Ελληνική παράλυση

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλήθεια! Τι απέγιναν εκείνα τα πρόστιμα στους τηλεοπτικούς σταθμούς που αναμεταδίδουν τις «επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας» του κ. Κυριάκου Βελόπουλου; Τα θυμηθήκαμε διότι ο πρωθυπουργός μίλησε στο συνέδριο της Ν.Δ. για «έναν τηλε-θαυματοποιό που διαφημίζει λύσεις σε κάθε πρόβλημα, διαδίδοντας όμως επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας», για κάποιους που «εμπορεύονται την πίστη, τον πατριωτισμό, μετατρέποντας την πολιτική σκηνή σε τηλεμάρκετινγκ» (Κυριάκος Μητσοτάκης, 6 και 7.4.2024).

Δεν ξέρουμε αν συμβαίνει και αλλού, όμως, εδώ έχουμε ένα φαινόμενο που εκ πρώτης όψεως μοιάζει ιλαρό. Κάποιος πολίτης πουλάει προϊόντα όχι απλώς αμφιβόλου ποιότητας, αλλά επιχειρεί να εξαπατήσει τους αφελείς. Δεν ξέρουμε αν και πόσους κορόιδεψε όταν προ δεκαετίας πουλούσε φωτοτυπίες (ο κ. Βελόπουλος τις βάφτισε βιβλίο) οι οποίες, κατά τον ίδιο, «έχουν επιστολές του Ιησού Χριστού του ιδίου. Γράφει ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός. Τώρα, σε ειδική τιμή μόνο 29 ευρώ και τα χειρόγραφα, οι επιστολές του ιδίου του Χριστού μας».

«Λεκτικό λάθος», απολογήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης (ΣΚΑΪ, 30.5.2019), αλλά τα Ellinika Hoaxes μέτρησαν 16 τέτοια… λεκτικά λάθη. Πλην των επιστολών πουλάει αγιορείτικες… οδοντόκρεμες, μαντζούνια που εξαφανίζουν τη φαλάκρα, προστατεύουν από τον κορωνοϊό, καθαρίζουν τον εγκέφαλο κ.λπ.

Εχουμε ένα σκασμό θεσμούς που προστατεύουν τους πολίτες, αλλά μόνο μία ανεξάρτητη αρχή –το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης– ασχολήθηκε με τις επικίνδυνες ανοησίες που διαδίδει ο κ. Βελόπουλος. Εβαλε πρόστιμα στους σταθμούς που τις εκπέμπουν και ο κ. Βελόπουλος απάντησε με αγωγές κατά των μελών της Αρχής. Αυτού του τύπου οι αγωγές ονομάζονται στη διεθνή βιβλιογραφία SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation: στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού). Εχουν δε σκοπό να εκφοβίζουν δημοσιογράφους ή πολίτες από το να πουν την αλήθεια. Εκτεταμένο φαινόμενο, αλλά η κυβέρνηση για τους δικούς της λόγους δεν κάνει κάτι.

Το εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι ο ελεγχόμενος από το ΕΣΡ κ. Βελόπουλος είναι και ελεγκτής του ΕΣΡ ως πρόεδρος κοινοβουλευτικού κόμματος· μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά. Ετσι, σε συνεργασία με τη Ν.Δ. (η οποία ήθελε να αλλάξει τη σύνθεση της ενοχλητικής για το θέμα των υποκλοπών Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) κατάφερε να αλλάξει η σύνθεση του ΕΣΡ.

Επομένως, καλά κάνει ο πρωθυπουργός και θυμίζει τώρα ότι κάποιος εμπορεύεται «επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας», αλλά όπως είπε ο Τόμας Τζέφερσον, «το τίμημα της Δημοκρατίας είναι η αιώνια επαγρύπνηση». Η αιώνια και όχι η περιστασιακή με αφορμή κάποια γκάλοπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή