Ηταν μοιραίο να φτάσουμε στη χειροδικία

Ηταν μοιραίο να φτάσουμε στη χειροδικία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Αναφέρομαι στην επίθεση που δέχτηκε, μετά χειροδικίας, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Αγγελική Δεληκάρη. Το θλιβερό είναι πως η σκηνή εκτυλίχθηκε μέσα σε εκκλησία πτωχοκομείου στην Καβάλα και δράστης της επίθεσης ήταν γυναίκα πολιτευτής του κόμματος «Νίκη», αγνώστων λοιπών στοιχείων, μέχρι στιγμής. Ο αρχηγός του κόμματος παρέπεμψε την κυρία στο πειθαρχικό, αντιλαμβανόμενος πως τέτοιες συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη συντηρητική – παραδοσιακή φυσιογνωμία που θέλει να δώσει στο κόμμα του. Ηταν η τρίτη επίθεση κατά βουλευτού του κυβερνώντος κόμματος εντός εκκλησίας. Και μπορεί τα δύο προηγούμενα συμβάντα να περιορίστηκαν σε φραστικές επιθέσεις, τώρα η κατάσταση ξέφυγε.

Το 2000, με την υπόθεση των ταυτοτήτων, η Εκκλησία κεντρικά σήκωσε το «λάβαρο της αντίστασης», με τις λαοσυνάξεις. Μπροστά, ο τότε Αρχιεπίσκοπος μακαριστός Χριστόδουλος και από πίσω του συντεταγμένοι σύμπας ο κλήρος και τα ηγετικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Η υπογραφή τους στο κείμενο καταδίκης του σχετικού νομοσχεδίου ήταν το πιστοποιητικό θρησκευτικών φρονημάτων. Είμαι περίεργος να έβλεπα σήμερα τι θα έλεγαν για αυτή την πράξη τους όσοι Νεοδημοκράτες είχαν υπογράψει τότε. Οι καιροί άλλαξαν, άλλαξαν και οι τακτικές της Εκκλησίας. Πλέον το «λάβαρο της αντίστασης» κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών δεν το σηκώνει ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος, αλλά οι παπάδες του κάθε ναού. Αυτοί έχουν γίνει οι κήρυκες κατά του νόμου και αυτοί στοχοποιούν τους τοπικούς βουλευτές που τον υπερψήφισαν. Εννοείται πως το πρόβλημα δεν το έχουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι έχουν δύο επιλογές: ή να απέχουν από τα εκκλησιαστικά τους καθήκοντα για να αποφύγουν την αποδοκιμασία ή αγνοώντας το εχθρικό κλίμα, να συμμετέχουν κανονικά στις θρησκευτικές εκδηλώσεις, όπως έκανε προχθές η βουλευτής Καβάλας, η κυρία Αγγελική Δεληκάρη.

Προφανώς πολλοί ιερωμένοι παίζουν εκ προθέσεως ένα πολι- τικό παιχνίδι υπέρ συγκεκριμένων κομμάτων. Δεν συγχέουν εκ πλάνης το κήρυγμα με την προπαγάνδα. Ξέρουν τι κάνουν, ποιους υπο- στηρίζουν και γιατί.

Ο κ. Νατσιός έκανε το καθήκον του και παρέπεμψε το στέλεχος του κόμματός του που χειροδίκησε στο πειθαρχικό. Ευτυχώς, έστω καθυστερημένα, το αντιλήφθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος και έκανε χθες μια δήλωση αγάπης και καταλαγής. Δηλαδή αντιλήφθηκε πως το νοσηρό κλίμα ενίοτε καταλήγει και σε προπηλακισμούς, καθώς σε κάθε πράξη, εκτός από τον φυσικό αυτουργό, υπάρχει και ο ηθικός. Στις περιπτώσεις των επιθέσεων σε ναούς, ο agent provocateur είναι ο ιερωμένος ο οποίος έχει φανατίσει το κοινό του κατά των τοπικών βουλευτών που αμάρτησαν ψηφίζοντας τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Και ένας φανατισμένος είναι πολύ εύκολο να παρεκτραπεί, όπως συνέβη προχθές στο πτωχοκομείο της Καβάλας.

Προφανώς πολλοί ιερωμένοι παίζουν εκ προθέσεως ένα πολιτικό παιχνίδι υπέρ συγκεκριμένων κομμάτων. Δεν συγχέουν εκ πλάνης το κήρυγμα με την προπαγάνδα. Ξέρουν τι κάνουν, ποιους υποστηρίζουν και γιατί. Οι διαμορφωμένοι συσχετισμοί δυνάμεων στη Βόρεια Ελλάδα δεν προέκυψαν από το πουθενά. Είναι το αποτέλεσμα εμφανών και χωρίς προσχήματα συμπεριφορών σημαντικής μερίδας του κλήρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή