Το πείραμα που πέτυχε

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Την περασμένη Κυριακή, η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης προχώρησε σε ένα πείραμα υψηλού ρίσκου. «Εκλεισε» σε ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ 5.000 παθιασμένους οπαδούς δύο ιστορικών ομάδων, απόλυτα μοιρασμένους στις εξέδρες της πάλαι ποτέ ολυμπιακής εγκατάστασης των Ανω Λιοσίων: στα δύο «πέταλα» του γηπέδου βρίσκονταν οι πιο φανατικοί οπαδοί του Πανιωνίου (στο ανατολικό) και του Ηρακλή (στο δυτικό), ενώ την κεντρική κερκίδα, απέναντι από τους επισήμους, μοιράζονταν φίλαθλοι και των δύο ομάδων. Δεν κάθονταν δίπλα δίπλα, αλλά δεν υπήρχε και απολύτως τίποτα (πέρα από κάτι υποτυπώδη και μάλλον διακοσμητικά διαχωριστικά) που να τους εμποδίσει να το κάνουν αν, ας πούμε, έρχονταν σε… κέφι.

Το παιχνίδι δεν είχε φιλικό ή διαδικαστικό χαρακτήρα· κρινόταν η άνοδος στην πρώτη κατηγορία, στην παλιά Α1 και νυν Basket League. Η ένταση ήταν μεγάλη και η ατμόσφαιρα μέσα στο γήπεδο απολύτως τεταμένη αλλά και συναρπαστική ταυτόχρονα. Οι εναλλαγές στο σκορ και ο χιτσκοκικός χαρακτήρας της εξέλιξης του παιχνιδιού δεν βοηθούσαν στην καταλλαγή των παθών. Ωστόσο, πέρα από τη συνηθισμένη σε αυτές τις περιστάσεις ανταλλαγή υβριστικών συνθημάτων ανάμεσα στους φανατικούς των δύο πετάλων, δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή στη διάρκεια του αγώνα που να υπήρξε υποψία επεισοδίων. Και αν αυτό ήταν κάπως αναμενόμενο για τους πυρήνες των πιο θερμόαιμων που δεν είχαν τη δυνατότητα να… επικοινωνήσουν μεταξύ τους λόγω της χωροταξίας του γηπέδου, δεν ήταν καθόλου αυτονόητο και για τους «ενδιάμεσους» φιλάθλους του Πανιωνίου και του Ηρακλή που χωρίς αστυνομικές δυνάμεις ανάμεσά τους θα μπορούσαν κάλλιστα να έρθουν στα χέρια. Αλλά, ευτυχώς, δεν ήρθαν.

Τόσο πολύ έχουμε ξεχάσει στην Ελλάδα πώς είναι να παρακολουθείς έναν αγώνα παρουσία φιλάθλων και των δύο ομάδων, που το γεγονός έγινε viral· σαν να είδαμε εξωγήινους στην Ομόνοια.

Ο αγώνας κρίθηκε στο τελευταίο (κυριολεκτικά) λεπτό. Ούτε τότε συνέβη κάτι. Μόνον αφού ο κύριος όγκος των φιλάθλων είχε αποχωρήσει από το γήπεδο δημιουργήθηκε κάποια ένταση ανάμεσα σε μεμονωμένους οπαδούς, όμως, τα ΜΑΤ ήταν εκεί για να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Εκείνη τη μέρα αθλητικές ιστοσελίδες (και όχι μόνον) εξήραν τη σπάνια και ειρηνική συνύπαρξη χιλιάδων οπαδών. Τόσο πολύ έχουμε ξεχάσει στην Ελλάδα πώς είναι να παρακολουθείς έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ παρουσία φιλάθλων και των δύο ομάδων, που το γεγονός έγινε viral· σαν να είδαμε εξωγήινους στην Ομόνοια.

Σήμερα, στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου θα διεξαχθεί άλλος ένας ποδοσφαιρικός τελικός Κυπέλλου Ελλάδας χωρίς θεατές. Πάντως, η ελληνική πολιτεία ξέρει να επιβραβεύει τους τολμηρούς: Πανιώνιος και Ηρακλής κλήθηκαν από τη Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας (ΔΕΑΒ) σε απολογία για τις «ψιλές» που έπεσαν στο τέλος. Ορθότατα: Να τους επιβληθούν παραδειγματικές ποινές, γιατί χάρισαν στους Ελληνες φιλάθλους ένα πρωτόγνωρο θέαμα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT