Οι υποτροφίες των Χούθι

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Εγινε γνωστό πως οι Χούθι –οπαδοί μιας σέκτας του σιιτικού Ισλάμ– κάλεσαν τους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές των αμερικανικών πανεπιστημίων να πάνε να σπουδάσουν στη Σαναά της Υεμένης ως επιβράβευση του αγώνα τους. Ενώ ένα πανεπιστήμιο του Ιράν προσφέρει και υποτροφίες σε όσους φοιτητές διωχθούν πειθαρχικά από τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ λόγω της συμμετοχής τους στα πρόσφατα επεισόδια. Αυτές είναι προσκλήσεις που δεν θα πρέπει να αγνοήσουν κυρίως οι φιλοπαλαιστίνιοι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και του #MeΤoo. Εχουν σίγουρους πενήντα ραβδισμούς και μερικά χρόνια φυλάκισης, στην καλύτερη περίπτωση. Είναι γνωστά τα αισθήματα που τρέφουν τα ισλαμιστικά καθεστώτα σε αυτά τα κινήματα, παρά την αμέριστη συμπαράσταση που δέχονται από αυτά και τους queers καλλιτέχνες.

Το ερώτημα που προκύπτει από όλες αυτές τις κινητοποιήσεις ασήμαντων μειοψηφιών είναι αν γνωρίζουν τι καθεστώτα υποστηρίζουν. Αν γνωρίζουν τι εστί Χαμάς, Φρουροί της Επανάστασης, ISIS και δεν συμμαζεύεται… Aν έχουν δει την τύχη διαφόρων μειονοτήτων σε αυτά τα καθεστώτα.

Το ερώτημα που προ- κύπτει από όλες αυτές τις κινητοποιήσεις ασήμαντων μειοψηφιών είναι αν γνωρίζουν τι καθεστώτα υποστη- ρίζουν. Αν γνωρίζουν τι εστί Χαμάς, Φρουροί της Επανάστασης, ISIS και δεν συμμαζεύεται.

Κάποιοι πιθανόν να γνωρίζουν και να εγκρίνουν αυτά που γνωρίζουν. Κάποιοι άλλοι να κινητοποιούνται διότι χρηματοδοτούνται από funds ποικιλώνυμων συμφερόντων. Οι περισσότεροι απλώς μισούν τον δυτικό τρόπο ζωής, αυτόν δηλαδή που τους επιτρέπει να διαδηλώνουν, να κατασκηνώνουν, να βανδαλίζουν, να καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους. Διότι αν όλοι αυτοί πάνε στο πανεπιστήμιο της Σαναά ή στα πανεπιστήμια του Ιράν, εκεί επικρατούν άλλοι νόμοι. Σαν τους δικούς μας φοιτητές-αγωνιστές, στα παλιότερα χρόνια, τους λάτρεις του υπαρκτού σοσιαλισμού, που καταλάμβαναν σχολές των πανεπιστημίων μας και τις βανδάλιζαν με συνθήματα και κουρελούδες. Αν το έκαναν αυτό στις λαϊκές δημοκρατίες, τις χώρες-πρότυπό τους, θα τους έτρωγε το μαύρο σκοτάδι. Εκεί τα πανεπιστήμια έλαμπαν.

Πάντως, αν η διοίκηση Μπάιντεν διαθέτει ένα στοιχειώδες πνεύμα θα προσφέρει ένα γενναίο επίδομα, συν τα μεταφορικά, στους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές για να μετακομίσουν στην Υεμένη όπου θα συνεχίσουν τις σπουδές τους, αγωνιζόμενοι στη Σαναά για την επιβολή της DEI (diversity, equity, inclusion – διαφορετικότητα, δικαιοσύνη, συμπεριληπτικότητα). Να δουν και να βιώσουν τι είναι η ισλαμική δημοκρατία, να ζήσουν τον πολιτισμικό πλουραλισμό των Χούθι, οι οποίοι, αναμφίβολα, θα εκτιμήσουν δεόντως τους αγώνες τους για την DEI.

Είναι επόμενο αυτή η μόδα των καταλήψεων να μεταφερθεί και στη Γηραιά –κυρίως με τη μεταφορική σημασία– ήπειρο. Αυτά τα φαινόμενα στερούνται μαζικότητος, όπως και στις ΗΠΑ, διότι είναι κατευθυνόμενα, εξαντλούμενα στον χώρο της περιθωριακής Αριστεράς και των ισλαμιστικών οργανώσεων. Παρά την προσπάθεια συγκεκριμένων ΜΜΕ να δώσουν προβολή δυσανάλογη με το μέγεθος των κινητοποιήσεων, αποκρύπτοντας πώς ξεκίνησαν τα γεγονότα στη Γάζα, αυτό που τελικά απέμεινε είναι οι καταστροφές και τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους οι φιλοπαλαιστίνιοι καταληψίες. Ολοι αυτοί πλέον έχουν μπροστά τους μία ακόμη επιλογή που συνάδει με τους ιδεολογικούς προσανατολισμούς τους: να πάνε στη Σαναά να σπουδάσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT