Η άρνηση θα δείχνει ενοχή

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Η ολομέλεια της ΑΔΑΕ υπό τον κ. Χρήστο Ράμμο, με ψήφους 4-3, αποφάσισε να ζητήσει τον πλήρη φάκελο από την ΕΥΠ της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στην «Καθημερινή», η ίδια η ΑΔΑΕ στη συνέχεια θα αποφασίσει αν με τη δημοσιοποίηση του φακέλου τίθεται σε κίνδυνο ο σκοπός για τον οποίο ήρθη το απόρρητο των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη. Ακολούθως θα τον ενημερώσει για την κρίση της, πάντα υπό την απόφαση 465/2024 της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε τον σχετικό νόμο του 2021 αντισυνταγματικό, μετά την προσφυγή του Ν. Ανδρουλάκη.

Ετσι, διανοίγεται ο δρόμος, με τρόπο απολύτως θεσμικό, να μπει το τέλος στην υπόθεση της παρακολούθησής του που δηλητηρίασε την πολιτική ζωή της χώρας και τις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ. Με βάση όλα τα δεδομένα, οποιαδήποτε άρνηση της ΕΥΠ να παραδώσει τον σχετικό φάκελο στην ΑΔΑΕ θα είναι αδικαιολόγητη και θα φανερώνει πως η αιτιολογική κρίση είναι σαθρή. Ομως, εκτιμώ ότι από τη στιγμή που τηρήθηκαν όλοι οι τύποι –όπως προκύπτει από τον εν συνεχεία έλεγχο (απαλλακτικό) για το αν η εισαγγελέας της ΕΥΠ κινήθηκε σύννομα–, δηλαδή η επισύνδεση ήταν τυπικά νόμιμη, τότε και η αιτιολογία της λογικά θα είναι βάσιμη ως προς την ουσία της.

Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα αν η ΕΥΠ, που εποπτεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου, συμφωνήσει στο αίτημα της ΑΔΑΕ και παραδώσει τον πλήρη φάκελο της επισύνδεσης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Συνεπώς η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα αν η ΕΥΠ, που εποπτεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου, συμφωνήσει στο αίτημα της ΑΔΑΕ και παραδώσει τον πλήρη φάκελο της επισύνδεσης του Νίκου Ανδρουλάκη. Και από εδώ αρχίζουν τα πράγματα να αποκτούν ένα μεγάλο ενδιαφέρον, πρωτίστως πολιτικό. Τι θα πράξει η ΑΔΑΕ; Θα ενημερώσει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ή θα κρίνει πως με την ενημέρωσή του διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο τον παρακολουθούσαν; Σημειωτέον ότι η μειοψηφούσα άποψη στην ΑΔΑΕ υποστηρίζει πως, παρά την ενημέρωση της Ανεξάρτητης Αρχής από την ΕΥΠ, το δικαίωμα στην ενημέρωση του Νίκου Ανδρουλάκη παραμένει στην ίδια την ΕΥΠ.

Βεβαίως, αν η ΑΔΑΕ κρίνει πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα πρέπει να ενημερωθεί, αυτό θα σημαίνει πως οι λόγοι της παρακολούθησής του ήταν ιδιαιτέρως σοβαροί, κάτι που μάλλον απενοχοποιεί την ΕΥΠ, για να μην πω ότι τη δικαιώνει. Αν όμως η ΑΔΑΕ ενημερώσει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, τότε το πρόβλημα μεταφέρεται σε αυτόν. Τι θα πράξει; Θα ενημερώσει τους πολίτες για ποιο λόγο τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ; Προφανώς και αυτό θα κάνει. Δεν έχει άλλη επιλογή. Ετσι, αναλαμβάνει ένα μεγάλο ρίσκο αν ο λόγος της παρακολούθησής του είναι εύλογος ή ευλογοφανής.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει πως εδώ που έφτασαν τα πράγματα, όπως έφτασαν, για την κυβέρνηση είναι λυτρωτικός μονόδρομος η ΕΥΠ να ικανοποιήσει το αίτημα της ΑΔΑΕ για ενημέρωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή