Η ενσυναίσθηση ενός δημάρχου της Αθήνας

Η ενσυναίσθηση ενός δημάρχου της Αθήνας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συναυλία ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Απριλίου. Οργανωτές, ο Δήμος Αθηναίων και η πρεσβεία του Ισραήλ. Θα συμμετείχαν τα μουσικά σύνολα του δήμου. Ομως οι μουσικοί είχαν άλλη άποψη. Εκριναν πως «οι συνθήκες δεν θα είναι ασφαλείς τόσο για τους συντελεστές όσο και για το κοινό». Το σωματείο τους εισηγήθηκε την ακύρωση της συναυλίας, την οποία και ο δήμαρχος αποδέχθηκε. Ελαβε υπόψη του τα «δραματικά γεγονότα» στη Μέση Ανατολή αλλά και τις αντιδράσεις της Αριστεράς. Ας πούμε ότι στην καλύτερη περίπτωση έλαβε υπόψη του απειλές, άμεσες ή έμμεσες, ότι μια συναυλία υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Ισραήλ δεν θα περάσει αβρόχοις ποσί. Η πιο ανώδυνη εκδοχή είναι κάποια προγραμματισμένη παρέμβαση του «Ρουβίκωνα» με πανό που θα έγραφαν «Από το ποτάμι ώς τη θάλασσα». Εδώ έκαναν «παρέμβαση» στη Βουλή και στο Προεδρικό Μέγαρο για τα Τέμπη. Σιγά μη δεν «παρέμβαιναν» στο θέατρο Ολύμπια για να υπερασπιστούν τη Χαμάς. Τη λιγότερο ανώδυνη εκδοχή δεν θέλω καν να τη σκέφτομαι. Αυτό όμως είναι το λιγότερο.

Ο δήμαρχος της Αθήνας υποκύπτει στον εκβιασμό μερικών περιθωριακών ομάδων και ακυρώνει μια συναυλία. Η οποία είναι υπό την αιγίδα της πρεσβείας ενός σύμμαχου κράτους. Εκτός και αν δεν πρόκειται περί εκβιασμού.

Το περισσότερο προκύπτει αβίαστα. Ο δήμαρχος της Αθήνας –Δούκα τον λένε–, της πρωτεύουσας ενός δημοκρατικού κράτους το οποίο διασφαλίζει την ελευθερία της έκφρασης, και δη της καλλιτεχνικής, υποκύπτει στον εκβιασμό μερικών περιθωριακών ομάδων και ακυρώνει μια συναυλία. Η οποία είναι υπό την αιγίδα της πρεσβείας ενός σύμμαχου κράτους. Εκτός και αν δεν πρόκειται περί εκβιασμού. Εκτός κι αν πρόκειται περί ενσυναίσθησης. Διόλου απίθανο. Ας θυμηθούμε ότι προ ημερών ο ίδιος δήμαρχος αποκάλεσε τους αστυνομικούς «μπάτσους». Και τώρα, για να εξασφαλίσει τις συνθήκες που θα επέτρεπαν τη διεξαγωγή της συναυλίας, θα έπρεπε να ζητήσει τη συνδρομή των «μπάτσων». «Παρελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο». Αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν οργανωνόταν μια συναυλία υπό την αιγίδα της Χαμάς, η οποία ως γνωστόν διαθέτει μια βαθιά σχέση με τη μουσική. Τόσο βαθιά που δεν την παίρνεις είδηση.

Πολλοί θα θεωρήσουν ότι οι σχέσεις του δημάρχου Αθηναίων με τον πολιτισμό δεν είναι αρμονικές. Ακούει όμποε και σκέφτεται τον Νετανιάχου. Πρόκειται περί παρεξηγήσεως. Διότι ο ίδιος δήμαρχος που ακύρωσε τη συναυλία στο θέατρο Ολύμπια για λόγους ασφαλείας, ζητάει από το υπουργείο Πολιτισμού να ακυρώσει την απόφαση με την οποία πήρε από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων το δικαίωμα χρήσης του κτιρίου της οδού Ερμού. Ο δήμαρχος κρίνει ότι ο εν λόγω σύλλογος το χρησιμοποιούσε για να προάγει τον πολιτισμό. Οπως οργάνωση βαπτίσεων και λαϊκά δικαστήρια για το τραγικό δυστύχημα στα ανοιχτά της Πύλου. Και να σκεφθείτε ότι έχουν περάσει μόλις τέσσερις μήνες από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Μην ανησυχείτε. Εχουμε μια ολόκληρη τετραετία για να τον απολαύσουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή