Με τα «θα» δεν σώζονται τα αδέσποτα

Με τα «θα» δεν σώζονται τα αδέσποτα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μόλις αναλάβαμε, ορίσαμε τέσσερις αντιδημάρχους για να λυθεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα». Αν άκουγε κανείς τον δήμαρχο Νικολάου Σκουφά Αρτας, Κωνσταντίνο Παπασιώζο, σε πρόσφατη ζωντανή σύνδεση στην πρωινή ζώνη Σαββατοκύριακου της ΕΡΤ, θα χαιρόταν που ένας δημοτικός άρχοντας δείχνει ευαισθησία για τα αδέσποτα. Η χαρά του θα εξανεμιζόταν, όμως, αν μάθαινε ότι ο κ. Παπασιώζος είναι δήμαρχος για έβδομη τετραετία, όπως ανέφερε με υπερηφάνεια ο ίδιος, συνυπολογίζοντας μάλλον και τη θητεία του ως βουλευτή. Η περιοχή του έρχεται συχνά στην επικαιρότητα λόγω μαζικών εξοντώσεων με φόλες, που προκαλούν κάθε φορά τον μαρτυρικό θάνατο δεκάδων ζώων, κυρίως σκύλων. Τι έκανε ο ίδιος; Υλοποίησε στειρώσεις; Εφτιαξε σύγχρονο κυνοκομείο; Εκπόνησε προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών; Τίποτε από όλα αυτά, όπως πολλοί συνάδελφοί του.

Την ίδια ώρα, στην Ξάνθη, εκατοντάδες σκυλιά βρίσκονται ακόμη πέριξ του παλαιού ΧΥΤΑ. Φοβικά, σε ημιάγρια κατάσταση. Εθελοντές έχουν αναλάβει τη σίτισή τους, χάρη σε δωρεές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τριακόσια στειρώθηκαν χάρη σε σύμπραξη του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΔΙΑΑΜΑΘ), της Animal Action Greece, της Greek Animal Rescue και του τοπικού φιλοζωικού σωματείου. Τι θα απογίνουν τα υπόλοιπα; Ποιος είναι ο υπεύθυνος;

Οι δήμοι του νομού πετούν ο ένας το μπαλάκι στον άλλο δηλώνοντας «αθώοι του αίματος». Η νέα δημοτική αρχή Ξάνθης φαίνεται πως έχει ανοίξει βεντέτα με την Αννα Μαρία Ζαφειριάδου από την οργάνωση «Αδεσποτούλια», επειδή «τους έβγαλε στα μανταλάκια», δημοσιοποιώντας το πρόβλημα λίγες ημέρες αφότου πέρασαν το κατώφλι του δημαρχείου. Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και άλλοι φορείς έχουν ενημερωθεί από τα τέλη Ιανουαρίου. Η ειδική γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς Μάρσα Δημοπούλου επισκέφθηκε την Ξάνθη στις 24 Ιανουαρίου και συναντήθηκε με τους τέσσερις δημάρχους. «Αναγνωρίζουμε την τραγικότητα της κατάστασης και επισημαίνουμε την ευθύνη των καθ’ ύλην αρμοδίων δημοτικών αρχών. Το χρονοδιάγραμμα που ορίσαμε φτάνει στους έξι μήνες. Οι δήμοι συνεργάζονται προκειμένου άμεσα να εκκινήσουν προγράμματα στειρώσεων και να γίνει αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος με γνώμονα πάντα την ευζωία των ζώων», δήλωσε στην «Κ».

«Να» συνώνυμα του «θα»; Στο μεταξύ, κάθε μέρα σε εκείνη τη γωνιά της Ξάνθης σκύλοι με ψώρα ή λοιμώδεις ασθένειες υποφέρουν και πεθαίνουν ή χτυπιούνται από διερχόμενα αυτοκίνητα. Κουτάβια κοιμούνται πάνω στα νεκρά αδελφάκια τους. Φαύλος κύκλος… Μέχρι πότε θα ντρεπόμαστε σε αυτή τη χώρα για το πώς συμπεριφερόμαστε στα ζώα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή