Τι «ψηφίζουν» οι ξένοι ηγέτες στις εκλογές ΗΠΑ

Τι «ψηφίζουν» οι ξένοι ηγέτες στις εκλογές ΗΠΑ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης

Τα καλά νέα για τον Μπάιντεν είναι ότι ο χώρος που «αφήνει» στο Ισραήλ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα δεν φαίνεται να του στοιχίζει στις δημοσκοπήσεις – καταγράφει μάλιστα ανοδική τάση. Οι νέοι ψηφοφόροι τάσσονται πράγματι σε υψηλά ποσοστά υπέρ των Παλαιστινίων, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο της κρίσης. Στην πράξη όμως δεν κατατάσσουν το θέμα στις κορυφαίες τους προτεραιότητες. Εξάλλου, η εναλλακτική για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή είναι μία ακόμη πιο σκληρή ατζέντα, αυτή των Ρεπουμπλικανών. Οι εικόνες στα αμερικανικά πανεπιστήμια επηρεάζουν την απήχηση των Δημοκρατικών περισσότερο στον βαθμό που δεν επιβάλλεται η τάξη.

Τα κακά νέα, και πάλι σε εκλογικούς όρους, είναι η δημοσκοπική υστέρηση του Μπάιντεν σε δύο πιο καίρια ζητήματα από την οπτική του Αμερικανού ψηφοφόρου: την οικονομία και τα σύνορα. Το υψηλό κόστος διαβίωσης και το αίσθημα ανασφάλειας δίνουν στον Τραμπ προβάδισμα της τάξης του 2% έξι μήνες πριν από τις προεδρικές κάλπες. Ενδεικτικό της πρόκλησης που καλούνται να διαχειριστούν οι Δημοκρατικοί είναι, άλλωστε, οι στρεβλώσεις στην ερμηνεία πολιτικών όρων όπως η «προστασία της δημοκρατίας»· το εκλογικό σώμα μοιράζεται εδώ ισομερώς μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ, γεγονός που αναδεικνύει τη σύγχυση που επικρατεί στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ.

Εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα στις κάλπες του Νοεμβρίου θα κριθεί από ένα 6% των ψηφοφόρων.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται στην αμερικανική πολιτική σκηνή δεν αφορά μόνο τους Αμερικανούς. Σε μια φάση εντεινόμενης γεωπολιτικής ρευστότητας, το εκλογικό παιχνίδι στις ΗΠΑ αυτήν τη φορά έχει διεθνώς πολλούς άμεσα ενδιαφερομένους. Ο Πούτιν περιμένει τις προεδρικές εκλογές με την προσδοκία ότι θα εκλεγεί ο Τραμπ και θα ασκήσει πίεση στον Ζελένσκι για συμφωνία στην Ουκρανία. Η Κίνα αλλά και το Ιράν για να διαπιστώσουν εάν η αμερικανική πολιτική μπορεί να γίνει ακόμη πιο ενεργή στο πλαίσιο του γεωστρατηγικού ανταγωνισμού. Ο Ερντογάν για να γνωρίζει τα δεδομένα που θα επικρατήσουν στον Λευκό Οίκο εν μέσω της κρίσης στις σχέσεις του με τον Μπάιντεν. Ο Νετανιάχου για να αμβλυνθούν οι πιέσεις στο Ισραήλ και να δοθεί περισσότερος χώρος στο κυνήγι της Χαμάς και στη σύγκρουση με την Τεχεράνη. Και φυσικά η Ευρώπη, ώστε να εξακριβώσει κατά πόσον μπορεί να στηρίζεται στο μεταπολεμικό δόγμα της ευρωατλαντικής άμυνας απέναντι στη Ρωσία, αλλά και στην προσήλωση των ΗΠΑ στη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής.

Οι εκλογικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον προβλέπουν ότι το αποτέλεσμα στις κάλπες του Νοεμβρίου θα κριθεί από ένα 6% των ψηφοφόρων. Θα είναι με βεβαιότητα από τις πιο αμφίρροπες εκλογικές μάχες, τις οποίες πρακτικά θα καθορίσουν έξι πολιτείες. Αυτές τις εκλογές περιμένουν πραγματικά πολλοί και για διαφορετικούς λόγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT