Oμαδική παράκρουση;

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Ισως το πιο ενδιαφέρον και ανησυχητικό εύρημα από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις είναι αυτό της εταιρείας Opinion Poll, σύμφωνα με το οποίο το 36,1% του δείγματος πιστεύει πως υπάρχει κίνδυνος νοθείας στις εκλογές στην Ελλάδα. Δηλαδή, λίγο πάνω από το 1/3 των Ελλήνων –50 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση και ενώ έχουν διεξαχθεί είκοσι (20) εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις, των οποίων τα αποτελέσματα ουδείς αμφισβήτησε– εν τούτοις, σήμερα επισείει το ενδεχόμενο της νοθείας. Αν δούμε ανά κόμμα πώς συγκροτείται αυτό το 36,1%, θα καταλάβουμε και τι συμβαίνει γύρω μας. Εχουμε και λέμε: Eλληνική Λύση 67,6%, ΣΥΡΙΖΑ 60%, Νίκη 58,1%, Σπαρτιάτες 70%. Αλλά και ένα 30% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πιστεύει στον κίνδυνο της νοθείας. Εδώ ισχύει η γνωστή φράση: «Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια της ψηλά».

Πρώτα πρώτα, αυτό το 36,1% φαίνεται να αγνοεί παντελώς τον μηχανισμό συγκέντρωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων και τις διαδικασίες επαλήθευσης. Πιστεύουν ότι αόρατες ψηφιακές δυνάμεις παρεμβαίνουν στην καταμέτρηση και αλλοιώνουν το αποτέλεσμα. Να καθίσεις και να τους αντικρούσεις είναι απώλεια πρωτίστως φαιάς ουσίας και ακολούθως χρόνου, διότι ό,τι και να τους πεις δεν πρόκειται να τους πείσεις. Αν θέλουμε να βρούμε τα αίτια αυτής της καχυποψίας, που αγγίζει το όριο της ομαδικής παράκρουσης, θα πρέπει να ανατρέξουμε στην ταραγμένη, σε όλα τα επίπεδα, πενταετία 2010-2015, όταν αποσταθεροποιήθηκαν τα θεμέλια της Μεταπολίτευσης. Πιστέψαμε ότι σταδιακά αυτά τα φαινόμενα λαϊκισμού, με έντονα τα ίχνη της συνωμοσιολογίας, θα εξαλείφονταν, όμως τελικά φαίνεται πως επιβιώνουν. Ο τεκτονικός σεισμός αυτής της πενταετίας μετακίνησε κατά τρόπο ανεπανόρθωτο τις πλάκες της ελληνικής κοινωνίας. Τα στοιχεία του ανορθολογισμού, με άρωμα αντισυστημικότητας, υπάρχουν, είναι δίπλα μας και όταν οι συνθήκες ευνοούν την επανεμφάνισή τους, δίνουν ένα κραυγαλέο «παρόν».

Ας μην απορούμε γιατί ένα 36,1% πιστεύει πως υπάρχει κίνδυνος νοθείας στις εκλογές. Ο σπόρος του αντισυστημισμού και της συνωμοσιολογίας έχει καρπίσει και τις συνέπειες θα τις πληρώσουμε όλοι μας.

Με άλλα λόγια, μπορεί το 61,3% του «Οχι» στο δημοψήφισμα να έχασε τη λάμψη του και το βεληνεκές του, όμως δεν χάθηκε. Από τη στιγμή που καταγράφηκε, έχει συγκροτήσει μια κοινωνική συνείδηση της οποίας το βασικό χαρακτηριστικό είναι η συνωμοσιολογία, που καλύπτει όλο το φάσμα της ζωής μας· κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό και βεβαίως αθλητικό. Ολα είναι στημένα, όλα τα καθοδηγούν χέρια αόρατα, που κινούν, μακρόθεν, τα νήματα. Αυτές οι αντιλήψεις αναπαράγονται εκθετικά μέσω του Διαδικτύου και οι φορείς τους διαπιστώνουν πως ανήκουν σε μια λίαν ευμεγέθη ομάδα, κάτι που τους δίνει την ώθηση να συνεχίσουν να προβάλλουν τις απόψεις τους με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο και με πολύ μεγαλύτερες δόσεις υπερβολής, αντισυστημισμού και συνωμοσιολογίας.

Συνεπώς, ας μην απορούμε γιατί ένα κομμάτι της κοινωνίας μας, 36,1%, πιστεύει πως ενώ αυτοί ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ ή Ελληνική Λύση, η ψήφος τους πάει στη Νέα Δημοκρατία, με τρόπο μαγικό, φακίρικο, θα έλεγα. Ο σπόρος του αντισυστημισμού και της συνωμοσιολογίας έχει καρπίσει και τις συνέπειες θα τις πληρώσουμε όλοι μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή