Μέτωπα και τόξα δεν υπάρχουν πια

Μέτωπα και τόξα δεν υπάρχουν πια

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας και, κυρίως, η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές αποδιάρθρωσαν το πολιτικό σκηνικό που είχε στηθεί σχεδόν από τα μέσα του 2016. Ετσι, στο νέο σκηνικό δεν υπάρχει ούτε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ούτε το λεγόμενο δημοκρατικό τόξο, εάν υπήρξε ποτέ. Η Νέα Δημοκρατία άργησε να ανιχνεύσει το νέο πολιτικό τοπίο είτε λόγω υποκειμενικών αδυναμιών είτε λόγω της πνευματικής ραστώνης που έφερε ο εκλογικός θρίαμβος, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να συγκροτήσει μια συνολική πολιτική πρόταση για τη νέα τετραετία. Επιπλέον, επειδή έχει διαρραγεί, και δικαιολογημένα, το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο στη βάση της κοινωνίας, η κυβέρνηση βρέθηκε με εξασθενημένα τα σημεία στήριξής της. Γεγονός που επιτάθηκε και λόγω κάποιων εσφαλμένων –όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος– πολιτικών επιλογών της.

Σήμερα, όλοι ξορκίζουν την ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά ο πολίτης αντιτείνει πως είναι το μόνο όπλο που διαθέτει για να καταλάβει η εκάστοτε κυβέρνηση ότι κάποια πράγματα δεν τα κάνει καλά. Δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση, θέλει να βελτιωθεί και να αναστοχαστεί. Και από εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, διότι η κάλπη το μόνο που βγάζει είναι ψυχρούς αριθμούς. Δεν ερμηνεύει την ψήφο ούτε καταγράφει τις προθέσεις των ψηφοφόρων. Αυτή τη δουλειά την κάνουν μετά οι σχολιαστές, και είθισται οι ερμηνείες να ποικίλλουν. Ψήφος διαμαρτυρίας υπό όρους δεν υπάρχει. Αν η κάλπη των ευρωεκλογών βγάλει ένα αρνητικό για μια κυβέρνηση αποτέλεσμα, δημιουργείται μια νέα πολιτική δυναμική που πολύ δύσκολα ανατρέπεται. Είναι προάγγελος εξελίξεων. Εξ όσων θυμάμαι, μόνο μία φορά εθνικές εκλογές ανέτρεψαν αποτέλεσμα ευρωεκλογών και αυτό συνέβη το 2000.

Το χαλαρό κλίμα φέρνει και τη χαλαρή ψήφο και η χαλαρή ψήφος δεν ευνοεί ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά. Δηλαδή, τι θα θέλαμε να πει ο Μητσοτάκης; Ψηφίστε όπως νομίζετε και εμείς θα λάβουμε το μήνυμά σας;

Υπάρχει η απορία γιατί ο πρωθυπουργός δίνει τέτοια πολιτική διάσταση στις ευρωεκλογές μόλις ένα χρόνο μετά μια περιφανή νίκη του. Γιατί ρισκάρει σε μια εκλογική αναμέτρηση χωρίς εσωτερική διακύβευση; Διότι, αν δεν δώσει αυτή τη διάσταση, δεν θα πετύχει την πολυπόθητη συσπείρωση και θα βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις τις οποίες, ως σώφρων άνθρωπος, θέλει να αποφύγει. Το χαλαρό κλίμα φέρνει και τη χαλαρή ψήφο και η χαλαρή ψήφος δεν ευνοεί ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά. Δηλαδή, τι θα θέλαμε να πει ο Μητσοτάκης; Ψηφίστε όπως νομίζετε και εμείς θα λάβουμε το μήνυμά σας; Ή μήπως θα θέλαμε η Νέα Δημοκρατία να συζητά για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τη στιγμή που σύμπασα η αντιπολίτευση θα την πυροβολεί εφ’ όλης της ύλης;

Είναι κανόνας όλων των εκλογικών αναμετρήσεων: Αν δεν πολώσεις την κατάσταση, αν δεν θέσεις τα διλήμματά σου, δεν θα συσπειρώσεις τον χώρο σου. Οταν κυριαρχεί η ψήφος διαμαρτυρίας, σημαίνει πως το κόμμα που κυβερνά δεν έπεισε ούτε με τα όσα έκανε ούτε με τα διλήμματα που έθεσε. Και σε ένα πολιτικό τοπίο χωρίς μέτωπα και τόξα τα διλήμματα δύσκολα χωνεύονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή