ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι Ελληνες αγνοούν το γεγονός ότι από τις 13 Απριλίου 2000 ασκείτε τα καθήκοντα του υφυπουργού Οικονομικών, αρμοδίου για τις φορολογικές υπηρεσίες του κράτους. Ελπίζοντας ότι δεν αγνοούν την πολιτική σας αρμοδιότητα-ευθύνη και οι υφιστάμενοί σας, αποφάσισα να σας εκθέσω τα εξής περιστατικά, που δεν είναι προσωπικά και μεμονωμένα. Οπως έχω διαπιστώσει συμβαίνουν σε πλήθος φορολογουμένων και οφείλονται στην έκδηλα προβληματική λειτουργία των υπηρεσιών που προΐστασθε, αλλά και στην «απόδοση» του νέου συστήματος TAXIS, το οποίο στοίχισε -έως τώρα- στον ελληνικό λαό περίπου 15 δισ. δρχ.

Προ δύο ετών, η ΔΟΥ Κηφισιάς «αποφάσισε» να αλλάξει την επί 40 χρόνια ιδιότητά μου και με ενέταξε ανεξηγήτως στους φωτογράφους-εκτυπωτές. (Το ίδιο συνέβη και με τον γιο μου Κωνσταντίνο επίσης δημοσιογράφο). Διορθώθηκε στις νέες δηλώσεις το λάθος της Εφορίας και ειδοποιήθηκε ο αρμόδιος υπάλληλος να πράξει το ίδιο στο ηλεκτρονικό αρχείο. Ματαίως. Και τα φετινά εκκαθαριστικά ανέγραφαν την ιδιότητα του φωτογράφου-εκτυπωτή. Αφού κατεβλήθη το ποσόν του αναλογούντος φόρου, ζητήθηκε από τον αρμόδιο υπάλληλο και προφορικώς να αποκαταστήσει το λάθος της υπηρεσίας. Και τότε, οι ενιστάμενοι για την τραγελαφική γραφειοκρατία έμειναν άναυδοι. Ο υπάλληλος απεφάνθη ότι όφειλαν οι μηδέποτε δηλώσαντες φωτογράφοι-εκτυπωτές να συμπληρώσουν μια δήλωση μεταβολής ατομικών στοιχείων. Τους ζητήθηκε φωτοτυπία της αστυνομικής τους ταυτότητος, μια υπεύθυνη δήλωση, επικυρωμένη από την αστυνομία, και μια σειρά άλλων πιστοποιητικών, τα οποία -και λόγω ψυχικού βρασμού- δεν μπόρεσε να συγκρατήσει ο υπογράφων.

Στην εύλογη ερώτηση γιατί η Εφορία δέχεται καλή τη πίστει, και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία την ιδιότητα που αναγράφουν στις δηλώσεις τους οι «άλλοι», περίπου 4,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι… η απάντηση ήταν χαρακτηριστική της αντιλήψεως που διέπει τα φορολογικά σας όργανα. «Εστω και λάθος να έγινε η αναγραφή, πρόκειται για περίπτωση μεταβολής ατομικών στοιχείων. Ετσι, τώρα, εσείς πρέπει να αποδείξετε την πραγματική σας επαγγελματική ιδιότητα».

– Φυσικά, κύριε Φωτιάδη, δεν πρόκειται να υποστώ τη διαδικασία και την εξευτελιστική ταλαιπωρία στην οποία με υποχρεώνει η ανικανότητα, η βλακεία και η αυθαιρεσία των υπηρεσιών σας. Θα αναμένω, λοιπόν, και το επόμενο βήμα. Να κατηγορηθώ, μετά την υποβολή και της νέας φορολογικής μου δηλώσεως, για αναγραφή ψευδών στοιχείων.

Και το δεύτερο περιστατικό. Οταν μου απεστάλη η φετινή ειδοποίηση καταβολής των τελών κυκλοφορίας του αυτοκινήτου μου, συνέβη να είμαι εκτός Αθηνών. Προκειμένου να μην παραβιάσω την προθεσμία (φαίνεται ότι η φορολογική συνέπεια αποδεικνύεται τελικώς ηλιθιότητα) παρεκάλεσα κάποιον από τους οικείους μου να καταβάλει τα τέλη των 45.000 δρχ. Εκπληκτος, όταν επέστρεψα, διαπίστωσα ότι η ειδοποίηση της Εφορίας και η απόδειξη πληρωμής ήταν για ένα αυτοκίνητο, το οποίο είχα πωλήσει πριν από τρία ολόκληρα χρόνια, διαβιβάζοντας τότε στη ΔΟΥ Κηφισιάς όλα τα απαραίτητα στοιχεία και παράβολα της μεταβιβάσεως.

Κατόπιν αυτού, ανάλωσα ένα ολόκληρο πρωινό στην Εφορία, προσπαθώντας να μεταφέρω το καταβληθέν ποσόν στο αυτοκίνητο που πράγματι μου ανήκει και για το οποίο δεν είχα λάβει ειδοποίηση. Ματαίως. Κατέβαλα άλλες 45.000 δρχ. για να μην κυκλοφορώ παράνομα, προκειμένου δε να μου επιστραφούν τα εκ λάθους της Εφορίας καταβληθέντα τέλη, μου ζητήθηκε να υποβάλω ξανά τα δικαιολογητικά της προ 3ετίας πωλήσεως. Το έπραξα και αυτό, κύριε Φωτιάδη, έκτοτε δε έχουν περάσει περίπου οκτώ μήνες χωρίς η Εφορία να μου έχει επιστρέψει το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσόν. Διερωτώμαι τι κυρώσεις και πρόστιμα θα μου αναλογούσαν, ως φορολογουμένου, αν είχα επιδείξει ανάλογη αδιαφορία και αμέλεια με την υπηρεσία σας.

Κύριε υφυπουργέ,

Οταν προ ημερών αφηγήθηκα τα περιστατικά αυτά σε συντροφιά συναδέλφων, διαπίστωσα ότι οι φορολογικές μου περιπέτειες δεν διεκδικούσαν καμιά πρωτοτυπία. Ολοι είχαν να διηγηθούν παρεμφερείς περιπτώσεις, οι οποίες κάθε άλλο παρά δικαιολογούν τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου σας για αναβάθμιση του φορολογικού μας συστήματος, για εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του μέσω του TAXIS, για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, για βελτίωση της συμπεριφοράς των εφοριακών έναντι των φορολογουμένων. Στα «καθημερινά προβλήματα του απλού πολίτη», για τα οποία τόσο κόπτεται η κυβέρνησή σας, κύριε Φωτιάδη, οι φορολογικές σας υπηρεσίες διεκδικούν τα πρωτεία. Στην ταλαιπωρία, στην περιφρόνηση και στον εμπαιγμό των φορολογουμένων.

Απόντες ήταν στη Γένοβα -και ασφαλώς θα έμεναν απόντες ακόμα και αν μπορούσαν να πάνε- και όλοι όσοι ζουν σε καθεστώτα που δημιουργούν άλλες προτεραιότητες στην όποια διάθεση αντίστασης ή απελευθερωτικού αγώνα. Ο νους πηγαίνει στους λαούς που καταπιέζονται ή θανατώνονται από τον θρησκευτικό φανατισμό των ομάδων που βρίσκονται στην εξουσία (π.χ. στο Αφγανιστάν) ή στην αντιπολίτευση (π.χ. στην Αλγερία) – μουσουλμανικών στα παραδείγματα αυτά, αλλά ανάλογα αποτελέσματα θα είχε κάθε θρησκευτικός φανατισμός. Αυτοί, αν μπορούσαν να ερωτηθούν, ασφαλώς δεν θα κατονόμαζαν ως κύριο αντίπαλό τους κάποια μακρινή και άπιαστη παγκοσμιοποίηση, τους εκπροσώπους του Θεού τους θα κατονόμαζαν.

Τα πράγματα είναι λοιπόν ασαφή ακόμη σ’ αυτόν τον χώρο και η συνέχεια θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα προχωρήσει η «περίπτωση» του κ. Γ. Α. Παπανδρέου μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Οι υποστηρικτές του νυν υπουργού Εξωτερικών αναφέρουν σε ιδιαίτερες συζητήσεις τους, ότι αυτός θα είναι οπωσδήποτε το «φαβορί» όταν θα έρθει η ώρα της διαδοχής, διότι θα έχει την αποδοχή της πλειοψηφίας των «προβεβλημένων» στελεχών του ΠΑΣΟΚ ως το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για να «ενώσει» τη βάση του κόμματος, που από το 1996 ο κ. K. Σημίτης και οι «εκσυγχρονιστές» του κράτησαν με τις εσωκομματικές πολιτικές τους διχασμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή