Το οφείλουμε στον Μπελέρη ή όχι;

Το οφείλουμε στον Μπελέρη ή όχι;

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας – που τις ικανοποιεί και με το παραπάνω. Το ερώτημα είναι αν συμφέρει την πατρίδα μας να ακούγεται η φωνή του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας μέσα στην Ευρωβουλή, δηλαδή να ακούγεται η φωνή της Βορείου Ηπείρου μέσα στην Ευρωβουλή. Φαίνεται πως στο υπουργείο Εξωτερικών προσπαθούν το ένα λάθος τους να ισοφαρίσουν με ένα άλλο. Πρώτα πρώτα, διάβασαν και εξακολουθούν και διαβάζουν λάθος τον Εντι Ράμα. Αυτός έχει επιλέξει στρατόπεδο και είναι συνολικά απέναντι στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο τράβηξε την υπόθεση Μπελέρη στα άκρα, κάτι που αιφνιδίασε την ελληνική πλευρά, δείχνοντας συγχρόνως τις διπλωματικές αστοχίες μας. Δεν γνωρίζω αν αυτές οι λάθος αναλύσεις οφείλονται σε υπηρεσιακούς ή σε πολιτικούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών· εκείνο που μετράει είναι πως ο Φρέντι Μπελέρης κοντεύει να κλείσει ένα χρόνο στη φυλακή και ο Ράμα σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του για την άλωση της Χειμάρρας. Ισορροπίες δεν κρατούμε με ανθρώπους που επέλεξαν τη σύγκρουση.

Τώρα δίνεται η ευκαιρία, με την υποψηφιότητά του για την Ευρωβουλή, η μητέρα-πατρίδα να σταθεί δίπλα του και ηθικά και πολιτικά. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως βρίσκεται στις αλβανικές φυλακές με μια κραυγαλέα πλεκτάνη, γιατί είναι και εκλεγμένος δήμαρχος και Βορειοηπειρώτης. Συνεπώς, είναι πολιτικά λάθος, ενώ μπορούμε να αναδείξουμε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση σε όλη την Ευρώπη, εμείς να καθόμαστε και να υπολογίζουμε τι θα πουν οι Γερμανοί ή οι Αμερικανοί επειδή φέραμε σε δύσκολη θέση τον προστατευόμενό τους Αλβανό πρωθυπουργό. Στο κάτω κάτω, δεν είναι διόλου τιμητικό για μια κυβέρνηση και για μια μεγάλη παράταξη να συγκροτεί τα ψηφοδέλτιά της με γνώμονα το πώς θα αντιδράσουν φίλοι και σύμμαχοι – αν βέβαια αντιδράσουν.

Κοντεύει να κλείσει ένα χρόνο στη φυλακή και ο Ράμα σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του για την άλωση της Χειμάρρας. Ισορροπίες δεν κρατούμε με ανθρώπους που επέλεξαν τη σύγκρουση.

Ο Εντι Ράμα όντως θα βρεθεί σε δύσκολη θέση με την υποψηφιότητα και κυρίως με την εκλογή Μπελέρη, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα δικών του επιλογών. Δεν θα στενοχωρηθούμε. Αυτός προτίμησε να συγκρουστεί με την Αθήνα και όχι μόνο για τη συγκεκριμένη υπόθεση και, συνεπώς, θα πρέπει να καταβάλει το σχετικό τίμημα μέχρι να συμμορφωθεί. Στην πολιτική, ο πραγματικά ισχυρός θα πρέπει να δείχνει την ισχύ του όταν πρέπει, διαφορετικά αυτή η ισχύς σταδιακά και εκφυλίζεται και αμφισβητείται. Και στην περιοχή μας, η Ελλάδα είναι το ισχυρό κράτος, αρκεί να το αντιληφθούν και αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Η νοοτροπία να αναζητούμε ισορροπίες με κάθε τίμημα οδηγεί σε αδιέξοδα στην καλύτερη περίπτωση, σε ήττες στη χειρότερη. Και ας το παραδεχτούμε, στην υπόθεση Μπελέρη χάνουμε.

Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα και είναι τόσο καθαρή ώστε να απορώ που δεν τη βλέπουν αυτοί που πρέπει. Ας ελπίσουμε πως δεν θα γίνει ακόμη ένα λάθος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή