Επιστροφή στη νέα Ελλάδα

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που επιστρέφω στην Ελλάδα σχεδόν δέκα χρόνια μετά το τέλος της θητείας μου ως πρέσβειρα της Αυστραλίας, η πρώτη Αυστραλή πρέσβειρα ελληνικής καταγωγής καθώς και η πρώτη γυναίκα σε αυτόν τον ρόλο. Η επιστροφή μου έχει προσωπική σημασία, λαμβάνοντας χώρα στο τέλος της 29χρονης καριέρας μου στην αυστραλιανή διπλωματική υπηρεσία και έπειτα από προσωπικά δύσκολες στιγμές με την απώλεια το 2016 του συζύγου μου, Αυστραλού διπλωμάτη και φιλέλληνα, Τζέιμς Μπλούμφιλντ. Η οικογένειά μου και εγώ θα θυμόμαστε πάντα τη φιλία, την αγάπη και την υποστήριξη που λάβαμε από τους φίλους Ελληνες σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Η θητεία μου ως πρέσβειρα της Αυστραλίας συνέπεσε με μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην πρόσφατη Ιστορία της Ελλάδας, καθώς η χώρα εργαζόταν για να ξεπεράσει τη βαθιά κρίση χρέους που έπληξε την ίδια και την Ευρωζώνη. Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, το χρέος εκτινάχθηκε, μισθοί και συντάξεις μειώθηκαν και η ανεργία ξεπέρασε το 25%. Η οικονομική παραγωγή μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο, βυθίζοντας τη χώρα σε σοβαρή ύφεση και αποκόβοντάς την από τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα διάσωσης ούτως ώστε η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία και να μπορέσει να καλύψει τις οικονομικές της ανάγκες, με αντάλλαγμα την υλοποίηση αυστηρών μέτρων λιτότητας και επώδυνων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι αλλαγές αυτές δοκίμασαν ολόκληρο το οικονομικό και πολιτικό φάσμα της χώρας, καθώς και τις αρχές, τις αξίες και την κοινωνική συνοχή.

Αντιμέτωπος με αυτές τις δυσκολίες, ο ελληνικός λαός παρέμεινε αλύγιστος, αποφασισμένος να ξεπεράσει τις προκλήσεις του. Και η Αυστραλία στάθηκε στο πλευρό της φίλης Ελλάδας σε εκείνες τις δύσκολες στιγμές, επιδεικνύοντας απτά την αλληλεγγύη και τη συμπόνια ολόκληρου του αυστραλιανού λαού. Συμβάλαμε επίσης έμπρακτα στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία από την εμπειρία της Αυστραλίας, που ενίσχυσε την παραγωγικότητα. Ιδρύσαμε το πρώτο Ελληνο-Αυστραλιανό Επιχειρηματικό Συμβούλιο για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων και εμβαθύναμε τους δεσμούς μεταξύ της παγκοσμίως ηγετικής ελληνικής ναυτιλίας και του κλάδου της ενέργειας και των πρώτων υλών της Αυστραλίας. Η ελληνική ναυτιλία προ πολλού παίζει καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά των αυστραλιανών εξαγωγών στις αγορές μας, ενισχύοντας την εθνική ευημερία.

Σήμερα, η Ελλάδα έχει μεταμορφωθεί. Αν και έχει ακόμα δρόμο μπροστά της, η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει αξιοσημείωτη ανάκαμψη, με σημαντική πτώση των ποσοστών ανεργίας, βελτιωμένα δημόσια οικονομικά και μείωση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2% το 2023, η χρηματιστηριακή αγορά εκτινάχθηκε πάνω από 40% και το χρέος, περίπου στο 160% του ΑΕΠ, αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, υποστηριζόμενο από τις θετικές προοπτικές ανάπτυξης μετά την πανδημία της COVID-19.

Η ανάκαμψη επέτρεψε στην ελληνική κοινωνία να ξεκινήσει τη διαδικασία εξάλειψης των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης και του αντικτύπου της στην κοινωνία, ενώ οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις βοήθησαν να τεθεί η οικονομία της σε μια πιο βιώσιμη, ανθεκτική βάση, καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μελλοντικές προκλήσεις και να αξιοποιήσει στο έπακρο τις νέες ευκαιρίες.

Η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι σημαντική για την Αυστραλία, για την περιοχή μας του Ινδο-Ειρηνικού, αλλά και παγκοσμίως. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με την οποία μοιραζόμαστε αξίες, ιστορία και ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς. Είναι επίσης μια ναυτιλιακή υπερδύναμη που στηρίζει το διεθνές εμπόριο, μακροχρόνιο μέλος της Ε.Ε. και μια προηγμένη οικονομία με σημαντικά πλεονεκτήματα στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, της γεωργίας, ένας λαός επιχειρηματικός με εργατικό δυναμικό υψηλής ειδίκευσης και δεξιοτήτων, μια χώρα-κλειδί που μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο ως δύναμη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι Ελληνες είναι επίσης ένας λαός φιλόξενος, όπου οι Αυστραλοί επισκέπτες αισθάνονται σαν στο σπίτι τους.

Τώρα που η διεθνής τάξη δοκιμάζεται σοβαρά, στην Ελλάδα και στην Αυστραλία καλούμαστε να εργαστούμε ενωμένοι, γεφυρώνοντας τις όποιες διαφορές μας και οικοδομώντας την εμπιστοσύνη.

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν και σέβονται τη σπουδαία προσφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό και σε όλη την ανθρωπότητα. Η Αυστραλία, μέσω της δημοκρατίας μας, μέσω των θεσμών μας, είναι κληρονόμος αυτής της εξαιρετικής κληρονομιάς, και έχουμε χτίσει πάνω σε αυτήν για να δημιουργήσουμε την επιτυχημένη χώρα που έχουμε σήμερα.

Από τους αυτόχθονες Αυστραλούς, που κατοικούν στην αυστραλιανή ήπειρο εδώ και 60.000 χρόνια, έως ανθρώπους από κάθε γωνιά της Γης που αποκαλούν την Αυστραλία πατρίδα τους, οι Αυστραλοί πολίτες, από όπου και να προέρχονται, δούλεψαν σκληρά για να δημιουργήσουν μια από τις πιο ανοιχτές, ποικιλόμορφες και δίκαιες κοινωνίες στον κόσμο, καθώς και μια από τις πιο επιτυχημένες οικονομίες.

Η ελληνική κοινότητα έχει διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην οικοδόμηση της σύγχρονης Αυστραλίας. Τις προηγούμενες δεκαετίες, χιλιάδες Ελληνες πήραν τη γενναία απόφαση να αναζητήσουν μια νέα ζωή και νέες ευκαιρίες σε μια φιλόξενη χώρα στην άλλη άκρη του κόσμου. Διέπρεψαν, και συνεισέφεραν σημαντικά στη νέα τους πατρίδα. Σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής και δημόσιας ζωής της Αυστραλίας –στην πολιτική, στην οικονομία, στις επιχειρήσεις, στις τέχνες και στον πολιτισμό, στην επιστήμη, στον αθλητισμό, στην κοινωνική εργασία– η συμβολή των Ελληνοαυστραλών είναι τεράστια.

Η ελληνική διασπορά, στην Αυστραλία και σε όλο τον κόσμο, είναι πηγή δύναμης, έμπνευσης και υποστήριξης.

Ως Ελληνίδα της Αυστραλίας, μετανάστρια πρώτης γενιάς, και ως η πρώτη Αυστραλή πρέσβειρα ελληνικής καταγωγής που υπηρέτησε ποτέ στην Ελλάδα, είναι μεγάλη μου τιμή που είχα την ευκαιρία να εργαστώ για την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας – Αυστραλίας, συνεισφέροντας έτσι και στις δύο πατρίδες μου – δύο χώρες που συνδέονται άρρηκτα με κοινές αξίες, ιστορία και ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τις αντίστοιχες περιοχές μας της Ευρώπης, της Μεσογείου, του Ινδο-Ειρηνικού και παγκοσμίως, όταν η διεθνής τάξη που βασίζεται σε κανόνες, οι δημοκρατικές ελευθερίες και ο τρόπος ζωής μας δοκιμάζονται σοβαρά, εξελισσόμενων δύο πολέμων, καλούμαστε να δεσμευθούμε εκ νέου στις αξίες και στις αρχές μας. Να εργαστούμε ενωμένοι, γεφυρώνοντας τις όποιες διαφορές μας, οικοδομώντας την εμπιστοσύνη, επενδύοντας στην εθνική μας ισχύ και στις εταιρικές μας σχέσεις. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η νέα Ελλάδα –η Ελλάδα πέρα από την κρίση– είναι βασικός εταίρος στην προσπάθεια να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον ειρηνικό, δημοκρατικό και ελεύθερο.

*H κ. Τζένη (Πολυξένη) Μπλούμφιλντ υπηρέτησε ως πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα από το 2011 έως το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή