Οι «ας πούμε» μεταρρυθμίσεις

Οι «ας πούμε» μεταρρυθμίσεις

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Εντυπη Εκδοση. Μας χόρτασε φαεινές ιδέες η κυβέρνηση, από αυτές που βγάζουν το κακό όνομα στις μεταρρυθμίσεις. Τελευταίο αριστούργημα είναι ένας νέος φόρος ακινήτων (υπέρ τρίτων), που ονομάζεται «πιστοποιητικό πυροπροστασίας». Ετσι οι υπουργοί Περιβάλλοντος (Θεόδωρος Σκυλακάκης), Εσωτερικών (Νίκη Κεραμέως) και Πολιτικής Προστασίας (Βασίλης Κικίλιας) εξέδωσαν ένα γονατογράφημα υπό μορφήν Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με την οποία όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε απόσταση 300 μέτρων από δενδρόφυτες εκτάσεις πρέπει να καταθέσουν μια «μίνι τεχνική έκθεση» πυροπροστασίας του ακινήτου. Κατά τον κ. Σκυλακάκη αυτές οι εκθέσεις μπορούν να ανατεθούν σε «οποιονδήποτε μηχανικό δασολόγο, δασοπόνο, πολιτικό μηχανικό, γεωπόνο, γεωτέχνη» (ΣΚΑΪ, 26.3.2024), ήτοι επιβάρυνση 50-200 ευρώ.

Σε μια χώρα χωρίς δασικούς χάρτες –και αν αυτό το προχειρογράφημα εφαρμοζόταν…–, όλη η Ελλάδα θα πλήρωνε τον φόρο στους δασολόγους, δασοπόνους και λοιπές ευπαθείς ομάδες. Σίγουρα θα τον πλήρωναν οι ιδιοκτήτες της μισής Κυψέλης, όσοι τουλάχιστον έχουν ακίνητα σε ακτίνα 300 μέτρων από το Πεδίον του Αρεως, της Σχολής Ευελπίδων κ.λπ. και κάθε πλατείας που έχει πέντε δένδρα. Με τόση επιμέλεια συντάχθηκε και αυτή η ΚΥΑ…

Λέμε «αν εφαρμοζόταν», διότι αυτή η φαεινή ιδέα του κ. Σκυλακάκη ανατέθηκε στους δήμους, οι οποίοι δεν γνώριζαν το παραμικρό. Τη συνέταξαν, χωρίς διαβούλευση, κάποιοι φωστήρες του υπουργείου του· μεταβίβασαν την αρμοδιότητα (χωρίς πόρους) στο αποπαίδι της διοίκησης και τώρα οι ΟΤΑ εντέλλονται να μαζέψουν εκατομμύρια πιστοποιητικών, να φτιάξουν τριμελείς επιτροπές που θα ελέγξουν την ορθότητά τους και στο τέλος (όποτε κι αν φτιαχτεί η ηλεκτρονική βάση δεδομένων) να περάσουν τα στοιχεία. «Δεν έχουμε ούτε τα λεφτά ούτε τους ανθρώπους», είπε ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος (ΕΡΑ, 12.4.2024). Γι’ αυτό και η ΚΕΔΕ έστειλε πίσω την αρμοδιότητα.

Γαλαντόμος ο υπουργός δήλωσε ότι «και θα δώσουμε μια παράταση. Τελείωνε 31 Μαρτίου η ανάγκη αυτών των τεχνικών εκθέσεων. Βλέπουμε ότι ο κόσμος δεν είναι ακόμη έτοιμος. Θα δώσουμε μια παράταση έτσι ώστε να έχει κάποιες 15, ας πούμε, μέρες ακόμη» (ΣΚΑΪ, 26.3.2024). Από τις «μεταρρυθμίσεις-Ποτέμκιν» περάσαμε στις «ας πούμε μεταρρυθμίσεις».

Το θέμα είναι να μη φτάσει η φωτιά στα σπίτια, διότι τότε δεν τα σώζουν ούτε χίλιες τεχνικές εκθέσεις. Για το «πιστοποιητικό πυροπροστασίας» του κράτους, δηλαδή την απομάκρυνση βιομάζας από τα δάση, ο υπουργός έθεσε στόχους: «Θα έλεγα σε μία πενταετία, αν όχι όλα, ένας μεγάλος αριθμός των δημοσίων δασών θα μπουν σε διαχείριση…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή