Ελλάδα – ΗΠΑ, πέρα από τους εξοπλισμούς

Ελλάδα – ΗΠΑ, πέρα από τους εξοπλισμούς

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το λογικό επόμενο βήμα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, από τη στιγμή που στην πορεία της τελευταίας δεκαετίας η σχέση χαρακτηρίζεται από ωριμότητα, συνέπεια και συνέχεια, είναι η εμβάθυνσή της και σε άλλους τομείς πέραν της ασφάλειας.

Προφανώς, η συνεργασία σε ό,τι αφορά την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας και ευρύτερα τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή είναι πολύ σημαντική. Προχωράει με ταχείς ρυθμούς και θα συνεχίσει, καθώς είναι προς όφελος και των δύο πλευρών. Παράλληλα, όμως, πρέπει το εύρος αυτής της διμερούς συνεργασίας να διευρυνθεί και να επεκταθεί και σε άλλους τομείς και δράσεις, που να αποφέρουν μετρήσιμα οικονομικά οφέλη. Είναι γεγονός πως η Αμερική λειτουργεί με βάση τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και η Ουάσιγκτον δεν μπορεί ούτε να επιβάλει ούτε να απαιτήσει από ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν συγκεκριμένες επενδυτικές δράσεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον δύναται να παράσχει διευκολύνσεις σε Αμερικανούς επενδυτές, ακόμη και να αξιοποιήσει συγκεκριμένα κρατικά προγράμματα.

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, με πολλές εγχώριες επιχειρήσεις να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια –όχι όσο κατά την προ κρίσης περίοδο, αλλά σταδιακά η εικόνα βελτιώνεται και η περιφερειακή επιρροή επανέρχεται– η Ελλάδα αποτελεί ελκυστικό προορισμό. Οι ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες θα κάνουν τις επιλογές τους με εμπορικά κριτήρια, αλλά μπορεί να υπάρξει και κυβερνητική «ενθάρρυνση» λόγω γεωπολιτικών υπολογισμών, σε συγκεκριμένες, δε, περιπτώσεις ακόμη και στοχευμένη κρατική χρηματοδότηση όπως συνέβη με τα ναυπηγεία ONEX στην Ελευσίνα.

Ο τουρισμός έχει, φυσικά, τη δική του ιδιαίτερη συμβολή στην ανάπτυξη της οικονομίας και πέραν των τουριστών από τις ΗΠΑ και το αυξανόμενο αποτύπωμά τους στην εισροή συναλλάγματος, παρατηρείται έντονη δραστηριότητα και από αμερικανικές εταιρείες, τόσο αεροπορικές, με τις πολλαπλές απευθείας πτήσεις που εγκαινιάζουν, όσο και ξενοδοχειακές.

Η ενέργεια είναι ένας ακόμη πολλά υποσχόμενος τομέας, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε κόμβο –ειδικότερα, η Αλεξανδρούπολη χαρακτηρίζεται ως «game changer»– ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μετεξέλιξης της χώρας σε παραγωγό. Στο πλαίσιο αυτό, ο ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil εξετάζει την προοπτική γεωτρήσεων νότια της Κρήτης.

Η σχέση Ουάσιγκτον – Αθήνας έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό, που ευλόγως η τελευταία προσβλέπει σε απτά οφέλη που να βελτιώνουν την καθημερινότητα των Ελλήνων, πρωτίστως μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας, όπως και επενδυτικών δράσεων με έντονα χαρακτηριστικά καινοτομίας, τα οποία να διαχέονται σε όλη την οικονομία.

Για τους Αμερικανούς επενδυτές, η Ελλάδα δεν πρέπει να αξιολογείται μόνο ως μεμονωμένη αγορά, αλλά μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίζεται και ως πύλη εισόδου στα Βαλκάνια και στις ευρωπαϊκές αγορές, κάτι άλλωστε που συμβαίνει με επενδυτές από άλλες χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Την ίδια ώρα, η συνεπής στάση και αξιοπιστία της χώρας ως συμμάχου δικαιολογεί, αν δεν επιβάλλει, κινήσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο για την αύξηση της αμερικανικής επενδυτικής δραστηριότητας και εμπορικής παρουσίας στη χώρα και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή