Το παιχνίδι με τον πήχυ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Μετά τις εκλογές, η αγαπημένη ερώτηση των δημοσιογράφων είναι «πότε θα το ξανακάνουμε;» ή, έστω, «πότε επίκειται ο επόμενος ανασχηματισμός;». Πριν από τις εκλογές, υπάρχει το ερώτημα του αποτελέσματος. Σε κάθε συνέντευξη, κάθε στελέχους, κάθε πολιτικού κόμματος, υπάρχει ένα σταθερό ερώτημα: «Ποιο είναι το ποσοστό με το οποίο θα ήσασταν ευχαριστημένοι;» ή «ποιος είναι ο πήχυς που βάζει το κόμμα σας για τις εκλογές;».

Την πιο αισιόδοξη απάντηση έδωσε η νεοσσός της εκλογικής μάχης, υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ιφιγένεια Μουμτζή: «Εχει δίκιο ο πρόεδρος που λέει πως πάμε για την πρωτιά» (Documento, 3.5.2024). «Φτάσε όπου δεν μπορείς», γράφει ο Νίκος Καζαντζάκης. Ή, έστω προσπάθησε… Οι υπόλοιποι κινούνται στην ασφαλή σφαίρα του εφικτού. «Θέσε τους στόχους σου μέχρι εκεί που μπορείς», θα ‘λεγε και κάποιος Αντικαζαντζάκης, ή γκουρού της επικοινωνίας. Τα επιτελεία κοιτούν τα γκάλοπ και βάζουν τον πήχυ σιμά κοντά στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων – συνήθως λίγο χαμηλότερα, έτσι ώστε το βράδυ των εκλογών να εμφανιστούν ως «θετική έκπληξη». Το σίγουρο είναι ότι κανένας δεν θέλει να πάθει το χουνέρι του κ. Αλέξη Τσίπρα το 2019, «δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να χάσω τις εκλογές», ή του ΣΥΡΙΖΑ το 2023, που έβλεπε… από μακριά τη Ν.Δ. να κόβει το νήμα.

Αυτό το παιχνιδάκι με τον πήχυ είναι αναγκαίο για τον δημόσιο διάλογο, όπως γίνεται. Επειδή, με βασική ευθύνη των δημοσιογράφων, δεν συζητούνται τα μεγάλα θέματα (όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και της χώρας) ο πήχυς βγάζει ώρες «ενημερωτικού» προγράμματος.

Πριν μπει πήχυς, οι πολιτικοί πιέζονται με αμέτρητες ερωτήσεις να τον θέσουν. Οταν πλέον υπάρχουν αρκετά δημοσκοπικά δεδομένα και οι πολιτικοί «αποκαλύψουν» το μαγικό ποσοστό, αρχίζει το κρυφτούλι των δημοσκοπήσεων. «Είχατε πει ότι ο στόχος σας είναι το Χ%, αλλά όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις είστε στο Ψ%. Τι πήγε λάθος και τι θα κάνετε για να το διορθώσετε;». Ο πολιτικός θα απαντήσει ότι οι «δημοσκοπήσεις είναι μια φωτογραφία της στιγμής και δεν αποτυπώνουν σωστά το κλίμα που συναντάμε όταν βγαίνουμε στον κόσμο».

Αφού περάσει κανένα μισάωρο αντεγκλήσεων «σου ‘πα, μου ‘πες», όλοι θα συμφωνήσουν ότι «δεν συζητήθηκαν τα μεγάλα θέματα της Ευρώπης». Οπως ακριβώς δηλώνουν οι βουλιμικοί, έπειτα από ένα λουκούλλειο γεύμα, «πρέπει να κάνουμε δίαιτα».

Μ’ αυτά και χωρίς τ’ άλλα, σε είκοσι ημέρες ψηφίζουμε. Το βράδυ θα στηθούν τα πάνελ και θα κληθούν οι πολιτικοί είτε να πανηγυρίσουν είτε να απολογηθούν αν πέρασαν πάνω ή κάτω από τον «πήχυ».

Θα απαντηθεί, δε, και το πλέον ενδιαφέρον ερώτημα των εκλογών, αν δηλαδή έπεσαν μέσα οι δημοσκοπήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT