Να μην κοντύνουμε την υποψηφιότητα Μπελέρη

Να μην κοντύνουμε την υποψηφιότητα Μπελέρη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Ολες οι υποψηφιότητες κάπου στοχεύουν. Απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο και, για να το κατανοήσει κάποιος αυτό, δεν χρειάζεται να είναι γκουρού της πολιτικής. Οι ηγεσίες των κομμάτων γνωρίζουν τα τρωτά σημεία τους και επιχειρούν να τα καλύψουν με ανάλογες επιλογές προσώπων. Κάποιες υποψηφιότητες, όμως, έχουν και μια ευρύτερη διάσταση, θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε εθνική, στον βαθμό που προωθούν υποθέσεις που άπτονται των ευρύτερων συμφερόντων της πατρίδας μας. Υπό αυτήν την οπτική θα πρέπει να δούμε την υποψηφιότητα Μπελέρη. Βάζει τη φωνή της Βορείου Ηπείρου στην καρδιά της Ευρώπης, στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτή είναι η βασική προτεραιότητα της συγκεκριμένης υποψηφιότητας και όλα τα υπόλοιπα είναι οι παρεπόμενες πολιτικές συνέπειες.

Δηλαδή, θα επιλέξουν τον Φρέντη Μπελέρη όσοι όντως πιστεύουν πως τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών καταπατώνται από την αλβανική κυβέρνηση και όσοι πρωτίστως πιστεύουν ότι υπάρχει Βόρεια Ηπειρος και όχι απλά Νότια Αλβανία. Αρα, εκ των πραγμάτων, η παρουσία Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας έχει και μια πολιτική στόχευση, που δεν είναι ιδεολογικά άχρωμη. Ομως η βασική διάστασή της είναι εθνική και όχι ψηφοθηρική, όπως δήλωσε και ο γιος του φυλακι-σμένου δημάρχου.

Κύρια στόχευσή της δεν είναι να ανακοπεί η διαρροή ψήφων προς τα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος, αλλά να ακουστεί η φωνή των Βορειοηπειρωτών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αν δεν έμπαινε ο Μπελέρης στο ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος, ποια θα ήταν η τύχη του; Οταν θα αποφυλακιζόταν, θα περιέπιπτε στην αφάνεια ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα διαμαρτυρόταν ματαίως για τα όσα υπέστη –και κυρίως για την κλοπή της δημαρχίας– από το καθεστώς Ράμα. Διότι μόνον οι αφελείς θα πίστευαν ότι ο Φρέντης Μπελέρης θα επανερχόταν ποτέ στα αυτοδιοικητικά του καθήκοντα. Η γη της Χειμάρρας αποκτά τεράστια οικονομική αξία και ο Ράμα και οι φίλοι του θέλουν να ελέγχουν πλήρως την τουριστική και οικιστική της ανάπτυξη. Δεν διέπραξαν τα όσα διέπραξαν εναντίον του για να τον αποκαταστήσουν μετά δύο χρόνια. Συνεπώς, όσοι υποστηρίζουν ότι ο Μπελέρης θα ήταν πιο χρήσιμος αν παρέμενε στη Βόρειο Ηπειρο, δεν αναλύουν σωστά το πλέγμα εξουσίας της Αλβανίας, το οποίο απέχει σημαντικά από τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Αυτό ακριβώς αποδεικνύει η περιπέτειά του, κάτι που προσπερνούν μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, διότι γι’ αυτά προέχουν οι μπίζνες με το καθεστώς. Δεν είναι τυχαίο που η πιθανολογούμενη αντίδρασή τους –που τελικά δεν την είδαμε– στην υποψηφιότητα Μπελέρη ήταν η δικαιολογία που κυβερνητικοί παράγοντες ήταν επιφυλακτικοί στη συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

Ανακεφαλαιώνοντας, η παρουσία του στην Ευρωβουλή έχει πρωτίστως εθνική διάσταση. Αν έχει απήχηση και στην εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η φυλάκισή του συγκίνησε μια κατηγορία πολιτών με ιδιαίτερες ευαισθησίες πάνω στο Βορειοηπειρωτικό. Κύρια στόχευσή της δεν είναι να ανακοπεί η διαρροή ψήφων προς τα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος –γι’ αυτό τον σκοπό υπήρχαν και άλλες υποψηφιότητες– αλλά να ακουστεί η φωνή των Βορειοηπειρωτών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή