Θα μπει μια τάξη στις φοιτητικές εστίες;

Θα μπει μια τάξη στις φοιτητικές εστίες;

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Πριν από ένα μήνα περίπου ξέσπασε πυρκαγιά σε δωμάτιο της φοιτητικής εστίας στα Γιάννενα. Ευτυχώς η κατάσταση αντιμετωπίστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, χωρίς θύματα. Με αφορμή αυτό το δυσάρεστο γεγονός, το Συμβούλιο Διοίκησης του πανεπιστημίου, ενημερώνοντας τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, έκανε μερικές ανησυχητικές διαπιστώσεις.

Ετσι, κατά το… μακρινό 2023 «διαπιστώθηκε ότι μόνο στο 41% των δωματίων διέμεναν νόμιμοι δικαιούχοι. Στο 36% διέμεναν φοιτητές/τριες που είχαν εξαντλήσει την ανώτατη διάρκεια διαμονής τους (με βάση τον εσωτερικό κανονισμό που είχε ψηφίσει η Σύγκλητος το 2019) ή φοιτητές/τριες που δεν υπέβαλαν ποτέ αίτηση για δωμάτιο, καθώς και άτομα που δεν ανήκαν στον φοιτητικό πληθυσμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα δωμάτια αυτά ακόμα και τώρα δεν έχουν παραδοθεί στους ενοίκους τους. Τέλος, σχεδόν ένα στα τέσσερα δωμάτια (23%) βρέθηκαν κενά, αρκετά από αυτά με ενδείξεις μακροχρόνιας εγκατάλειψης. Επίσης, σε αρκετά από αυτά τα δωμάτια έχουν προκληθεί σημαντικές φθορές λόγω μη ορθής χρήσης τους εκ μέρους των εκάστοτε ενοίκων… Κατά το διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου 2023 εντοπίστηκαν κατ’ αρχάς τα κενά δωμάτια της Πανεπιστημιούπολης Α, τα οποία πλησίαζαν τα 200 επί συνόλου 857. Μετά την ανάκτηση αυτών των δωματίων έγινε καταγραφή των ζημιών και τα 135 εξ αυτών χαρακτηρίστηκαν ως χρήζοντα τεχνικού ελέγχου και επισκευών…». Το παραπάνω κείμενο φέρει ημερομηνία 18 Απριλίου 2024.

Αυτό που συμβαίνει είναι μια μορφή κατά- ληψης, με πολύ βαρύ- τερες συνέπειες από την κατάληψη μιας αίθουσας διδασκαλίας ή μιας σχολής ακόμα. Πλήττεται ευθέως η πρόνοια για τους οικονομικά αδύναμους.

Τα όσα περιγράφει αυτή η έκθεση αποκαλύπτουν μια κατάσταση διόλου κολακευτική για τις συνθήκες που επικρατούν στις συγκεκριμένες φοιτητικές κατοικίες, την οποία βέβαια όλοι λίγο-πολύ υποθέταμε, γνωρίζοντας το τι γίνεται και στις λοιπές φοιτητικές εστίες. Θα είχε πρόσθετο ενδιαφέρον να μαθαίναμε τα όσα συμβαίνουν και δεν αναφέρονται στο ενημερωτικό σημείωμα, καθώς θα σκανδάλιζαν τους αποδέκτες του. Το ότι δεν καταγράφονται δεν σημαίνει ότι δεν συνέβησαν και δεν κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα. Βέβαια, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Λόγω έλλειψης ενός στοιχειώδους ελέγχου, φοιτητές/τριες που θα έπρεπε για οικονομικούς λόγους να στεγάζονται στις φοιτητικές εστίες δεν βρίσκουν δωμάτιο, με συνέπεια να επιβαρύνεται το ισχνό εισόδημα των οικογενειών τους και με το ενοίκιο του χώρου διαμονής τους. Ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει στις περισσότερες φοιτητικές εστίες είναι μια μορφή κατάληψης, με πολύ βαρύτερες συνέπειες από την κατάληψη μιας αίθουσας διδασκαλίας ή και μιας σχολής ακόμα. Πλήττεται ευθέως η πρόνοια για τους οικονομικά αδύναμους.

Τα όσα περιγράφει το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι πταίσματα μπροστά στα όσα ανακάλυψε η ΕΛ.ΑΣ. όταν «εισέβαλε» στη φοιτητική εστία της Πολυτεχνειούπολης του Ζωγράφου. Τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ. είχαν απασχολήσει τα ΜΜΕ για πολλές ημέρες. Σήμερα επιχειρείται μια ολική ανακαίνιση του εμβληματικού κτιρίου, ύψους 40 εκατ. ευρώ, με χρόνο αποπεράτωσης του έργου το 2025. Θα μπει μια τάξη στη λειτουργία των φοιτητικών εστιών ώστε να επιτελέσουν το κοινωνικό τους έργο;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT