Ευρωεκλογές ήταν και πέρασαν

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Ουδείς σοβαρός άνθρωπος θα παραδεχθεί πως η Νέα Δημοκρατία υπέστη μια ήττα στις ευρωεκλογές. Ζητούσε το 33% και έπεσε αισθητά κάτω από αυτό. Τελεία, παύλα. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση –διότι θα κυβερνά για άλλα τρία χρόνια χωρίς άλλη εκλογική αναμέτρηση– είναι να μη χάσει το μυαλό της. Να μην πανικοβληθεί και κυρίως να μην εμπλακεί στην αποκωδικοποίηση των «μηνυμάτων» που έστειλαν οι πολίτες, διότι τότε θα χαθεί σε έναν λαβύρινθο πηγαίνοντας, χωρίς μπούσουλα, δεξιά και αριστερά. Εχει χαράξει μια πορεία, αυτή να ακολουθήσει, χωρίς ταλαντεύσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το δεδομένο προφίλ δεν μπορεί να κάνει στροφή προς τα δεξιά και να είναι πειστικός. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να συνεχίσει να είναι ο εαυτός του, χωρίς εκπτώσεις. Η επόμενη τριετία θα κριθεί στις μεταρρυθμίσεις, στη σοβαρότητα των υπουργών και φυσικά στην πορεία της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός από την ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας για πρώτη φορά χθες γνώρισε μια καθαρή ήττα. Το ζητούμενο είναι πώς θα τη διαχειριστεί και πώς θα αντιμετωπίσει την εσωκομματική γκρίνια που είναι λογικό να εμφανιστεί. Αυτή η γκρίνια ενδεχομένως στην πορεία να λάβει τα χαρακτηριστικά και της αμφισβήτησης επάνω τόσο σε πολιτική βάση, όσο και ευθέως προς το πρόσωπό του. Υπάρχει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που μπορεί να έχει αποσυνδεθεί από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, δεν παύει όμως να αποτελεί ένα γεγονός που προσφέρεται για πολιτικές εξελίξεις και αυτό ας το έχουμε υπόψη. Γιατί τα γράφω αυτά; Διότι με το χθεσινό αποτέλεσμα έχει τραυματιστεί, έστω ελαφριά, το ηγεμονικό του status. Διότι εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά έχει η πολιτική κυριαρχία, την οποία διατηρεί, από την πολιτική ηγεμονία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το δεδομένο προφίλ δεν μπορεί να κάνει στροφή προς τα δεξιά και να είναι πειστικός. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να συνεχίσει να είναι ο εαυτός του.

Ευτυχώς για την κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατεί μια σημαντική διαφορά ασφαλείας από την αξιωματική αντιπολίτευση, έτσι ώστε προς το παρόν να μην τίθεται ζήτημα πολιτικής σταθερότητας από αυτή την πλευρά. Η Ελλάδα δεν παρουσιάζει προς το εξωτερικό εικόνα μιας χώρας που εισέρχεται σε μια πολιτική κρίση, κάτι που θα είχε ολέθριες συνέπειες για την εθνική οικονομία. Η εικόνα αυτή θα αλλάξει αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συνεργαστούν, ώστε να διεκδικήσουν τη νίκη στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Ενα σενάριο που θα ζυμωθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα από πολυποίκιλα εξωθεσμικά κέντρα.

Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα των ευρωεκλογών διαπιστώνουμε πως από τα τρία μεγάλα κόμματα κανένα δεν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένο. Η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε ήττα, χωρίς όμως να βγουν κερδισμένοι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Πάμε παρακάτω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT