Ο αναρχικός σέρβερ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Νομίζω ότι το πόρισμα της ΕΔΕ για τον σέρβερ του ΕΚΠΑ θα ήταν πειστικότερο αν κατέληγε στο συμπέρασμα ότι σταμάτησε να λειτουργεί οικειοθελώς. Λαμβάνοντας υπόψη του τις διαμαρτυρίες των φοιτητών που δεν ήθελαν να διεξαχθούν διαδικτυακά οι εξετάσεις στο υπό κατάληψη ίδρυμα, αποφάσισε να τους συμπαρασταθεί. Ποιος είπε πως οι σέρβερ δεν έχουν αισθήματα, ιδεολογία και πολιτικές απόψεις; Αντιθέτως το πόρισμα της ΕΔΕ για το σαμποτάζ κατέληξε στο συμπέρασμα πως υπάλληλοι του πανεπιστημίου τον συμπόνεσαν και τον κατέβασαν για να τον σώσουν από τους βανδαλισμούς. Η εκδοχή του αναρχικού σέρβερ είναι η γκροτέσκα. Υπάρχει και η άλλη που δεν είναι λιγότερο γκροτέσκα, έχει όμως τη σφραγίδα της ΕΔΕ, το αρκτικόλεξο της σοβαρότητας του Δημοσίου. Αν θυμάστε, κάποιος εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ είχε δηλώσει πως ο σέρβερ έπεσε με τη συναίνεση του αντιπρύτανη. Τι ακριβώς έκανε ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος στο κέντρο από όπου εξαρτάται η διεξαγωγή των εξετάσεων; Μήπως ήθελε να ελέγξει τα θέματα; Οσο για τον κ. αντιπρύτανη δήλωσε ότι πήρε τη γενναία απόφαση για να προστατεύσει τον χώρο από τους 150 περίπου διαμαρτυρόμενους. Προφανώς δεν κάλεσε την αστυνομία για να μην προκαλέσει. Από κοντά κι ένας υπάλληλος, προϊστάμενος της υπηρεσίας, ο οποίος και διέκοψε το δίκτυο, πάντα για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Απορία αφελούς αρθρογράφου. Αφού όλοι αυτοί εμπόδισαν τη διεξαγωγή των εξετάσεων για να προστατεύσουν το πανεπιστήμιο από την ορμή των βανδάλων, τότε για ποιον λόγο αυτοί κινητοποιήθηκαν για να τους συμπαρασταθούν όταν ξεκίνησε η ΕΔΕ; Την απάντηση την έδωσε συμβασιούχος διοικητικός υπάλληλος, συνδικαλιστής: «Το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να μπλοκάρουμε τις υπηρεσίες ώστε σήμερα τουλάχιστον να μη γίνουν οι τηλεξετάσεις». Μου λέτε για κυβερνοεπιθέσεις που απειλούν την ασφάλειά μας. Εδώ φτάνουν 150 φωνακλάδες, μερικοί πρόθυμοι υπάλληλοι και κάνα δυο δειλοί υπεύθυνοι για να διαλυθεί το σύστημα. Ισως και ένας σέρβερ που ύστερα από τόσα χρόνια στο πανεπιστήμιο έχει γίνει αναρχικός. Ας αφήσουμε κατά μέρος και την ΕΔΕ και τις ευθύνες που δεν πρόκειται να αποδοθούν. Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο σε όλη αυτή την ιστορία είναι η απουσία των πραγματικών θυμάτων. Η αδιαφορία για όσους φοιτητές έχασαν τις εξετάσεις τους την ημέρα εκείνη. Ο κ. αντιπρύτανης βιαζόμενος να αθωώσει εαυτόν δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη συγγνώμης. Καθήκον των πανεπιστημιακών αρχών είναι να εξασφαλίζουν τη λειτουργία των ιδρυμάτων. Ασχέτως λοιπόν του πορίσματος της ΕΔΕ, είτε φταίει ο αναρχικός σέρβερ είτε «κάποιος» άλλος, υπάρχουν και τα θύματα. Η απαλλαγή των υπευθύνων από κάθε ευθύνη δεν έχει να κάνει με τις διοικητικές κυρώσεις, που ούτως ή άλλως είναι αστείες, όσο με τη διεκδίκηση των αστικών δικαιωμάτων των θυμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT