Το «εκκρεμές» της Σερβίας και οι ρόλοι του Βούτσιτς

Το «εκκρεμές» της Σερβίας και οι ρόλοι του Βούτσιτς

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι ένας απρόβλεπτος ηγέτης, σε μια ευαίσθητη για τη βαλκανική ειρήνη και σταθερότητα περιοχή. Στο όνομα της τήρησης των ίσων αποστάσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, επί χρόνια απολαμβάνει το ευρωπαϊκό και αμερικανικό χρήμα (επενδύσεις) και τη ρωσική υποστήριξη, διπλωματική (Κόσοβο) και ενεργειακή. Και, όχι άδικα, επαίρεται γι’ αυτό.

Ρώσοι και δυτικοί δεν θέλουν να σπρώξουν ο ένας στην «αγκαλιά» του άλλου τη Σερβία, χώρα κλειδί για την ισορροπία του βαλκανικού χάρτη, γεγονός που ο Βούτσιτς εκμεταλλεύεται.

Ομως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι φόβοι περί εξάπλωσης της κρίσης έχουν κάνει τον Βούτσιτς να αισθάνεται ότι κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Οι Αμερικανοί πιέζουν ασφυκτικά για τη διεθνή αναγνώριση σε όλα τα επίπεδα του Κοσόβου για γεωστρατηγικούς λόγους και αν αυτό συμβεί η Σερβία ακρωτηριάζεται και de jure με οριστική απώλεια του λίκνου του έθνους.

Πρόσφατη αφορμή για να ανέβει στα… κεραμίδια η σερβική ηγεσία υπήρξε η πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και η έγκριση από τα Ηνωμένα Εθνη στις 27 Απριλίου ψηφίσματος καταδίκης της Σερβίας για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα το 1995.

Στο Βελιγράδι ο Βούτσιτς μιλάει για «υπαρξιακές απειλές για τη Σερβία» (όπως ο Πούτιν για τη Ρωσία), αν και αρκετοί Σέρβοι αναλυτές μιλούν για «γνωστά τεχνάσματα που προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση».

Εν τοιαύτη περιπτώσει, οριστικής απόσχισης δηλαδή του Κοσόβου, το Βελιγράδι εμφανίζεται έτοιμο να ενεργοποιήσει, με υπόγεια ή και ανοιχτή συναίνεση της Ρωσίας, σε αντίποινα, το σενάριο απόσχισης της Σερβικής Δημοκρατίας από την ετοιμόρροπη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη δημιουργία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιταλικού Europa Today, μιας «νέας Γιουγκοσλαβίας»!

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο έρχεται να ενισχύσει πρόσφατη ανάρτηση στο «X» του θορυβώδους φιλορώσου προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη Μίλοραντ Ντόντικ, που έγραψε «αντίο Βοσνία, ετοιμάσου για την έξοδο της Δημοκρατίας Σέρπσκα».

Εδωσε μάλιστα και ημερομηνία, λέγοντας πως κατά τη «Μεγάλη Συνέλευση του Πάσχα» των Σέρβων στις 5 και 6 Μαΐου, πρόκειται να ληφθούν «σημαντικές αποφάσεις για την επιβίωση του σερβικού λαού».

Βρισκόμαστε ενώπιον ανησυχητικών για την ειρήνη εξελίξεων με επίκεντρο το Βελιγράδι; Προσφάτως η στήλη, με αφορμή τη χορήγηση από το συμβούλιο των ηγετών της Ε.Ε., καθεστώτος χώρας υποψήφιας προς ένταξη, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, είχε θέσει το ερώτημα προς τι η σπουδή των Ευρωπαίων να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση δεδομένης της ανυπαρξίας κράτους σε αυτή τη χώρα.

Ισως μια απάντηση θα μπορούσε να αναζητηθεί στα προαναφερόμενα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή