Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% (40,56%) που κέρδισε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στις εκλογές του Ιουνίου λειτούργησε στο μυαλό των κυβερνώντων ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα προηγούμενα κρίματά τους και θεωρήθηκε λευκή επιταγή για τα επόμενα. Σε κάθε καταγγελία, τα στελέχη της Ν.Δ. απαντούσαν ότι «αυτά κρίθηκαν στις εκλογές» ή ότι «ο λαός απάντησε σε αυτές τις κατηγορίες…». Και μετά βγήκε στην επιφάνεια η βουβή οργή για τα Τέμπη…

Ομως, το 40,56% δεν είναι το τυπικό ποσοστό της μεγάλης νίκης. Με το ίδιο ακριβώς ποσοστό (40,55%) το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές του 2004, με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (42,74%) η Ν.Δ. έχασε τις εκλογές του 2000. Το εντυπωσιακό στις εκλογές του 2023 ήταν η καταβύθιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 31,53% το 2019 και έφτασε στο 17,3% το 2023, όταν σε όλη τη Μεταπολίτευση (πλην της δεκαετίας της κρίσης) το δεύτερο κόμμα ήταν άνω του 30%. Μόνο αυτό το στοιχείο έπρεπε να μετριάσει την έπαρση των κυβερνητικών στελεχών. Το 40,56% εμπεριείχε μεν την επιβράβευση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κρίσεων κατά την πρώτη τετραετία, είχε όμως κι έντονο το στοιχείο του φόβου για τον ΣΥΡΙΖΑ ή την επιθυμία της τιμωρίας του.

Το χάσμα μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος δημιούργησε έναν αέρα αλαζονείας στον κυβερνητικό μηχανισμό. Μικροί – μεγάλοι ένιωσαν άτρωτοι για ό,τι κι αν κάνουν, ενώ σε κάθε κριτική υπήρχε η εύκολη απάντηση: «Ναι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ…». Μόνον εσχάτως, ανακαλύφθηκαν τα «μεγάλα συμφέροντα» που θέλουν να πλήξουν την πατρίδα μας.

Ενα κλασικό παράδειγμα είναι η υπόθεση με την κ. Μισέλ Ασημακοπούλου. Ολοι εστιάσαμε την προσοχή μας στην ευρωβουλευτή που χρησιμοποίησε προσωπικά δεδομένα πολιτών, αλλά όχι στο γεγονός ότι «πηγή τους αποτελεί το “Αρχείο Αποδήμων 2023”, το οποίο περιήλθε στα χέρια μου, στα τέλη Ιανουαρίου 2024, σε ψηφιακή μορφή, από τον τότε γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος σήμερα έχει αποπεμφθεί. Προερχόμενο από στοιχεία αποδήμων που είχαν συλλεγεί από τις βουλευτικές εκλογές του 2023…» (επιστολή Μισέλ Ασημακοπούλου προς τους αποδήμους, 26.3.2024). Αυτό που επί της ουσίας λέει η ευρωβουλευτής είναι ότι ψηφιοποιήθηκε και η κομματικοποίηση του κράτους. Τα δεδομένα του κράτους πρώτα έγιναν ιδιοκτησία του κόμματος και μετά χρησιμοποιήθηκαν από την κ. Ασημακοπούλου.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πήρε αυτό που άξιζε στις εκλογές, αλλά η αίσθηση της μονοκρατορίας που έχει η κυβέρνηση κάνει κακό και στην ίδια και στον τόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή