Η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά ως πυξίδα για το μέλλον της Ε.Ε.

Η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά ως πυξίδα για το μέλλον της Ε.Ε.

3' 28" χρόνος ανάγνωσης

Ο πενταετής θεσμικός κύκλος που ολοκληρώνεται με τις εκλογές της 9ης Ιουνίου δοκίμασε τις αντοχές της Ευρωπαϊκής Eνωσης (Ε.Ε.). Η «εποχή των πολυκρίσεων» που ξεκίνησε πριν από περίπου 15 χρόνια, με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και στη συνέχεια με την κρίση της Ευρωζώνης και του μεταναστευτικού, δεν σταμάτησε το 2019 όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναλάμβανε τα καθήκοντά της. Η πανδημία της COVID-19 και στη συνέχεια η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επέφεραν σοβαρά πλήγματα στην ευρωπαϊκή οικονομία, στην ενεργειακή της ασφάλεια, ακόμη και στην κοινωνική της συνοχή.

Σε όλη αυτή την πορεία, τα κόμματα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, τα οποία απαρτίζουν τη «σπονδυλική στήλη» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), οι ηγέτες τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίσης η Ρομπέρτα Μέτσολα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαδραμάτισαν καθοριστικό και κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των πολλαπλών κρίσεων. Η προμήθεια εμβολίων κατά της πανδημίας, η «γέννηση» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σκοπό την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ώστε να υποστηριχθεί η Πράσινη Συμφωνία για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και η ψηφιακή μετάβαση, αλλά ακόμη περισσότερο η ενότητα που σφυρηλάτησε η Ενωση απέναντι στην αναθεωρητική Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν φέρουν τη σφραγίδα του ΕΛΚ και της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν, λοιπόν, που οι πολίτες της Ευρώπης εμπιστεύονται τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο τα κεντροδεξιά κόμματα της «ευθύνης και του ρεαλισμού» και όχι εκείνα ενός αριστερού «ιδεολογικού μανιχαϊσμού» για τη διακυβέρνηση των χωρών τους. Μόνο εντός του 2023, τα παραδείγματα είναι πολλά. Η νίκη του Ντόναλντ Τουσκ απέναντι στους λαϊκιστές του Κόμματος Ειρήνης και Δικαιοσύνης (PiS) στην Πολωνία, οι οποίοι είχαν πλήρως απαξιώσει κάθε έννοια κράτους δικαίου, η συντριπτική επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα έπειτα από μία τετραετία δύσκολης διακυβέρνησης λόγω των κρίσεων που προαναφέρθηκαν, η ανάδειξη στην πρωθυπουργία του Πέτερι Ορπο στη Φινλανδία, του Ουλφ Κρίστερσον στη Σουηδία, του Λικ Φρίντεν στο Λουξεμβούργο, του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η σκληρή μάχη του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό και του Λαϊκού Κόμματος κατά ενός πολωτικού αριστερού λαϊκισμού στην Ισπανία και η σταθερή πρωτιά στις δημοσκοπήσεις του ηγέτη του γερμανικού CDU Φρίντριχ Μερτς αποτελούν την καλύτερη επιβεβαίωση ότι το ΕΛΚ και τα κόμματα που το απαρτίζουν έχουν τις λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά σε αντίθεση με την κριτική που μας ασκείται από τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους, όπου τα κεντροδεξιά κόμματα είναι ισχυρά, συνήθως τα ακροδεξιά κόμματα υποχωρούν.

Αυτή η βαθιά ενότητα και η αίσθηση προοπτικής για το μέλλον αποτυπώθηκαν στο διήμερο συνέδριο του ΕΛΚ που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι στις 6 και 7 Μαρτίου. Η εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως υποψήφιας για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν ήταν η επιβεβαίωση ότι το κόμμα οδεύει προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου με νικηφόρο αέρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην πρώτη θητεία της η κυρία Φον ντερ Λάιεν επέδειξε ηγετικό πνεύμα και ηγήθηκε πολλών κρίσιμων αποφάσεων. Το ΕΛΚ διαθέτει τόσο τα πρόσωπα όσο και τις πολιτικές για την επόμενη ημέρα της Ε.Ε., που αποτυπώνονται στο εκλογικό μανιφέστο το οποίο διαμορφώθηκε μέσα από μία συμπεριληπτική διαδικασία συμμετοχής όλων των κομμάτων μας και υιοθετήθηκε στο Συνέδριο του Βουκουρεστίου.

Πυλώνες της πολιτικής του ΕΛΚ είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής άμυνας, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Η ενίσχυση της ευημερίας των πολιτών και της κοινωνικής συνοχής, η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και το επόμενο βήμα της ισορροπημένης εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας, χωρίς αποκλεισμούς και με φροντίδα για τους αγρότες, τους επιχειρηματίες, τους νέους και τους ηλικιωμένους, η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής άμυνας και της βιομηχανικής της βάσης σε μία περίοδο μειζόνων γεωπολιτικών ανακατατάξεων, καθώς επίσης η επιτυχημένη διαχείριση του μεταναστευτικού με αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων συνιστούν τους πυλώνες της πολιτικής μας.

Πιστεύουμε βαθιά ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα ανταμείψουν τις πολιτικές μας και το συναινετικό μας πνεύμα. Η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά παραμένει πάντοτε έτοιμη να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες κεντρώες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, απέναντι στους ακραίους και τους λαϊκιστές της Δεξιάς και της Αριστεράς, ώστε η επόμενη πενταετία να αποτελέσει εφαλτήριο προόδου και ασφάλειας για την Ενωσή μας.

*Ο κ. Θανάσης Μπακόλας είναι γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT