της αντιπολίτευσης; Ολα όσα έσουραν στον συνδικαλιστή της ΑΔΕΔΥ, κ. Παντελή Βαϊνά, ο οποίος συμμετείχε στην κινητοποίηση διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών που έκλεισαν τον σέρβερ του ΕΚΠΑ με αποτέλεσμα το πρόβλημα στις διαδικτυακές εξετάσεις. Και αυτός είπε: «Για μία ώρα οι φοιτητές δεν έπαθαν τίποτα. Κάθε κινητοποίηση έχει κόστος»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή