Κομπάρσοι στη σαπουνόπερα του Κασσελάκη

Κομπάρσοι στη σαπουνόπερα του Κασσελάκη

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Οσο συνεχίζεται στα πρωινάδικα το σίριαλ «ο Στέφανος στη χώρα των θαυμάτων», τόσο η πολιτική ζωή της χώρας θα αποκτά χαρακτηριστικά σαπουνόπερας, καθώς οι ανταγωνιστές του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ κάποια στιγμή θα κάνουν το λάθος να τον ακολουθήσουν. Ο αγέρωχος κ. Κασσελάκης όχι μόνο δεν πτοείται από τη φαντασμαγορική «φούσκα» που παράγει καθημερινά, αλλά καμαρώνει κιόλας για τα επιτεύγματά του.

Είναι τέτοιος ο ενθουσιασμός του για το πόσο καλά τα καταφέρνει, που δεν σηκώνει συζήτηση. Αν κάποιος τολμήσει να του πει ότι πρέπει να μπει και λίγο στην ουσία των θεμάτων, μάλλον τον κοιτάζει περίεργα καθώς πιστεύει πως έχει αναπτύξει θέσεις για τα πάντα. Τα συνθήματα γηπεδικού τύπου και οι θεωρίες συνωμοσίας που υιοθετεί και προπαγανδίζει ο ίδιος ως πραγματικά γεγονότα τείνουν να μετατρέψουν τον δημόσιο διάλογο σε αερολογία. Είναι όμως τέτοιος ο θόρυβος που προκαλεί αυτού του είδους η αντιπαράθεση και η αυτοπροβολή, ώστε να βάζει σε πειρασμό και άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Ορισμένοι φοβούνται μήπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνομιλεί προνομιακά με ένα τμήμα της κοινωνίας που δεν έχει στενούς δεσμούς με την πολιτική και «αγοράζει» κάθε ανοησία που προπαγανδίζει.

Οσο η αντιπολίτευση παράγει απλώς θόρυβο και όχι λύσεις για τη δια- κυβέρνηση του τόπου, τόσο το χειρότερο για την ίδια αλλά και για την πολιτική ισορροπία.

Ο κ. Κασσελάκης είναι προφανές πλέον πως ούτε θέλει και μάλλον ούτε μπορεί να μάθει τα θέματα και να συμπεριφερθεί πολιτικά, καθώς το θεωρεί περιττό και κατώτερο των ικανοτήτων του. Δικό του θέμα βεβαίως, και θα μετρηθεί γι’ αυτές τις επιλογές του στις ευρωεκλογές. Πάντως ο μεσσιανισμός δεν παρουσιάζεται πρώτη φορά και φυσικά ούτε τελευταία. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνά κανείς είναι πως οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν αλλάζουν όπως οι παίκτες στα τηλεπαιχνίδια. Θα απαιτηθεί μακρά και κοπιώδης προσπάθεια, μιας και οι πολίτες για να αλλάξουν πεποιθήσεις και κυρίως πολιτική επιλογή πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει μια πιο ελκυστική εναλλακτική πρόταση που είναι προς το συμφέρον τους. Οσο η αντιπολίτευση παράγει απλώς θόρυβο και όχι λύσεις για τη διακυβέρνηση του τόπου, τόσο το χειρότερο για την ίδια αλλά και για την πολιτική ισορροπία.

Αν το ΠΑΣΟΚ, που είχε και ενδεχομένως διατηρεί ακόμη μια κάποια ευκαιρία, την εκμεταλλευτεί με έξυπνο τρόπο, μπορεί να επιστρέψει με αξιώσεις στη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης και να αποσυνθέσει τον κ. Κασσελάκη. Αν συνεχίσει να αντιγράφει τις ακρότητες του παλιού ΣΥΡΙΖΑ και να κάνει επίδειξη «ξινίλας», μάλλον θα το μετανιώσει.

Βεβαίως και δεν είναι όλη η αντιπολίτευση στην ίδια κατάσταση, υπάρχουν και χειρότερα στα άκρα. Για παράδειγμα, ένας πολιτικός αρχηγός που συνομιλεί απευθείας με τον Ιησού εντελώς προκλητικά αναπαράγει τη θεωρία του Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία και κερδίζει πόντους στις δημοσκοπήσεις. Εσχάτως οι υποσχέσεις του για «χρυσά κουτάλια» σε όλους με τις… εξορύξεις υδατανθράκων, όπως θα έλεγε και ένας άλλος σωτήρας της χώρας, δυστυχώς πείθουν συμπολίτες μας που αρέσκονται στα ασύστολα ψεύδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT