Είναι κυβερνήσιμη η χώρα;

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Στο χθεσινό φύλλο της «Κ», ο κ. Κασσελάκης δημοσίευσε άρθρο για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν εθνικές εκλογές. Το διάβασα με ενδιαφέρον. Είναι τόσο σπάνιο στη χώρα μας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητάει πρόωρες εκλογές. Δεδομένης της πρωτοτυπίας της πρωτοβουλίας, η κίνηση αυτή του κ. Κασσελάκη αποτελεί ιδιαιτέρως βαρύνουσα σημασία. Αναφέρω εν συντομία τους λόγους που προβάλλει. Τα Τέμπη, μπάζωμα, υλικά που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, οι υποκλοπές –εδώ υπάρχει θέμα πνευματικών δικαιωμάτων με τον κ. Ανδρουλάκη–, ο πληθωρισμός, η ασφάλεια και η απομάκρυνση της χώρας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Θα ήθελα να επισημάνω και άλλα, όπως η κλιματική αλλαγή, η πρόωρη εμφάνιση των πυρκαγιών λόγω ξηρασίας, ο πόλεμος στη Γάζα –ο οποίος δεν τέλειωσε παρότι ο κ. Κασσελάκης σε προηγούμενη παρέμβασή του το είχε απαιτήσει–, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο κίνδυνος απευθείας σύγκρουσης του Ισραήλ με το Ιράν. Ας προσθέσω και την ήττα του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία. Αφήνω για το τέλος το σημαντικότερο: Αυτό που πραγματικά έχει αλλάξει από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου στο πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι ότι ο κ. Κασσελάκης έχει εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του κ. Τσίπρα. Ο ίδιος δεν το αναφέρει εξαιτίας της εγνωσμένης συστολής και σεμνότητας που τον διακρίνουν. Ομως, αν δεν ήταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορούσε να ζητήσει εκλογές.

Και τώρα ας πάμε στα σοβαρότερα. Υπάρχει θέμα με τα Τέμπη; Υπάρχει. Το έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη. Υπάρχει θέμα με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις; Υπάρχει. Το έχει αναλάβει κι αυτό η Δικαιοσύνη. Κάποτε πρέπει να μάθουμε γιατί παρακολουθούσαν τον κ. Ανδρουλάκη. Ποιοι και για ποιους λόγους; Υπάρχει θέμα ασφάλειας; Και βέβαια υπάρχει. Και είναι ίσως το πιο περίπλοκο. Η αντιμετώπισή του, εκτός των άλλων, απαιτεί μια ριζική αναδιάρθρωση της αστυνομίας. Υπάρχει θέμα με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα και με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που ζει στα όρια της φτώχειας; Και βέβαια υπάρχει. Υπάρχει θέμα με την απομάκρυνση της Ελλάδας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς; Ειδικός δεν είμαι, αλλά ως πολίτης δεν νομίζω ότι υπάρχει. Η χώρα βρίσκεται πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τότε που την ενέταξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Η πολιτική ηγεσία, που την εξέλεξε η πλειοψηφία, έχει το σθένος να αντιμετωπίσει την αδράνεια του βαθέος κράτους, της δημόσιας διοίκησης; Στην ασφάλεια, στην υγεία, στην παιδεία;

Στις ευρωεκλογές, η κυβερνητική πλειοψηφία απειλείται από τη χαλαρότητα της ψήφου. Η αντιπολίτευση τη βοηθάει να την αντιμετωπίσει. Αυτό όμως δεν την απαλλάσσει από τις ευθύνες της. Αυτές υπερβαίνουν τις αποφάσεις της πλειοψηφίας και αναδεικνύουν τα όρια της πολιτικής. Είναι κυβερνήσιμη η χώρα; Η πολιτική ηγεσία, που την εξέλεξε η πλειοψηφία, έχει το σθένος να αντιμετωπίσει την αδράνεια του βαθέος κράτους, της δημόσιας διοίκησης; Στην ασφάλεια, στην υγεία, στην παιδεία; Εκεί θα κριθεί η δεύτερη τετραετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή