Σαν κάτι να άλλαξε στα γήπεδα

Σαν κάτι να άλλαξε στα γήπεδα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχαμε στο ποδόσφαιρο τρία ντέρμπι, με τα γήπεδα γεμάτα φιλάθλους. Τα δύο στην κατάμεστη «καυτή» Τούμπα, όπου σημειωτέον η γηπεδούχος ομάδα ηττήθηκε και στα δύο παιχνίδια. Και προχθές, την Τετάρτη, είχαμε τον επαναληπτικό ημιτελικό στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ενα ματς που, λόγω της τροπής που πήρε, ήταν αυστηρώς ακατάλληλο για καρδιακούς. Σε όλα αυτά τα παιχνίδια δεν σημειώθηκαν επεισόδια ή ρίψεις κροτίδων και αντικειμένων –στο γήπεδο της Τούμπας έπεσε μία κροτίδα και ο 23χρονος δράστης συνελήφθη πάραυτα– ενώ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας στην παράταση, και ενώ οι γηπεδούχοι ηττώντο με σκορ αποκλεισμού, συνέβη ένα γεγονός δυσάρεστο μεν, αλλά η αντίδραση των φιλάθλων έδειξε πως όντως κάτι αλλάζει στο ποδόσφαιρό μας.

Επτά λεπτά πριν από τη λήξη και της παρατάσεως, ένας παίκτης των φιλοξενουμένων τραυματίστηκε σοβαρά, μάλλον κατά την πτώση του, στη σύγκρουσή του με παίκτη των γηπεδούχων. Ο αγώνας διακόπηκε, καταβλήθηκαν προσπάθειες να συνέλθει ο τραυματισμένος ποδοσφαιριστής και τελικά ήρθε το ασθενοφόρο και τον παρέλαβε. Τότε συνέβη κάτι που το συναντάμε μόνο σε κερκίδες πολιτισμένων φιλάθλων. Ολοι οι φίλαθλοι ιπποτικά χειροκροτούσαν τον τραυματία, κάτι μάλλον πρωτόγνωρο για ελληνικά γήπεδα και μάλιστα σε τόσο κρίσιμο, χρονικά, σημείο του αγώνα.

Θα φανεί στη συνέχεια αν το καλό κλίμα θα συνεχιστεί ή αν θα ξαναγυρίσουμε στα παλιά. Πάντως, επιβεβαιώθηκε η άποψη πως το ζήτημα της βίας στα γήπεδα είναι ζήτημα πολιτι- κής βούλησης.

Να επισημάνω επίσης ότι σε αυτό το δίμηνο είχαμε ντέρμπι και στο μπάσκετ, με γεμάτα τα γήπεδα, που διεξήχθησαν υπό άψογες συνθήκες, ύστερα από πολύ καιρό. Φαίνεται πως το σοκ από τον φόνο του Γιώργου Λυγγερίδη και τα όσα επακολούθησαν επέδρασαν καταλυτικά στις συμπεριφορές ακόμη και των ακραίων οπαδών.

Θα μου πείτε πως είναι πρόωρο να εξάγουμε ειδυλλιακά συμπεράσματα. Παρενθέσεις καταλλαγής, ύστερα από βιαιότητες, είχαμε ζήσει και παλιότερα. Συμφωνώ, αλλά καταγράφω μια εικόνα που ήταν παντελώς άγνωστη σε τέτοιας κρισιμότητας παιχνίδια, σε φλεγόμενες έδρες. Είναι ενδεικτική η σκηνή της Κυριακής, όταν ο σκόρερ της φιλοξενούμενης ομάδας στο γήπεδο της Τούμπας –με αριστουργηματικό γκολ– πήγε και πανηγύρισε μπροστά στη θύρα των φανατικών οπαδών χωρίς να πέσει το παραμικρό αντικείμενο. Αν συνέβαινε αυτό πριν από δύο μήνες, τότε ο σκόρερ θα δεχόταν βροχή από διάφορα αντικείμενα.

Θα φανεί στη συνέχεια αν αυτό το καλό κλίμα θα συνεχιστεί ή αν θα ξαναγυρίσουμε στα παλιά. Πάντως, επιβεβαιώθηκε η άποψη πως το ζήτημα της βίας στα γήπεδα είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Αν η πολιτεία δείξει ότι είναι αποφασισμένη να τηρήσει σταθερά αυστηρή στάση, τότε όλοι συμμορφώνονται και πρωτίστως οι ιδιοκτήτες των ομάδων. Αν αρχίσουν οι παρασπονδίες και η πολιτεία κλείσει τα μάτια της, τότε η υποτροπή είναι βέβαιη. Μέχρι στιγμής, ας κρατάμε μικρό καλάθι, αλλά σημασία επί του παρόντος έχει ότι υπάρχει καλάθι, έστω μικρό. Αν θα μεγαλώσει, αυτό επαφίεται στην ίδια την κυβέρνηση και ακολούθως στους ιδιοκτήτες των ομάδων. Αυτά τα τρία ντέρμπι απέδειξαν ότι μπορεί να έχουμε πολιτισμένη ατμόσφαιρα στα γήπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή