Οι Αλβανοί δεν είναι ξένοι

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Ο Εντι Ράμα έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί την Αθήνα την προσεχή Κυριακή για να μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση ομοεθνών του και προφανώς οπαδών του στο πλαίσιο της εκστρατείας του για την ενεργοποίηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος του οποίου ηγείται, ενόψει του επικείμενου κομματικού συνεδρίου αλλά και των εθνικών εκλογών του 2025. Ο Αλβανός πρωθυπουργός μετά την Αθήνα θα επισκεφθεί το Μιλάνο (26 Μαΐου), το Λονδίνο (2 Ιουνίου) και το Ντίσελντορφ (16 Ιουνίου).

Η επίσκεψη Ράμα θα ήταν καλοδεχούμενη από την ελληνική κυβέρνηση σε άλλη συγκυρία, αλλά σήμερα, ακριβώς ένα χρόνο μετά τη σύλληψη και φυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη, εκλαμβάνεται ως ένα μήνυμα του Αλβανού πρωθυπουργού. Το μήνυμα είναι ότι όπως υπάρχουν Ελληνες στην Αλβανία, για τους οποίους οι Ελληνες πολιτικοί ενδιαφέρονται με επισκέψεις και ομιλίες που τα Τίρανα δεν εμποδίζουν, έτσι υπάρχουν και Αλβανοί στην Ελλάδα. Που μπορεί να μην είναι όλοι ευχαριστημένοι για διάφορα θέματα που τους αφορούν, όπως π.χ. για τις δυσκολίες που υπάρχουν στην απόκτηση υπηκοότητας.

Το ζήτημα των ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα είναι σοβαρό και τα επιχειρήματα του Φρέντη Μπελέρη δεν μπορούν να αγνοηθούν ως αβάσιμα ή εθνικιστικά. Η σύλληψη και η διετής φυλάκιση στην οποία καταδικάστηκε πρωτοδίκως, χωρίς κάποιο σοβαρό κατηγορητήριο, έπληξε τις καλές σχέσεις των δύο χωρών. Ωστόσο, η συμπερίληψή του στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., όσο σωστή ή δίκαιη κι αν είναι, αναπόφευκτα δυσαρέστησε μερίδα της αλβανικής κοινής γνώμης. Κι αυτό γιατί θεωρείται ότι δεν ανήκει στους μετριοπαθείς της ελληνικής μειονότητας, όσο κι αν υποστηρίχθηκε στις εκλογές που κέρδισε από το κόμμα του Σαλί Μπερίσα και από πολλούς Αλβανούς ψηφοφόρους.

Τα Τίρανα πρέπει να διευθετήσουν με διαφάνεια το θέμα των περιουσιών στη Χειμάρρα, αλλά και η Αθήνα οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι οι τουλάχιστον 700.000 Αλβανοί που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα έχουν τις δικές τους ευαισθησίες. Εχουν προσφέρει απεριόριστα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία και πρέπει να αντιμετωπίζονται πάντα με σεβασμό, ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας.

Μόνο έτσι η αλβανική καταγωγή δεν θα έρχεται σε αντίθεση με την παράλληλη διαμόρφωση μιας ελληνικής συνείδησης που ασφαλώς πραγματοποιείται με την πάροδο του χρόνου, όπως άλλωστε έχει συμβεί και με προηγούμενα μεταναστευτικά κύματα από την Αλβανία στο ιστορικό παρελθόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT