Ψυχολόγος είσαι, αν το δηλώσεις…

Ψυχολόγος είσαι, αν το δηλώσεις…

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Ψυχολόγοι δίνουν «χαρτιά» σε διαζευγμένους γονείς που κονταροχτυπιούνται στα δικαστήρια για την επιμέλεια των παιδιών τους και δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν για εσφαλμένες διαγνώσεις. Συνάδελφοί τους, ακόμη και σε σχολεία, χωρίς να έχουν εξειδίκευση, εποπτεία ή την αναγκαία κλινική εμπειρία, αναλαμβάνουν την ευθύνη για την προστασία ανήλικων θυμάτων βίας με θλιβερά αποτελέσματα. Αλλοι, στο ιδιωτικό γραφείο τους, που συχνά το λένε «ιατρείο», υποδέχονται ασθενείς με σοβαρή ψυχοπαθολογία και, ενώ δεν μπορούν να τους βοηθήσουν, δεν τους παραπέμπουν αλλά κρατούν το περιστατικό με κάθε τρόπο και με ολέθρια αποτελέσματα για τον πάσχοντα.

Για τον πολίτη, δεν υπάρχει δυνατότητα άμυνας απέναντι σε κακές πρακτικές, αφού δεν προβλέπεται πειθαρχική διαδικασία και δεν εφαρμόζεται οποιοσδήποτε κώδικας δεοντολογίας.

Το επάγγελμα του ψυχολόγου στη χώρα μας είναι αρρύθμιστο και αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. και του δυτικού κόσμου. Ούτε καν ο αριθμός όσων έχουν επαγγελματικά δικαιώματα δεν είναι γνωστός, αφού δεν υπάρχει μητρώο και αρκεί ένα απλό πτυχίο, δημόσιου πανεπιστημίου ή ιδιωτικού κολεγίου, για να αποκτήσει κάποιος «ταμπέλα» με το όνομά του δίπλα στην ιδιότητα «ψυχολόγος». Το βέβαιο είναι ότι κάθε χρόνο αποφοιτούν χιλιάδες, που ξεχύνονται σε μια άναρχη αγορά υπηρεσιών ψυχικής υγείας, μαζί με συμβούλους, life coaches, εναλλακτικούς θεραπευτές και διάφορους γκουρού που υπόσχονται ευτυχία.

Οι συντεχνιακές αντιστάσεις που μεγαλώνουν όσο μεγαλώνει ο αριθμός των ψυχολόγων και δήθεν ψυχολόγων εμποδίζουν, διαχρονικά, οποιαδήποτε παρέμβαση της πολιτείας. Με αυτή την έννοια, αποτελεί σημαντικό βήμα η ύπαρξη σχεδίου νόμου για τη δημιουργία Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου που θα αναλάβει τη ρύθμιση του επαγγέλματος. Το σχέδιο νόμου βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου υφυπουργού Δ. Βαρτζόπουλου, ύστερα από πρωτοβουλία της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ), που αποτελεί τον επιστημονικό φορέα της ψυχολογίας στην Ελλάδα και σήμερα αριθμεί περί τα 800 τακτικά μέλη, κατόχους διδακτορικού διπλώματος στην ψυχολογία. Συνεργάστηκαν με την ομάδα «Πρωτοβουλία Σύστασης ΝΠΔΔ Ψυχολόγων Ελλάδος», της οποίας το αίτημα για σύσταση ΝΠΔΔ ψυχολόγων υποστηρίζουν άνω των 2.500 ψυχολόγοι. Αντιθέτως, ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων, το μαζικότερο επαγγελματικό σωματείο, αντιδρά με βασικό επιχείρημα ότι χιλιάδες ενεργοί ψυχολόγοι θα οδηγηθούν στην ανεργία γιατί θα τεθούν όροι για την απόκτηση εξειδίκευσης και για την ανανέωση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος μετά μια επταετία.

Ωστόσο, επειδή οι κοινωνικές ανάγκες μεγαλώνουν και οι πάροχοι υπηρεσιών ψυχικής υγείας πληθαίνουν, η παράταση της κατάστασης έλλειψης κανόνων, ισχυρού θεσμικού πλαισίου και αξιολόγησης γίνεται πρόβλημα δημόσιας υγείας. Και, όπως συνήθως συμβαίνει, το τίμημα του χάους είναι βαρύτερο για τους πιο ευάλωτους, που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα επιλογής θεραπευτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή