Αφήνοντας το πόδι από το γκάζι

Αφήνοντας το πόδι από το γκάζι

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αρχή είχε γίνει με έναν τραυματισμό στον κλειστό στίβο. Ακολούθησαν και άλλες αφορμές, που έριξαν το ηθικό του. «Είμαι κουρασμένος και νιώθω εντελώς εξαντλημένος. Πρέπει να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία για λίγο», είχε γράψει ο πρωταθλητής του άλματος επί κοντώ Εμμανουήλ Καραλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Αύγουστο του 2022, όταν έμεινε εκτός τελικού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ενιωθε ότι ήταν καιρός για απόσυρση, δεν υπήρχε άλλος χώρος για αγώνες εκείνη τη σεζόν.

Εγραφε ότι είχε πάθει κρίση πανικού, που τον βύθισε στο άγχος και στην κατάθλιψη, προείχε να ανακαλύψει ξανά τη δύναμη και το κίνητρο, να ανακτήσει –όπως σημείωνε– το χαμόγελό του. Εκείνη η δύσκολη περίοδος που είχε διανύσει μου ήρθε απευθείας στον νου μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου από τον Καραλή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Ακόμη πιο σημαντική από μια θέση στο βάθρο ήταν η εσωτερική του πορεία, που θα τον τράβηξε μακριά από την παραλυτική επίδραση του άγχους.

Οι άνθρωποι από τον χώρο του πρωταθλητισμού σπανίως μιλούν για ζητήματα ψυχικής υγείας. Μπορεί ορισμένοι να ανησυχούν για το πιθανό στίγμα, μήπως κάπως θεωρηθεί ότι είναι αδύναμοι. Ισως σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η σιωπή να εκπορεύεται και από την αδυναμία αναγνώρισης ή αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων. Μπορεί ο προπονητής ή κάποιος φροντιστής να μην αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα μιας κατάστασης, την πίεση που ενδεχομένως επωμίζεται ένας κυνηγός της επίδοσης.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η δρομέας μεγάλων αποστάσεων Αλεξία Παππά είχε μιλήσει για πρώτη φορά στους New York Times για τη μάχη της με την ψυχική ασθένεια. Είχε περιγράψει πώς συνέχισε να πιέζει τον εαυτό της μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ότι έτρεχε 190 χιλιόμετρα την εβδομάδα και ότι μερικές ημέρες κοιμόταν ελάχιστα, μόλις μία ώρα. Τραυματίστηκε, έμεινε εκτός στίβου και είχε αυτοκτονικές σκέψεις.

Η αποχή από την εντατική ρουτίνα, η απότομη αδράνεια στην οποία μπορεί ένας τραυματισμός να οδηγήσει κάποιον πρωταθλητή ενδέχεται να επιδράσει επιβαρυντικά στην ψυχική του υγεία. Εάν κανείς συνυπολογίσει τις μεγάλες προσδοκίες στις οποίες θεωρεί κάποιος ότι πρέπει να ανταποκριθεί, την ψευδή αίσθηση πως είναι άτρωτος, καθώς και την αδυναμία να αποδεχτεί ένα διάστημα παύσης και ξεκούρασης, τότε είναι πιθανό κάποια στιγμή να υποφέρει.

Η Παππά είχε εξηγήσει τότε ότι είναι σημαντικό να αφήνεις κάποια στιγμή το πόδι από το γκάζι, να παίρνεις απόσταση και ανάσα. Καλό είναι θυμόμαστε τα λόγια της, σε όποιο «στίβο» και αν κάνουμε πρωταθλητισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή