Ενα μήνυμα προς «αυτόκλητους σερίφηδες»

Ενα μήνυμα προς «αυτόκλητους σερίφηδες»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βούλευμά του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης απάλλαξε τους δεκατρείς πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες που στις περυσινές φωτιές στον Εβρο είχαν συλλάβει τρεις «αυτόκλητοι σερίφηδες» εμφανίζοντάς τους ως δήθεν εμπρηστές.

Το επεισόδιο είχε εκτυλιχτεί στις παρυφές της πόλης και αποκαλύφθηκε όταν οι δράστες ανέβασαν στο Διαδίκτυο βίντεο, που εμφάνιζε τους μετανάστες –οι εικόνες από τα πρόσωπα των αλλοδαπών ήταν συγκλονιστικές– φυλακισμένους σε αυτοσχέδιο κλουβί, το οποίο περιέφεραν με ημιφορτηγό για να δείξουν, τάχα, στους Ελληνες «ποιοι μας καίνε».

Η όλη υπόθεση έκανε «μπαμ» από μακριά ότι ήταν μια κακοστημένη επιχείρηση κάποιων αυτόκλητων και επικίνδυνων «προστατών» της έννομης τάξης, από αυτούς που ευδοκιμούν στην περιοχή στο όνομα της υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Το βούλευμα αποδομεί τους ισχυρισμούς των τριών, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς πιθανούς επίδοξους μιμητές, αλλά και σε εκείνους που έσπευσαν να τους δώσουν –και συνεχίζουν να το κάνουν σε πολλά επίπεδα– πολιτική κάλυψη έναντι «πινακίου ψήφων».

Κάποιοι πολιτικοί αγύρτες, εμπορευόμενοι (πλην άλλων γραφικών) τον πατριωτισμό και τις ανησυχίες του κόσμου, ενθαρρύνουν μεθόδους ντροπής.

«Η στάση τους φανερώνει εδραία πεποίθηση πως έχουν δικαίωμα να οργανώνονται με άλλα πρόσωπα σε “ομάδες περιφρούρησης” με σκοπό την πραγματοποίηση περιπολιών και τη σύλληψη κατά την κρίση τους υπόπτων για την τέλεση αξιόποινων πράξεων», αναφέρεται στο βούλευμα και: «Ενας πολίτης σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται να θεωρήσει άλλον ύποπτο για την τέλεση αυτόφωρου εγκλήματος και να τον συλλάβει βασιζόμενος σε φήμες που διαδίδονται αορίστως και σε εικασίες».

Με άλλα λόγια, λέει ότι δικαίωμα σύλληψης ενός ανθρώπου έχουν οι δομές της συντεταγμένης πολιτείας και κανένας άλλος. Αλλιώς, για κάθε μεταξύ μας διαφορά ο ένας θα «συνελάμβανε» τον άλλον και θα τον περιέφερε, αν όχι σε κλουβί όπως οι εν λόγω, δεμένο πισθάγκωνα, ρίχνοντας τον στη «λαϊκή πυρά».

Κάποιοι πολιτικοί αγύρτες, εμπορευόμενοι (πλην άλλων γραφικών) τον πατριωτισμό και τις ανησυχίες του κόσμου, ενθαρρύνουν τέτοιες μεθόδους ειδικά στον Εβρο, βαφτίζοντάς τες «πατριωτικό καθήκον», που δήθεν οφείλει να οδηγεί τον κάθε Ελληνα.

Εν προκειμένω, εξάλλου, χαιρέτισαν από την πρώτη στιγμή τη σύλληψη και τον διασυρμό των μεταναστών, και μάλιστα φέρεται να συμμετείχε στο σόου και τοπικός βουλευτής τους.

Τώρα που η Δικαιοσύνη απεφάνθη ως προς την τύχη των άμοιρων αυτών ανθρώπων, σιωπούν. Σύντομα αναμένεται να δικαστούν και οι ίδιοι οι δράστες του απεχθούς σόου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή