Η λατρεία του Λένιν

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι ακράδαντη η πίστη μας ότι έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη, κόκκινη από πραγματική ζωή και δημιουργία». Τον στίχο του Βολφ Μπίρμαν που μελοποίησε ο Μικρούτσικος χρησιμοποίησε ο κ. Κουτσούμπας στην επιμνημόσυνη δέηση που οργανώθηκε στον Περισσό για τον Λένιν. Παρέλειψε εκείνο το «ή κόκκινη από θάνατο» που λέει ο ποιητής για να στοιχειοθετήσει το «έτσι κι αλλιώς». Υποθέτω ότι το κοινό του δεν γνώριζε ότι ο Μπίρμαν εξορίσθηκε από την Ανατολική Γερμανία. Ομως αυτά είναι λεπτομέρειες. Η ποίηση έχει τους δικούς της κανόνες, σαν τη δημιουργική ασάφεια. Στη συνέχεια καθησύχασε το πλήρωμα διαβεβαιώνοντάς το ότι: «Η κόκκινη σημαία θα υψωθεί ξανά στο Λένινγκραντ, στη Μόσχα, στο Βερολίνο, σε όλη την Ευρώπη, στην Ασία, την Αμερική, την Αφρική, την Ωκεανία, σε όλο τον κόσμο». Τη σεμνή τελετή συμπλήρωσαν ύμνοι της Σοβιετικής Ενωσης και ένα έργο του Σοστακόβιτς. Δυστυχώς απουσίαζε το ιερό λείψανο του τιμώμενου προσώπου. Είμαι βέβαιος ότι αν η ΕΣΣΔ δεν είχε καταρρεύσει επί του τρισκατάρατου Γκορμπατσόφ, θα είχε οργανώσει κάποια περιφορά του λειψάνου στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης για να εξορκίσει τον καπιταλισμό. Και να συμμορφώσει τους sugar daddies. Κι αυτό όμως γραφική λεπτομέρεια είναι. Οσο για την κόκκινη σημαία που θα υψωθεί «ξανά» σε όλη την Ευρώπη, με μπέρδεψε για να είμαι ειλικρινής. Εψαξα στο αρχείο της μνήμης μου για να θυμηθώ πότε όλη η Ευρώπη ήταν κομμουνιστική, όμως η μνήμη μου φαίνεται ότι έχει ασθενήσει. Οποιαδήποτε βοήθεια ευπρόσδεκτη.

Είναι εύκολο να πεις ότι το ζήτημα με το ΚΚΕ δεν είναι ούτε ιδεολογικό, ούτε πολιτικό, αλλά θρησκευτικό. Εχω μεγάλο σεβασμό απέναντι στη θρησκευτική πίστη, σε όσους την ενστερνίζονται και σε όσους τη διακονούν. Δεν είναι μόνον η αρχαιότητά της που μου εμπνέει σεβασμό, τα δύο χιλιάδες χρόνια του Χριστιανισμού. Ο Ευαγγελισμός μιας μετά θάνατον ζωής θεραπεύει τους πιστούς από το «έτσι κι αλλιώς» του θανάτου. Οπως και η παραδοχή ότι υπάρχουν δυνάμεις ανώτερες από την εφήμερη ύπαρξή μας. Ποια είναι η ψυχική αξία της πίστης που υπόσχεται η λατρεία του Λένιν;

Ευρωεκλογές πλησιάζουν και αναρωτιέμαι πόσα άλλα κόμματα σαν το ΚΚΕ διεκδικούν την τέταρτη θέση στην κατά τόπους κατάταξη των ψήφων. Πόσα άλλα κόμματα ευαγγελίζονται τη διάλυση της Ε.Ε. με τον τρόπο που την υποσχέθηκε ο κ. Κουτσούμπας στους πιστούς του; Οφείλω βέβαια να πω ότι η ομολογία πίστης στη μνήμη του Βλαντιμίρ Ουλιάνοφ κάπως μας καθησυχάζει. Τον διαδέχθηκε ο Ιωσήφ Τζουγκασβίλι, ο οποίος όταν μοίραζε τον κόσμο με τον Τσώρτσιλ συμφώνησε ότι θα ελέγχει μόνον το 10% της Ελλάδας. Εκτοτε η ελληνική αντιπροσωπεία έχει τιμήσει τη συμφωνία. Αρκεί να μην το υπερκεράσει ο Βελόπουλος. Αυτό πια θα προσβάλει τη νοημοσύνη μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή