Το FBI στην Κύπρο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συνεργασία που ανακοινώθηκε πρόσφατα με το FBI, η Κύπρος επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα διαφθοράς που εδώ και πολλά χρόνια πλήττει τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Καθώς το φαινόμενο έχει λάβει στην πορεία δεκαετιών δυσανάλογα μεγάλες διαστάσεις σε σχέση με το μέγεθος της Κύπρου και, κατ’ επέκταση, τις διερευνητικές δυνατότητες του κυπριακού κρατικού μηχανισμού, κρίθηκε αναγκαία και μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική η συνδρομή των αρμόδιων αμερικανικών υπηρεσιών που διαθέτουν την εξειδίκευση και τα εργαλεία για τον εντοπισμό και τη διερεύνηση περιπτώσεων εκτεταμένης διαφθοράς. Στόχος είναι να αποκτήσει η Κύπρος τεχνογνωσία και να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών που να επιτρέπει τον προληπτικό εντοπισμό και την αποκάλυψη υποθέσεων που ενέχουν χρηματοοικονομικά αδικήματα που σχετίζονται με την Κύπρο.

Φυσικά, το σκηνικό είναι εξαιρετικά δύσκολο και προκύπτει αβίαστα το ερώτημα κατά πόσον ο Κύπριος πρόεδρος θα είναι σε θέση να φέρει εις πέρας αυτή την προσπάθεια έχοντας εκ των πραγμάτων απέναντί του ισχυρά συμφέροντα, κυπριακά και ξένα.

Το γεγονός ότι, σε αντίθεση με όλους τους προκατόχους του, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης ουσιαστικά δεν διαθέτει δικό του κομματικό μηχανισμό –ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος– από τη μια τον «απελευθερώνει» να κινηθεί όπως αυτός κρίνει χωρίς κομματικούς περιορισμούς, όμως από την άλλη καθιστά το έργο του ακόμη πιο δύσκολο και δεν διασφαλίζει την όποια νομοθετική υποστήριξη.

Ενας στόχος της στενής συνεργασίας με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ είναι να μην μπορούν οντότητες, κυρίως ρωσικών συμφερόντων, να παρακάμπτουν τα περιοριστικά μέτρα που τους έχουν επιβληθεί σε διεθνές επίπεδο, μέσω Κύπρου. Είναι ίσως και μια απόπειρα να απαντηθεί σε πρακτικό επίπεδο η κριτική κάποιων που κατά την προεκλογική περίοδο του 2023 μιλούσαν για υποστήριξη του κ. Χριστοδουλίδη από τη Ρωσία.

Η συνεργασία, που προέκυψε με πρωτοβουλία της Κύπρου, εστιάζει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των κυπριακών Αρχών να διερευνούν παράνομες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες –σε επανειλημμένες περιπτώσεις κατά το παρελθόν υπήρξε «απροθυμία» να ελεγχθούν ύποπτες υποθέσεις– και αποσκοπεί στη θωράκιση του νομικού συστήματος, αλλά και της οικονομίας της Κύπρου.

Σχετικά άπειρος μέχρι τώρα πολιτικά, αλλά πολύ έμπειρος στο διεθνές περιβάλλον λόγω και της θητείας του ως υπουργός Εξωτερικών αλλά και ως διπλωμάτης καριέρας, ο κ. Χριστοδουλίδης δείχνει να έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή υπέρ της διαφάνειας, αποβλέποντας σε συγκεκριμένα οφέλη για την Κύπρο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία να βρεθεί η Κύπρος στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ο Κύπριος πρόεδρος επιχειρεί μια πολυεπίπεδη αναβάθμιση της χώρας του σε αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο.

Θα αποτελούσε ελάχιστη αναγνώριση του ρόλου της να προσκληθεί ο κ. Χριστοδουλίδης στην Ουάσιγκτον από τον πρόεδρο Μπάιντεν τον προσεχή Ιούλιο, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 50 ετών από την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή