Στα χρόνια της υπερβολής

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα ασχοληθούμε με την «υπερβολή» του κ. Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει εκλογές με… διεθνείς παρατηρητές, λες και ζούμε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Απλώς θα σημειώσουμε ότι η βιοτεχνία του θεάματος που έχει στήσει (πρωτίστως διά του ΤικΤοκ) ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρειάζεται όλο και μεγαλύτερες δόσεις υπερβολής για «να παίζει». Για να ακουστεί κάποιος στον ορυμαγδό των μηνυμάτων, θα πει και μια κουβέντα παραπάνω, έστω κι αν αυτή είναι καθαρή ανοησία.

Αντιθέτως, πρέπει να μας προβληματίσει η υπερβολή της κυβέρνησης, που είδε σε ένα ρεπορτάζ –τα στοιχεία του οποίου δεν αμφισβητεί– «ένα μέρος της προσπάθειας να αποσταθεροποιηθεί η ίδια η χώρα» (24.3.2024). Η δε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι αντιφατική. Από τη μία πλευρά μιλάει για «την προπαγάνδα ενός δημοσιεύματος με ανυπόστατα στοιχεία» και από την άλλη «είναι τόσο “μεγάλη” η δήθεν αποκάλυψη του σημερινού «Βήματος» ώστε σειρά μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας ΕΡΤ, αλλά και του site του ίδιου συγκροτήματος, την έχουν αναφέρει από τις 2 Μαρτίου του 2023».

Η «αποσταθεροποίηση της χώρας» δεν είναι της ίδιας τάξης μεγέθους με τους «διεθνείς παρατηρητές», αλλά ανήκει στην ίδια χορεία των υπερβολών. Βεβαίως, εμείς οι κοινοί θνητοί δεν έχουμε τα επιπλέον στοιχεία που ίσως να γνωρίζει η κυβέρνηση –μπορεί κάτι να πήρε το αυτί του Predator– αλλά το δημοσίευμα του «Βήματος» αναφέρει απλώς ότι οι διάλογοι που δόθηκαν στη δημοσιότητα μεταξύ σταθμάρχη και μηχανοδηγού το βράδυ του δυστυχήματος είναι παραποιημένοι· διαφέρουν σε κρίσιμα σημεία από αυτούς που έχουν τα εγκληματολογικά εργαστήρια. Μπορεί, λοιπόν, να αποσταθεροποιηθεί μια χώρα από δύο δημοσιεύματα –ένα εκείνο που δημοσίευσε τους παραποιημένους διαλόγους και ένα που το αποκάλυψε– όταν μάλιστα η κυβέρνηση, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, καμαρώνει για τη νέα κανονικότητα και την πολιτική σταθερότητα;

Υπάρχει, βέβαια, και η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ, θα πουν κάποιοι. Αληθές, αλλά δεν υπάρχει κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης που δεν αμφισβητήθηκε δι’ αυτής της διαδικασίας στη Βουλή. Επίσης δεν υπάρχει κυβέρνηση που κλονίστηκε από πρόταση δυσπιστίας. Το λένε και οι αρχηγοί των κομμάτων που την υποστηρίζουν. Ολοι λένε πως «δεν θα πέσει η κυβέρνηση, αλλά η διαδικασία θα επιτρέψει να γίνει συζήτηση σε βάθος για το φρικτό δυστύχημα». Επιδιώκουν, όμως, κάτι πιο πεζό: να στριμώξουν την κυβέρνηση σε πανελλήνια μετάδοση. Αυτό είναι λογικό και μέσα στο πολιτικό παιγνίδι. Το πρόβλημα είναι ότι ο δρόμος της δραματοποίησης που επέλεξε η κυβέρνηση, με αφορμή ένα δημοσίευμα, απλώς μεγιστοποιεί το ακροατήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή