Βόμβες ανάμεσά μας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Δικαίως αισθανόμαστε συχνά ότι είμαστε έρμαια της τύχης. Πρέπει να ομολογήσουμε, όμως, ότι ίσως είμαστε πιο τυχεροί απ’ ό,τι μας αξίζει. Οτι με την έλλειψη προνοητικότητας, με την αμεριμνησία με την οποία ενίοτε πορευόμαστε σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο (είτε ευθυνόμαστε για το σιδηροδρομικό δίκτυο είτε για το δικό μας όχημα μόνο), θα μπορούσαμε να θρηνήσουμε ακόμη περισσότερα θύματα απ’ όσα κατά καιρούς καταγράφουμε. Η χθεσινή αποκάλυψη ότι 314 βόμβες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν βρεθεί εντός του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, σε πολυσύχναστο σημείο, υπογραμμίζει και πόσο επικίνδυνα ζούμε, αλλά και πόσο τυχεροί είμαστε.

Το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) του Στρατού, το οποίο πραγματοποιεί ελεγχόμενες εκρήξεις κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών στον χώρο, ενημέρωσε τον δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο, ότι πρόκειται για «βόμβες αεροπορίας» που αποθηκεύτηκαν εκεί από τους Γερμανούς. «Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι οι 314 βόμβες… ήταν δύο μέτρα ακριβώς κάτω από τις πρώην εγκαταστάσεις της Ενωσης Ποντίων Σουρμένων, παιδικούς σταθμούς και αθλητικές εγκαταστάσεις μας, που βρίσκονταν εντός του πρώην αεροδρομίου, καθώς και δίπλα σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις! Σε σημεία όπου χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» δήλωσε ο δήμαρχος.

Δεν είναι πρωτοφανές να βρίσκονται σήμερα βόμβες σε πόλεις και περιοχές όπου διεξήχθησαν εχθροπραξίες κατά τον Β΄ Π.Π. Συνήθως, όμως, πρόκειται για βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν αλλά δεν εξερράγησαν, παραμένοντας θαμμένες σε άγνωστα σημεία. Δεν ήταν αποθηκευμένες. Δεν γνωρίζουμε εάν ο χώρος που οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν ως αεροπορική βάση ελέγχθηκε πριν αξιοποιηθεί από τις ελληνικές και συμμαχικές δυνάμεις. Ισως τότε η Ελλάδα να είχε πολλές ανάγκες και άλλες προτεραιότητες, και οι αρμόδιοι να μην αναζήτησαν στοιχεία στα γερμανικά αρχεία για μια τόσο σημαντική βάση και (όπως αποδεικνύεται) αποθήκη βομβών. Μετά, όσο περνούσαν τα χρόνια και τίποτα κακό δεν τράβηξε την προσοχή στην περιοχή, αυτή αξιοποιήθηκε χωρίς περαιτέρω ελέγχους.

Το γεγονός είναι ότι, είτε έκαναν ό,τι μπορούσαν οι τότε αρμόδιοι είτε αδιαφόρησαν, για 80 χρόνια δεν εξερράγη καμία από τις τόσο πολλές βόμβες. Ημαστε τυχεροί. Αυτό δεν δικαιολογεί, όμως, το να προκαλούμε την τύχη μας με την απροσεξία και την αδιαφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή