Από την Πίζα στη Θεσσαλονίκη

Από την Πίζα στη Θεσσαλονίκη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Δεν θυμάμαι πότε ακριβώς ήταν. Σίγουρα δύο-τρία χρόνια πριν από την πανδημία. Η διευθύντρια Επικοινωνίας του Junior Achievement Greece, Μαρία Γιαννέτου, ήταν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής και συζητούσαμε το ενδεχόμενο παρουσίασης της δράσης του ελληνικού τμήματος αυτού που σήμερα είναι ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός οργανισμός επιχειρηματικότητας στον κόσμο.

Θυμάμαι την καχυποψία μου. «Μα να εμφυσήσει σε εφήβους δεξιότητες και γνώσεις που χρειάζονται για να βγουν άρτια προετοιμασμένοι στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο;». Αυτό έλειπε από τα ελληνικά σχολεία; Είχαμε λύσει όλα μας τα προβλήματα για να γίνουν οι τάξεις εκκολαπτήρια μαθητικών startups; Αν ήμουν εγώ καχύποπτος με όλα όσα άκουγα, τι θα ήταν ένας μέσος καθηγητής δημοσίου λυκείου ή (ακόμη καλύτερα) ο συνδικαλιστής της ΟΛΜΕ;

Ο ελληνικός θρίαμβος στον παγκόσμιο διαγωνισμό του Junior Achievement δείχνει ότι η μοίρα μας δεν είναι το τέλμα.

Εξι ή επτά χρόνια μετά, την περασμένη Τετάρτη, μια ελληνική μαθητική ομάδα (από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας) κατακτούσε το παγκόσμιο βραβείο μαθητικής επιχειρηματικότητας του Junior Achievement χάρη σε ένα παιχνίδι συμμετριών με κρυμμένα μαθηματικά, που, ανάμεσα σε άλλα, φαίνεται ότι κάνει καλό και σε πάσχοντες από άνοια. Η μαθητική εικονική τους επιχείρηση «Isometricks» παράγει, ήδη, ασταμάτητα wizzle (έτσι λέγεται το παιχνίδι) τα οποία γίνονται ανάρπαστα τους τελευταίους μήνες. Είναι βέβαιο ότι μετά το μεγάλο διεθνές βραβείο θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της εμπορικής του αξιοποίησης. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο.

Ποιο είναι το «περισσότερο»; Αν βρείτε λίγο χρόνο δείτε στο YouTube το βίντεο με την ανακοίνωση του βραβείου (www.youtube.com/watch?v=CexqkClbhPI) και τη συνέντευξη που δίνουν οι μαθητές από τη Θεσσαλονίκη. Πραγματικά αξίζει τον κόπο γιατί μόνον έτσι καταλαβαίνεις τι θαύματα μπορούν να γίνουν στη ζωή των ανθρώπων με ελάχιστη ενθάρρυνση και βοήθεια. Και αυτό που το φτωχό μου μυαλό εν έτει 2017 ή 2018 φανταζόταν ως ένα ακόμη συμπαθητικό χόμπι για μαθητές ακριβών αθηναϊκών σχολείων σήμερα προσελκύει κατά 70% εφήβους από δημόσια σχολεία. Η επιφυλακτικότητα από τους εκπαιδευτικούς (που όντως υπήρξε, δεν ήμουν τόσο υπερβολικός) υποχώρησε μπροστά στον ενθουσιασμό των παιδιών.

Η Ελλάδα κέρδισε για δύο συνεχόμενες χρονιές τα χρυσά μετάλλια του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού JA Europe. Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει καταφέρει να κερδίσει για δύο διαδοχικές χρονιές το πρώτο βραβείο της ηπείρου της στα 105 χρόνια που υπάρχει το Junior Achievement. Κάτι κάναμε καλά. Και ας το αντιγράψουμε και αλλού ξανά και ξανά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή