Τα ξένα χέρια…

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι θετικό ότι σε «συμφωνίες για προσέλκυση 40.000 ξένων εργατών ώστε να απασχοληθούν στους τομείς του τουρισμού, της γεωργίας και των κατασκευών, όπου καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις, προωθεί η κυβέρνηση με την Αρμενία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία από την Ευρώπη και την Ινδία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ από την Ασία. Η πρώτη συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί εντός Μαρτίου με την Ινδία και θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή αμέσως μετά» («Καθημερινή», 23.2.2023). Λέμε ότι είναι θετικό, διότι όσοι επιχειρούν και όσοι ζουν στην ύπαιθρο ξέρουν από πρώτο χέρι τις τρομακτικές ελλείψεις σε εργατικά χέρια.

Αντιδράσεις μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν. Μπορεί να είναι νωρίς. Ισως επειδή ανάμεσα στους Φιλιππινέζους και τους Ινδούς προσκαλέσαμε Αρμένιους και Γεωργιανούς, δηλαδή Καυκάσιους και με τις δύο έννοιες της λέξης. Μπορεί επειδή κάποιοι –κατά τον Διονύση Σαββόπουλο– «μαλλιαροί Ελλαδίτες» κουράστηκαν στον πόλεμο κατά του πολιτικού γάμου ανεξαρτήτως φύλου. Ισως να ξεθύμαναν από την προηγούμενη μεγάλη μάχη, «να μη γίνει η Ελλάδα φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών», που ‘λεγε και ο κ. Αντώνης Σαμαράς (15.12.2023).

Βεβαίως, θα ήταν αστείο να αντιδρούν σε διακρατικές συμφωνίες άνθρωποι που έλεγαν για την ελληνική μετανάστευση της δεκαετίας του ’60 «ναι, αλλά εμείς πήγαμε με συμφωνία του κράτους υποδοχής», λες και δεν υπήρχαν Ελληνες παράνομοι μετανάστες –«λαθρο-» κατά την ακροδεξιά αργκό– στις ΗΠΑ (πρωτίστως), στην Αυστραλία, στη Γερμανία κι αλλαχού. Αλλά στην Ελλάδα ζούμε κι όλα μπορεί να τα ακούσουμε.

Το πρόβλημα και το ερώτημα είναι αν θα μείνουν. Νόμιμοι και προπαντός παρανόμως εισερχόμενοι μετανάστες βλέπουν την Ελλάδα σαν σκαλί, κάτι σαν προθάλαμο της Ευρώπης. Δεν έρχονται να προκόψουν εδώ. Ψάχνουν το λεωφορείο, το πλοίο ή το αεροπλάνο διαφυγής. Το ίδιο και πολλοί Ελληνες και όχι πλέον υψηλής ειδίκευσης. Αυτοί έφυγαν την περίοδο της κρίσης. Τώρα βλέπουμε στα κοινωνικά δίκτυα διαφημίσεις που δείχνουν έναν οδηγό λεωφορείου να λέει πόσο καλή είναι η δουλειά στη Γερμανία και πόσο ωραία περνάει εκεί. Γίνονται events, όπου ξένες εταιρείες βλέπουν Ελληνες εργαζομένους μεσαίας ειδίκευσης για πρόσληψη στα ξένα. Με άλλα λόγια, εκτός από «brain drain», υπάρχει και «hands drain», κάτι που το ξέρουν καλά οι αγρότες που διαδήλωναν προχθές στο Σύνταγμα.

Η κυβέρνηση ξέρει το πρόβλημα και κάνει κάποια βήματα· δειλά, λόγω αντιδράσεων στα δεξιά της. Δεν φτάνει όμως αυτό. Πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι, με πρώτους τους επιχειρηματίες οι οποίοι –όπως λέει ο πρωθυπουργός– οφείλουν να πληρώνουν παραπάνω. Αλλιώς ούτε οδηγούς θα έχουν κι εμείς ούτε λεωφορεία θα βρίσκουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή