Το Μάτι και ο εφιάλτης της παραγραφής

Το Μάτι και ο εφιάλτης της παραγραφής

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Εντυπη Εκδοση. Σχεδόν έξι χρόνια μετά την απίστευτη τραγωδία με την εκατόμβη νεκρών και τους δεκάδες εγκαυματίες στο Μάτι, η Δικαιοσύνη έφθασε να εκδώσει απόφαση για εκείνους που κάθισαν στο εδώλιο ως υπεύθυνοι για σειρά εγκληματικών παραλείψεων και πράξεων, οδηγώντας μια ολόκληρη περιοχή και τους ανθρώπους της στον όλεθρο και την καταστροφή.

Η έκδοση της απόφασης, σε πρώτο βαθμό, έπειτα από έξι χρόνια, εγγράφεται στις γκρίζες σελίδες της Δικαιοσύνης, καθώς για ένα τόσο βαρύ έγκλημα δεν μπόρεσαν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές να ολοκληρώσουν σε σύντομο χρόνο έρευνες και δίκη.

Οι λανθασμένοι χειρισμοί στο στάδιο της ανάκρισης και η εμμονή που καλλιεργήθηκε από πολλές πλευρές για διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, που δεν θα μπορούσαν να σταθούν δικαστικά και είχαν τον κίνδυνο ακόμη και της ατιμωρησίας των υπαιτίων, οδήγησαν σε ατέρμονες ανακριτικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα η υπόθεση να φθάσει σε δίκη με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Το δικαστήριο που δικάζει τους υπευθύνους αυτής της πρωτοφανούς στην Ελλάδα τραγωδίας έκανε ό,τι μπορούσε για να προχωρήσει η δίκη, ορίζοντας τελικά ως ημέρα έκδοσης της απόφασης τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου.

Η ευθύνη της Δικαιοσύνης για τη δικαστική εκκαθάριση της τραγωδίας είναι μεγάλη, χωρίς να εξαιρούνται και εκείνοι που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενθάρρυναν αιτήματα που «πάτησαν» στην οδύνη των συγγενών, που μόνον καθυστέρηση προκάλεσαν και δεν προσέφεραν τίποτα ουσιαστικό στην έρευνα της υπόθεσης.

Ομως, ακόμη και τώρα, ουδείς είναι βέβαιος ότι ο κίνδυνος παραγραφής ευθυνών για εκείνους που θα κριθούν ένοχοι έχει εκλείψει. Εως ότου τελειώσει η δικαστική διαδικασία με αμετάκλητη απόφαση, χρειάζονται ακόμη χρόνια, με αποτέλεσμα η παραγραφή γι’ αυτή την ανείπωτη τραγωδία να αποτελεί πλέον εφιάλτη για το πολιτικό και δικαστικό μας σύστημα.

Αν τελικά φθάσουμε στην παραγραφή για τις ευθύνες εκείνων που θα κριθούν υπαίτιοι, τότε θα έχει συντελεστεί ακόμη ένα έγκλημα μετά την απίστευτη τραγωδία, που κόστισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους, οι οποίοι κάηκαν ζωντανοί και τους δεκάδες εγκαυματίες που δίνουν μάχη καθημερινά να κρατηθούν στη ζωή και να διαχειριστούν τη φρίκη που βίωσαν με τις απώλειες δικών τους ανθρώπων.

Η παραγραφή των ευθυνών για το Μάτι θα στοιχειώσει, αν συμβεί, για πάντα τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, που θα αποδειχθούν ανήμπορες να αποδώσουν, έστω και στο επίπεδο της ηθικής δικαίωσης, ευθύνες για εγκληματικές παραλείψεις ενός κράτους, η λειτουργία του οποίου στο Μάτι ήταν τέτοια, που μόνο φρίκη και οδύνη προκάλεσε στους πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή