Κυριάκος Πιερρακάκης: Βοημία

Κυριάκος Πιερρακάκης: Βοημία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι τον ξέρουν, λένε ότι δεν κρατιέται. Δεν το λένε κολακευτικά. Εννοούν ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης δεν έχει την αρετή της υπομονής. Δεν περιμένει τις συνθήκες να ωριμάσουν. Φιλοδοξεί να τις καταστρώσει ο ίδιος. Γι’ αυτό ακόμη και οι φίλοι του έλεγαν ότι δεν του πήγαινε το υπουργείο Παιδείας, όσο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα προβλήματα του Παιδείας δεν επιδέχονται επιφοιτήσεις και πατέντες.

Κυριάκος Πιερρακάκης: Βοημία-1Οπως φαίνεται, όμως, και στην Παιδεία είναι εφικτά τα βολονταριστικά άλματα στο μέλλον. Αντί να συγχρονιστεί, όπως οι προκάτοχοί του, με τον ασάλευτο συνταγματικό χρόνο, ο Πιερρακάκης εκμεταλλεύτηκε το σχολάζον συνταγματολογικό απόθεμα για την παράκαμψη του άρθρου 16 προκειμένου να θέσει σε κίνηση –προτού καν συμπληρώσει χρόνο στο υπουργείο– τη χιλιοτραγουδισμένη άρση της απαγόρευσης ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ετσι το είπε και στην επιτροπή της Βουλής: Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει. Δεν μπορεί να περιμένει πότε θα έρθει η ώρα της συνταγματικής αναθεώρησης για να φέρει εις πέρας μια συζήτηση που εκκρεμεί από τότε που ο Πιερρακάκης ήταν φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Θυμήθηκε ότι τότε είχε επισκεφθεί την Τσεχία, που υπολειπόταν σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας. Τώρα, σχεδόν 20 χρόνια μετά, η Τσεχία μάς έχει ξεπεράσει.

Για κάποιον που έχει χτίσει το προφίλ του ως μειλίχιος μεταρρυθμιστής, ήταν μια φορτισμένη ομιλία. Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, που ευθυγραμμίστηκε με το «όχι» του Ανδρουλάκη. Ο ΓΑΠ ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν ο Πιερρακάκης ήταν ένας φοιτητής που άφηνε, λένε, την ΠΑΣΠ της ΑΣΟΕΕ για να ακολουθήσει τις βοημικές του ορμές. Η απότομη μεταστροφή του πρώην πρωθυπουργού φαίνεται ότι χτύπησε το κοιμώμενο πολιτικό νεύρο του υπουργού Παιδείας. Γιατί, ρωτούσε ο ΓΑΠ, η κυβέρνηση αφήνει αρρύθμιστα τα κολέγια (την υπαγωγή των οποίων στον έλεγχο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης καθιερώνει για πρώτη φορά το σχέδιο Πιερρακάκη).

Οταν τα δικά μας παραρτήματα είναι καλύτερα από τα ξένα.

Γιατί δεν επιτρέπουμε πρώτα στους ΟΤΑ να ιδρύουν πανεπιστήμια (να μπορεί, ας πούμε, ο Δήμος Βόλου να ιδρύσει ΑΕΙ· να έχουν τα παιδιά μας την ευκαιρία να σπουδάσουν την επιστήμη των αθλητικών προγνώσεων στο Beos College). Γιατί, κατέληξε ο ΓΑΠ, δεν επιτρέπουμε πρώτα στα δικά μας δημόσια πανεπιστήμια να ιδρύουν παραρτήματα στην Ελλάδα, με δίδακτρα που θα καλύπτει το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (να μπορεί, δηλαδή, να ιδρύσει το ΑΠΘ Παιδαγωγικό στη Ρόδο, όπου θα σπουδάζουν υπότροφοι με δημόσιο χρήμα, δίπλα στο Παιδαγωγικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου σπουδάζουν εξίσου δωρεάν αλλά χωρίς υποτροφία).

Το «όχι» του ΠΑΣΟΚ χαλάει τα σχέδια συναίνεσης του Πιερρακάκη. Δεν μπορεί να διεκδικήσει τις υπερκομματικές δάφνες του νόμου Διαμαντοπούλου. Του δίνει όμως την ευκαιρία να δείξει αν διαθέτει πολιτικό μέταλλο. Το ΠΑΣΟΚ τού κάνει τη χάρη να του στήσει ένα σκηνικό απολίθωσης για να μοιάζει εκείνος σπρίντερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή